Aikakauslehti politiikasta, taloudesta ja kansainvälisistä ilmiöistä
 

Macron mullisti poliittista elämää, mutta uudistukset voivat kaatua jo saavutettuihin etuihin

Niilo Kauppi

Nyt tarvitaan taas jotakin uutta ja yllättävää, kuten euroalueen parlamentin ja valtiovarainministerin viran kaltaisia muutoksia. Suostuuko Saksan tuleva liittokansleri näihin, jää nähtäväksi, kirjoittaa Niilo Kauppi.

  

Yleensä politiikka kulkee nykyhetkestä tulevaisuuteen. Joskus sarja ennakoimattomia tapahtumia kuitenkin suistaa sen yllättäen päin­vastaiseen suuntaan. Silloin siitä, mikä voisi olla tulevaisuuden poliit­tista todellisuutta, tulee itseään toteuttava ennuste. 

Edustuksellisen politiikan keltanokan Emmanuel Macronin ehdokkuus Ranskan presidentiksi oli tällainen poliittista elämää muuttava tapahtuma. Sen taustalla oli kuitenkin pitkäaikaisia trendejä ja sarja sattu­mia. Ensimmäisiä olivat ranskalaisten etääntyminen politiikasta ja Sosialis­tisen puolueen näivettyminen, jälkimmäisiä oikeiston presidenttiehdokkaan François Fillonin moraalinen haaksirikko ja entisen pääministerin Alain Juppén kieltäytyminen presidenttiehdokkuudesta. 

Nyt viidettä tasavaltaa hallitsee uusi, monarkkinen presidentti, joka on julistanut alamaisilleen laittavansa valtakunnan asiat kuntoon. Politiikan tahtia eivät enää määrää perinteiset maltilliset puolueet, Sosialistipuolue ja Tasavaltalaiset, vaan erilaiset ääriliikkeet vasemmalla (Alistumaton Ranska), keskustassa (Ranska liikkeessä) ja oikealla (Kansallinen rintama).

Macronin työpöydällä on sarja uudistuksia, joiden tarkoituksena on palauttaa post-imperialistista syndroomaa kärsivälle Ranskalle sille kuu­luva arvovalta. Jupiteriin itseään ironisesti verrannut Macron viittoo uutta suuntaa EU:lle, Ranskan suurvalta-aseman keskeiselle välineelle. Diili on, että Macron uudistaa Ranskan taloutta ja politiikkaa Saksan, Euroopan komission sekä Kansainvälisen valuuttarahaston toiveiden mukaan. Vastapainoksi hän vaatii euroalueen syvenevää integraatiota. Näin hän pyrkii tulevaisuutta hahmottelemalla parantamaan Ranskan osakkeita Euroopassa ja maa­ilmassa. 

Poliittinen momentum yllättäviin siirtoihin on olemassa. Vaarana on kuitenkin paluu samankaltaiseen saksalais-ranskalaiseen käsikir­joitukseen kuin Euroopan integraation kulta-aikana 1980-luvulla. Silloin Eurooppaa vietiin eteenpäin Helmut Kohlin ja François Mitterand’n johdolla. Silloin käsikirjoitus ei ottanut huomioon euron ja itälaajennuksen kaltaisia merkittäviä muutoksia. Nyt tarvitaan taas jotakin uutta ja yllättävää, kuten euroalueen parlamentin ja valtiovarainministerin viran kaltaisia muutoksia. Suostuuko Saksan tuleva liittokansleri näihin, jää nähtäväksi.

Missä vaiheessa Macronin visioiden ja tahdonilmausten toteuttaminen tulevat tiensä päähän? Silloin, kun tarpeeksi merkittävän instituution tai ihmisen, kuten Ranskan ammattiyhdis­tysliikkeen tai Saksan liittokanslerin, perustavanlaatuiset intressit tai identiteetti ovat uhattuina.Tällöin saavutetuista eduista tulee poliit­tisia uudistuksia tärkeämpiä. Silloin politiikka palaa tutuille, turvallisille poluilleen.  

Kirjoittaja on Suomen Akatemian Finland Distinguished Professor (Jyväskylän yliopisto/CNRS, Ranska).

 
 

Valta vaihtuu Afrikassa

Anna-Kaisa Hiltunen

Brexitistä lisää suomalaisia

Laura Myllymäki/UP

Kuin kaksi marjaa?

Tuula Toivio ja Laura Myllymäki

Mammutti

Laura Myllymäki/UP

Toisistaan riippuvaiset

Tuuli Koivu

Rahaa pakotteiden ohi

Niko Vartiainen

Maihinnousu

Taina Tervonen ja Anna-Kaisa Hiltunen

Kameran takana on oligarkki

Ryhor Nizhnikau

Kahden tulen välissä

Laura Myllymäki/UP

Toimittajat pakosalla

Anna-Kaisa Hiltunen

Kehitysavusta tuli tuote

Jenna Vehviläinen/UP

Ilmastotoivot Trumpin kaudella

Matti Kahra

Yhteen kasvaneet jättiläiset

Niko Vartiainen

Historiaton tulkinta Kiinasta

Jyrki Kallio

Mustanmeren myyttinen solmu

Jussi Lassila

Demokratian sairaskertomus

Johanna Vuorelma

Katse etelään

Joonas Pörsti/UP

Chiliä ja heinäsirkkoja

Maija Salmi

Tuomiopäivän kelloa siirrettiin