Aikakauslehti politiikasta, taloudesta ja kansainvälisistä ilmiöistä
 

Saavutettiinko pakotteilla jotain Valko-Venäjällä?

Juha Mäkinen/UP

EU päätti helmikuussa luopua useimmista Valko-Venäjään kohdistuneista pakotteista. Maan ihmisoikeustilanne on edelleen kaikkea muuta kuin hyvä, ja valkovenäläiset opposition edustajat kritisoivat pakottei­den purkamista. Toisaalta pakotepolitiikkaa on kritisoitu tehottomaksi.

Mitä pakotteilla saavutettiin, varsovalaisen Collegium Civitas -yliopiston tutkija Anaïs Marin?

»Ei ainakaan sitä, mitä EU tavoitteli – poliittisten van­kien kansalaisoikeuksien palauttamista ja demokraattisia uudistuksia – mutta voihan olla, että ilman pakotteita presidentti Aljaksandr Lukašenka olisi vainonnut oppo­sitiota ja kansaansa vielä enemmän kuin nyt.»

»Itse olen jo pitkään kannattanut pakotteiden purka­mista. Ne ovat olleet tehoton keino. Ongelmana on myös se, että pakotteita on sovellettu eri perustein eri maita kohtaan. Esimerkiksi Azerbaidžanin ihmisoikeustilanne on yhtä huono kuin Valko-Venäjän, mutta sitä kohtaan EU ei ole koskaan asettanut pakotteita. Tällaiset kaksoisstandardit saavat EU:n näyttämään epäreilulta.»

»Lukašenkalta on turha toivoa uudistuksia, mutta EU:n kannattaisi tehdä siitä huolimatta yhteistyötä Valko-Venäjän kanssa. Maan hallinnon alemmilla tasoilla on paljon ihmisiä, jotka ymmärtävät uudistusten välttä­mättömyyden. Jos eristämme Valko-Venäjän, sitä uhkaa joutuminen yhä enemmän Venäjän vaikutuspiiriin tai jopa se, että Venäjä liittäisi maan itseensä.»