Aikakauslehti politiikasta, taloudesta ja kansainvälisistä ilmiöistä
 

Päätöntä parodiaa Venäjästä

Toivo Martikainen

Vaikka provosoitaessa ei valtioviisaan neuvon mukaan saisi provosoitua, absurdiin vastaaminen vielä absurdimmalla näyttää toimivan.

Maaliskuussa Twitter-pikaviestipalvelussa toimintansa aloittanut Sputnik Suomi -käyttäjätili parodisoi Venäjää käsitteleviä uutisia vastavetona Venäjän valtiolliselle uutistoimisto Sputnikille.

Parodiatili kommentoi ajankohtaisia asioita mustan huumorin ryydittämänä. Päivityksissä on kerrottu muun muassa kuulumisia Novorossijasta sekä raportoitu Venäjän sisäministeriön Omon-erikoisjoukkojen otteista. Välillä huumori yltyy sen verran hurtiksi, että sitä ei sovi asialehdessä referoida.

»Saamme inspiraatiomme Venäjän uutisista ja sosiaalisesta mediasta. Meillä ei ole poliittista agendaa, vaan näytämme ainoastaan, kuinka älytöntä Venäjän uutisointi on», tilin ylläpitäjät kertovat.

»Tilin takana on muutaman henkilön aivoriihi. Olemme tavallisia kansalaisia eri puolelta Suomea», tekijätkertovat taustoistaan.

Jopa Venäjän Helsingin-suurlähetystö kuului huhtikuussa hetken ajan parodiatilin seuraajiin, kunnes joku Tehtaankadulla ymmärsi erheen.

Parodiatilin ylläpitäjät kertovat, että he eivät ole ainakaan toistaiseksi joutuneet mittavien vastatoimienkohteeksi.

»Joitain yksittäisiä kiukutteluja tulee silloin tällöin, mutta osa niistäkin on väärinkäsityksiä. Mitään järjestelmällistä emme ole huomanneet.»