Aikakauslehti politiikasta, taloudesta ja kansainvälisistä ilmiöistä
 

Bitcoin vie energiaa kuin valtio mutta auttaa valuuttapulasta kärsiviä halvan sähkön maita

Tuula Toivio/UP
Grafiikka: Lotta-Marie Lemiläinen

Virtuaalivaluutta bitcoinin louhinta kulutti viime vuonna enemmän sähköä kuin moni valtio. Bitcoinin louhinta on ollut kannattavaa erityisesti halvan sähkön maissa kuten Venezuelassa, joka kiertää myös valuuttasäännöstelyä kryptovaluutoilla.

Virtuaalivaluutta bitcoinin arvon heitteleminen vaikuttaa maailman energiankulutukseen. Viime vuonna bitcoinin arvo nousi voimakkaasti, mikä lisäsi kiinnostusta sen louhintaa kohtaan.

Bitcoinin louhinta kulutti viime vuonna todella paljon energiaa – enemmän kuin moni valtio kulutti. Jos bitcoin olisi valtio, se sijoittuisi energiankulutuksessaan Irakin ja Singaporen väliin, sijalle 51. Bitcoinin louhinnan kuluttama energia vastasi viime vuonna 1,2 prosenttia Yhdysvaltojen energiankulutuksesta ja 72,8 prosenttia Tšekin energiankulutuksesta.

Bitcoinien louhinta tarkoittaa sitä, että valuutan siirrot varmistetaan käyttäjien tietokoneiden laskentatehon avulla. Käyttäjät saavat vastineeksi bitcoineja. Suurin osa louhinnasta tehdään nykyisin palvelinkeskuksissa.

Bitcoinin louhinta on ollut kannattavaa erityisesti halvan sähkön maissa. Tällainen on esimerkiksi Venezuela, joka kärsii myös valuuttapulasta. Siellä bitcoinit ovat tuoneet joillekin helpotusta, kertoo Helsingin yliopiston maailmanpolitiikan professori Teivo Teivainen.

»Bitcoin tarjoaa myös mahdollisuuden kiertää valuuttasäännöstelyä, kun transaktiot eivät mene valtion valvontakoneiston läpi», Teivainen sanoo.

Venezuela aloitti helmikuussa myös oman kryptovaluuttansa petron myymisen. Se pyrkii näin kiertämään Yhdysvaltojen talouspakotteita. Petron arvon takeena ovat maan öljyvarannot.

Bitcoinilla käytävää kauppaa ei säännöstellä tällä hetkellä mitenkään. Siksi sillä on helppo keinotella, mikä on yksi syy arvonvaihtelulle. Viime vuonna bitcoinin arvo nousi voimakkaasti, ja yksi bitcoin maksoi vuodenvaihteessa lähes 20 000 dollaria. Helmikuun alkupuolella bitcoinin arvo oli enää noin 8 200 dollaria.

»Median hintakuplakeskustelu voi itsessään olla tekijä, joka luo paineita alaspäin», Teivainen sanoo. »Vielä ei ole kuitenkaan syntynyt valtavaa paniikkia, että markkinoiden luottamus arvon säilymiseen olisi täysin romahtanut.»


 
 

Kuuden vuoden kuuliaisuus

Matti Pesu

Mikä on valeuutinen?

KAARINA VAINIO/UP

Kaupunki vailla vettä

Laura Myllymäki/UP

Elpyvä äärioikeisto

Marco Siddi

Maahanmuuttopresidentti

Laura Parkkinen

Kameleontti

Tuula Toivio/UP

Eurasianismin houkutus

Toni Alaranta

Isännän ääni kuuluu

Tiina Kirkas

Piikki Kiinan lihassa

Kansalaisten ilmastosopimus

Dina Smeltz ja Karl Friedhoff

Jaettu kaupunki

Timo R. Stewart

Verikiviä kaupan

Ilari Aula

Pohjoinen dilemma

Hans Mouritzen

Vakaus on Euroopan etu

Taina Tervonen

Epäonni opetti

Laura Myllymäki/UP

Demokratian kurittajat

Matti Ylönen

Jemenin syöksykierre

Wolfgang Mühlberger

Hopeasija alueellisena järjestönä

Olli Ruohomäki

Kaksi mallia demokraattisesta Euroopasta

Eero Vuohula ja Yrjö Lautela

Elburs-vuorten syleilyssä

Liisa Liimatainen

Verkosto täyttyi keskustelusta