Aikakauslehti politiikasta, taloudesta ja kansainvälisistä ilmiöistä
 

Kirjatutka: Historiaa saavuttaen

Ryszard Kapuściński: Travels with Herodotus. Allen Lane 2007, 288 s.

Juha Mononen


Ryszard Kapuścińskin ura legendaarisena journalistina alkoi lähes vahingossa. Nuoren miehen halu ylittää kaikenlai­sia rajoja johdatti Kapuścińskin paikkoihin, joista hän ei tiennyt entuudestaan mitään. Kielitaidottoman toimittajan ensimmäiset komennukset suuntautuivat puolalaisen uutistoimiston palveluksessa Intiaan ja Kiinaan. Ainoana matka­oppaana hänellä oli Herodotuksen klassinen teos Historia.

Journalistin ja kirjailijan postuumisti englanniksi jul­kaistu muistelmateos Travels with Herodotus on katsaus menneeseen monessakin mielessä. Yhtäältä kirja ilmentää kylmän sodan sulkeutuneisuutta ja rajoitettua tiedonkulkua. Toisaalta Kapuścińskin journalismi perustuu his­torian ymmärtämiseen ja suurten linjojen havaitsemiseen myös nykyajassa.

Kapuściński on yhdistänyt tähän ”poliittiseen matka­kertomukseensa” parhaat palat sekä historian että kirjalli­suuden maailmasta. Kirjassa silminnäkijöiden kertomukset kohtaavat sulassa sovussa historiallisia analogioita.

Historia saavutti lopulta kirjailijan tammikuussa 2007, lukijoille jäivät elämänläheiset ja kaukonäköiset todistajan­lausunnot maailman tilasta.