Aikakauslehti politiikasta, taloudesta ja kansainvälisistä ilmiöistä
 

KUA luottaa paikallisten työpanokseen

Niina Sarkonen


Kirkon Ulkomaanapu (KUA) saa tuloistaan kolmasosan seurakunnilta, reilut 40 prosenttia ulkoministeriöltä ja EU:lta, yksityislahjoituksista kertyy noin viidesosa. Budjetti oli viime vuonna 23,8 miljoonaa euroa. Järjestö toimii noin 50 maassa.

KUA on Suomen suurin kehitysyhteistyöjärjestö ja toiseksi suurin katastrofiapua antava järjestö Punaisen Ristin jälkeen. Järjestö etsii hankkeisiin mielellään paikallisia kumppaneita, kun esimerkiksi Punainen Risti käyttää enemmän  ulkopuolista, esimerkiksi suomalaista työvoimaa.

”Kumppanimme ovat yleensä tehokkaimpia kriisin alkupäivinä, sillä he pystyvät toimimaan heti. Esimerkiksi Myanmarissa paikalliset järjestöt vastasivat kriisiavusta ensimmäiset kaksi viikkoa hirmumyrskyn jälkeen. He pystyivät toimimaan, sillä kaikki materiaalit ostettiin maan sisältä,” kertoo KUA:n toiminnanjohtaja Antti Pentikäinen.

Kun avun kohteena oleva kylä on valittu, sinne lähetetään järjestön edustaja, joka auttaa kyläläisiä järjestäytymään. Kun kylä on päättänyt tavoitteensa, kootaan työryhmiä niiden ympärille. Hankkeissa edellytetään myös kyläläisten omaa säästämistä, vastuunottoa ja työpanosta. Yksi hanke voi kokonaisuudessaan kestää jopa parisenkymmentä vuotta.


Lisää aiheesta:

Antti Pentikäinen: "Suomi myötäilee Yhdysvaltoja Afganistanin kiistassa" (UP 3/08)