Urho Kekkosen ulkopolitiikan
on sanottu perustuneen siihen, että hän uskoi Neuvostoliiton voittavan
kylmän sodan. UKK piti siksi tärkeäna huolehtia siitä, että Suomen
suhteet Moskovaan olivat hyvät. Nyt tiedämme, että olettamus
Neuvostoliiton vahvuudesta oli väärä. Moni Suomessakin yllättyi, kun
kylmä sota päättyi viisitoista vuotta sitten Yhdysvaltojen voittoon ja
Neuvostoliiton hajoamiseen.
Mikä suurvalta on tänään vahva, mikä heikko? Perinteinen tapa on verrata laskettavissa olevia voiman osatekijöitä. Suurvalta on sitä vahvempi, mitä tehokkaammat asevoimat sillä on, mitä enemmän sen talous tuottaa ja mitä suuremmat sen väestö ja pinta-ala ovat. Jos näin ynnätään, Yhdysvallat on omassa luokassaan. Vain Yhdysvallat on sekä iso että rikas. Venäjä ja Kiina ovat kyllä monella tapaa suuria, mutta Yhdysvaltoihin verrattuina köyhiä. Japani ja EU ovat talouden suurvaltoja, mutta poliittisesti ja sotilaallisesti kääpiöitä Yhdysvaltojen rinnalla.
Kuten Kari Möttölä artikkelissaan huomauttaa, maailma ei ole yksiselitteisen yksinapainen. Yhdysvallat on toki hyvin vahva, mutta sen vallankäyttö ei saa täyttä hyväksyntää. Etenkin Yhdysvaltojen hyökkäys Irakiin – ja kaikki mikä siihen liittyy – on kääntänyt maailman yleisen mielipiteen Yhdysvaltoja vastaan. Vaikka Bushin toinen hallinto on pyrkinyt korjaamaan tehtyjä virheitä ja alkanut palata yhteistyön tielle, Yhdysvalloilla on edelleen selvästi vähemmän pehmeää kuin kovaa voimaa. Tämä tarkoittaa sitä, että sotilas- ja talousmahdistaan huolimatta Yhdysvalloilla on vaikeuksia saada muut toimimaan kuten haluaisi.
Taustalla voi vaikuttaa myös Irakin sotaa syvällisempi syy: Amerikkaa ei välttämättä enää entiseen tapaan nähdä mallimaana, joka osoittaisi tietä parempaan tulevaisuuteen. Siksi jotkut amerikkalaiset tutkijat ovat huolissaan siitä, että Yhdysvallat olisi häviämässä kilpailun, jota maailmalla käydään ihmisten mielistä.
Yhdysvallat voi toki rauhoittaa itseään sillä, että myös Venäjällä menee huonosti. Moskova rakentaa uutta suurvalta-asemaansa energian myynnistä saatavan taloudellisen voiman varaan, mikä on hetkessä nostanut energiaturvallisuuden kansainvälisten suhteiden asialistan kärkeen. Matti Vuoria arvioi toisaalla tässä lehdessä, millainen haaste energiaturvallisuudesta on Suomelle ja muulle Euroopalle tullut.
Jostakin syystä Moskova on toiminut ikään kuin pehmeää voimaa ei enää tarvittaisi. Politiikan tuloksena lähes kaikki Venäjän naapurimaat – neuvostomenneisyydessä elävää Valko-Venäjää lukuunottamatta – yrittävät ottaa mahdollisimman paljon etäisyyttä Moskovaan. Yhtäkkiä myös EU on yksimielinen siitä, että energiariippuvuutta Venäjästä pitää vähentää. Yksimielisyyttä ei ole himmentänyt edes venäläisten vakuuttelu siitä, että motiivit ovat puhtaasti taloudellisia ja että energiaturvallisuus on kaikkien yhteinen etu. Ei siis mikään ihme, että Kremlissäkin aletaan ymmärtää, että ammattimaisia PR-konsultteja tarvitaan kotimaisten vaalikampanjoiden lisäksi myös ulkopolitiikan alalla.
Kiina on ilman muuta nouseva suurvalta. Ja sikäläiset johtajat ymmärtävät pehmeän voiman merkityksen, kun he yrittävat hälventää Kiinan vahvistumisen naapurimaissa aiheuttamaa huolta. Monenkeskisyydestä ja yhteisistä instituutioista on tullut Kiinan ulkopolitiikan välineitä. Toinen asia onkin, muuttuuko Kiinan ulkopolitiikka, kun maa arvioi itsensä riittävän vahvaksi haastamaan Yhdysvaltoja.
Tapaamani syyrialainen lehtimies tiivisti analyysin suurvalloista: Yhdysvallat on tärvellyt Irakissa maineensa, Moskovasta ei ole enää esimerkiksi kommunismin romahdettua ja Kiina on toistaiseksi vain itäaasialainen suurvalta. EU:n aktiivisuudelle asetelma on otollinen. Kunhan jäsenmaat vain pystyisivät päättämään tehokkaasta, yhteisestä politiikasta.