Aikakauslehti politiikasta, taloudesta ja kansainvälisistä ilmiöistä
 

Kirjatutka: Eurooppa, valtio jota kukaan ei halua

Franz Fischler & Christian Ortner: Europa – Der Staat, den keiner will. Ecowin 2006, 220 s.

Eero Vuohula


Kaksi kautta (1995–2005) Euroopan komission jäsenenä toiminut ja laajalti arvostettu Franz Fischler on tiivistänyt 200 sivuun unionin ongelmat ja tulevaisuuden haasteet.

Kirja on saanut saksankielisessä Euroopassa hyvän vastaanoton. Fischler nostaa pöydälle vaikeimmatkin asiat, kuten jäsenmaiden poikkeavat näkemykset ulko- ja turvalli­suuspolitiikassa, ja antaa itse asettamiinsa 100 kysymykseen suoria ja persoonallisia vastauksia. Tämä formaatti tekee kirjasta helposti lähestyttävän.

Fischler ja tunnettu itävaltalainen journalisti Christian Ortner kattavat vastauksillaan EU:n tärkeimmät politiikka-alueet ja kipukohdat. Fischler ja Ortner pohtivat ulko- ja turvallisuuspolitiikan kysymyksiä sekä muun muassa EU:n ja Naton yhteistyösuhdetta osallistuen samalla Itävallassa­kin vellovaan keskusteluun maan asemoitumisesta.

Suomalaisille Fischlerin kirja on antoisa valmisteilla olevia Natoa ja EU:n niin sanottuja turvatakeita käsitteleviä selvityksiä ajatellen. Fischler avaa selkokielelle EU:n jäsen­maiden prioriteetit ulko- ja turvallisuuspolitiikassa sekä suhteissa Yhdysvaltoihin ja Venäjään.