Aikakauslehti politiikasta, taloudesta ja kansainvälisistä ilmiöistä
 

Venäjää tukevaa uutisvirtaa Saksassa

Kaarina Vainio/UP

UP-lehti kartoitti huhtikuun lopussa, mitä linkkejä Venäjää myötäilevät saksankieliset Twitter-tilit jakoivat eniten.

Tilit valittiin German Marshall Fundin Washingtonissa vetämän Alliance for Securing Democracy -hankkeen (ASD) kokoamalta listalta. Suosituimmat aiheet käsittelivät maahanmuuttoa, muslimeita ja Syyrian sotaa.

Useimmat linkeistä johtivat muihin Twitter-tileihin, Youtube-kanaville sekä luonnollisesti Sputnik- ja Russia Today -uutissivustoille. Huomattava osa jaetuimmista linkeistä perustui toisten medioiden siteerauksiin ja videoihin tai mielipiteellisiin blogikirjoituksiin. Kärkipäähän mahtui myös seuraavia sivustoja.

Cashkurs

Uutissivusto Cashkurs mainostaa olevansa itsenäinen ja poikkeavansa valtavirrasta tarjoamalla kulissien takaista tietoa taloudesta ja politiikasta. Kemiallisten aseiden kieltojärjestön OPCW:n tutkijat eivät Cashkursin mukaan löytäneet todisteita kaasuhyökkäyksestä Syyriassa. Juttu perustui venäläislähteisiin, kuten Sputnikin tuotantoon.

Epoch Times

Useilla eri kielillä ilmestyvä kiinalaismedia, joka toimii Yhdysvalloissa. Sitä on kuvailtu hallitsevan kommunistipuolueen kriitikoksi ja Falun Gongin äänitorveksi. Epoch Times jakoi Russia Todayn tekemää lyhyttä klippiä, jossa Pink Floyd -yhtyeen Roger Waters tuomitsi välispiikissään ohjusiskut Syyriaan ja kritisoi Valkoiset kypärät -järjestöä. Toinen suosittu uutinen oli »Suuroperaatio Fürstenfeldbruckissa: turvapaikanhakijat osoittavat mieltään kaupungintalon edessä – poliisi loukkaantui».

Journalistenwatch

Mediakriittinen Jouwatch-blogi pureutuu tiedotusvälineiden käsittelemiin aiheisiin ja esittelee muita vaihtoehtomedioita. Sivustolta löytyvät linkit esimerkiksi Epoch Timesiin ja Cashkursiin sekä amerikkalaisiin alt-right-julkaisuihin. Huhtikuussa Venäjän-mieliset Twitter-tilit jakoivat Jouwatchin kirjoituksia lähes päivittäin. Yksi suosituimmista linkeistä käsitteli maahanmuuttoa: »Jos Saksassa ei ole sosiaaliavustusta, palaan huomenna Aleppoon».

Junge Freiheit

Konservatiiviseksi ja vapaaksi viikkolehdeksi itsensä määrittelevä Junge Freiheit siteerasi huhtikuussa Neue Zürcher Zeitungin juttua, jossa historioitsija Michael Wolffsohn kertoi muslimien kasvavasta antisemitismistä Euroopassa. Sivusto uutisoi myös AfD-puolueen liittopäivillä esiin nostaman kysymyksen siitä, että yhä useampi turvapaikanhakija saapuu Saksaan lentäen.

Lähde: ASD-ryhmän ylläpitämä Hamilton 68 -verkkosivusto.

Lue myös: Venäjä mustamaalaa länttä taukoamatta

 
 

Suomalaiset selättävät valeuutiset

Laura Myllymäki/UP

Tsaarin hovimies

Laura Myllymäki/UP

Opas pelonhallintaan

Matti Koskinen

Paluu Lähi-itään

Wolfgang Mühlberger & Marco Siddi

Kivi Naton kengässä

Matti Koskinen

Ihanteellinen vihollinen

Taina Tervonen

Ilman sadetta

Elli-Alina Hiilamo

Iranin nousu sivuutti enemmistön

Liisa Liimatainen

Diplomaatit jalkatöissä

Kaarina Vainio/UP

Optimisti ruorissa

Tuula Toivio

Yhteys todellisuuteen

Joonas Pörsti/UP

Velkatrauman jälkipuinti

Mattias Lehtinen

Kamppailua kybervallasta

Henrik Rydenfelt

Diplomatian höyhensarjassa

Matti Koskinen

Bruttokansantuote vie harhaan

Elli-Alina Hiilamo

Digitaaliset köyhäintalot

Henrik Rydenfelt

Naiset rauhanrakentamisen sivuraiteilla

Ulla Anttila

Väkivaltahallinto venäläisittäin

Ryhor Nizhnikau

Valkosipulileipää ja kulttuuririentoja

Margaryta Kirakosian

Uusi EU-virasto löytyi Savosta