Aikakauslehti politiikasta, taloudesta ja kansainvälisistä ilmiöistä
 

Kirjatutka: Pieni kirja, suuria tulkintoja

David Armitage: The Declaration of Independence – A Global History. Harvard University Press 2007, 320 s.

Lauri Tähtinen


David Armitagen uusimman teoksen otsikosta ei heti uskoisi, miten pitkälle pieni, kahvipöydälle sopiva kirja voi kuljettaa. Yhdysvaltain itsenäisyysjulistuksen muutaman lauseen taustoitus kantaa maailman ääriin – tai ainakin kaikkiin itsensä itsenäisiksi julistaneisiin kansakuntiin.

The Declaration of Independence – A Global History valaisee suurvallan syntyhetkeä ja tarjoaa pienten valtioiden kansalaisille mahdollisuuden ymmärtää omaa historiaansa osana suurta tapahtumaketjua.

Armitage valitsee aihealueekseen kapean kaistaleen historiaa, itsenäisyysjulistukset, mutta aihe tarjoaa haarautumia suuntaan jos toiseenkin. Tämä on historiankirjoitusta parhaimmillaan: yksityiskohtien kautta rakentuvaa kokonaistulkintaa. Aikana, jolloin moni tavoittelee kaikenkattavaa teoriaa ja kaivelee yksityiskohtia sen tueksi, metodologinen nöyryys komistaa.

Suomalaiselle yleisölle Armitagen kirjan lukeminen asettaa erityisen haasteen. Moniko muistaa Svinhufvudin senaatin joulukuun alussa vuonna 1917 esittämän ja eduskunnan hyväksymän asiakirjan sisällön? Sieltäkin löytyy mahtipontisia lauseita: ”Suomen kansa tuntee syvästi, ettei se voi täyttää kansallista ja yleisinhimillistä tehtäväänsä muuten kuin täysin vapaana.”

Mikä on 90-vuotiaan Suomen tasavallan kansallinen ja yleisinhimillinen tehtävä? Vaikeaan kysymykseen vastaaminen on varmasti parasta aloittaa sieltä, missä vastaus on ensimmäisen kerran määritelty: Suomen itsenäisyysjulistuksesta.