David Harvey: Uusliberalismin lyhyt historia. Vastapaino 2008, 294 s.
Uusliberalismi on noussut kolmessa vuosikymmenessä taloustieteen marginaalista maailman kehitystä muokkaavaksi todellisuudeksi. David Harveyn Uusliberalismin lyhyt historia lataa täyslaidallisen teoriaa vastaan – vaihtelevalla menestyksellä.
Harvey on taustaltaan sosiologi ja tämä näkyy kirjan alkuosassa, joka on teoksen ehdottomasti parasta antia. Hän kuvailee uusliberalismin varsin ironista yhteyttä yksilöllisen ja dekadentin (kulutus-)kulttuurin nousun ja uskonnollisen oikeiston poliittisen heräämisen välillä. USA:n esimerkki sekä kuvaus Britannian kivuliaasta muutoksesta keynesiläisestä mallista uusliberalistiseen muottiin ovat kiehtovaa luettavaa.
Kirjan kunnianhimoinen tehtävä – kertoa uusliberalismin koko tarina – epäonnistuu. Useimmat esimerkit jäävät kovin ohuiksi. Väite, että Ruotsi liittyi EU:hun vain saadakseen hyväksynnän uusliberalistisen politiikan jatkamiseksi kotimaassa, on epäuskottava. Harvey on innokas niputtamaan muutoksesta eniten hyötyvät samaan ”luokkaan”, ja yksi hänen keskeisimmistä teeseistään on kertomus yläluokan vallan palauttamisesta uusliberalismin kautta.
Heikkouksistaan huolimatta kirja on hyvä muistutus siitä, millä hinnalla nykyinen markkinakeskeinen maailmantalous on saavutettu.
Kristian Kurki, Lauri Muranen, Joonas Pörsti
Kristian Kurki, Lauri Muranen, Joonas Pörsti
Kristian Kurki, Lauri Muranen, Joonas Pörsti
Kristian Kurki, Lauri Muranen, Joonas Pörsti
Joonas Pörsti ja Niina Sarkonen