”Kaikki asiat eivät ole kaupan, edes maailmanpolitiikassa”. Europarlamentaarikko Piia-Noora Kaupin mielestä olemme tällä hetkellä suomettumassa pahiten Kiinan suuntaan. ”Suomi on kovin arka kritisoimaan maan ihmisoikeustilannetta, koska pelätään, että suorapuheisuus voisi vaarantaa kauppasuhteet.”
Kauppi on kuunnellut juuri autossaan Apulanta-yhtyeen levyä. ”Nämä sanathan voisivat kuvata myös suurvaltoja! ’Pahempi toistaan kumpikin on, kumpikin tappaa toisiaan’.”
Kauppi viittaa tällä niin kutsuttuun islamin ja lännen väliseen konfliktiin. ”Minkä tahansa uskonnon fundamentalistit ovat vaarallisia. Kun amerikkalaiset syöksyvät ’terrorismin vastaiseen sotaan’ miekka ojossa ja toimivat yksipuolisesti silloin, kun se on heille edullista, tekee vastapuoli täsmälleen samoin.”
”Tilanne, jossa yhdellä valtiolla on enemmän valtaa kuin muilla, ei ole kestävä. Vaikka USA on tällä hetkellä ainoa hypervalta, on se nyt jo riippuvainen muiden tuesta.”
Maailma on Kaupin näkemyksen mukaan muuttumassa kohti tasapainoisempaa, monenkeskisempää suuntaa. ”Tilanne, jossa yhdellä valtiolla on enemmän valtaa kuin muilla, ei ole kestävä. Vaikka USA on tällä hetkellä ainoa hypervalta, on se nyt jo riippuvainen muiden tuesta. Maan puolustusbudjetin suurimmat rahoittajat ovat nousevia suurvaltoja.”
USA:n etumatka EU:hun, Kiinaan, Intiaan, Brasiliaan ja Venäjään vähenee jatkuvasti.
Taloudellisessa mielessä kaksi on yli muiden: USA ja EU. ”Meillä on paljon yhteistä, jopa turvallisuuspolitiikassa. Molemmat näkevät samat uhat, tärkeimpänä ydinaseiden leviäminen heikon hallinnon maihin. Työkalut vain ovat erilaisia. Eurooppa käyttää konflikteja ennaltaehkäisevää diplomatiaa, taloudellisia pakotteita ja USA...” Niin, ne keinot tunnetaan liiankin hyvin.
Suomessa monilla on silti Kaupin mielestä yltiökriittinen käsitys amerikkalaisista. ”Eurooppaa ja USA:ta yhdistävät hyvin samanlaiset arvot. Erojakin luonnollisesti on, mutta samat poliittiset virtaukset löytyvät sekä Euroopasta että Yhdysvalloista. Pitäisi vain osata katsoa retoriikan läpi”.
Suomen transatlanttiset suhteet kaipaisivat muutenkin stabilisointia. ”Nyt jokainen hallitus on muotoillut aina uudelleen linjansa suhteessa Yhdysvaltoihin. Tällainen politiikka on liian ailahtelevaista ja lyhytnäköistä.”
Minkä tahansa uskonnon fundamentalistit ovat vaarallisia.Europarlamentaarikko on kuitenkin lojaali työnantajalleen. ”Suomen kannalta tärkein suunta on silti EU. Täällä ei olla tajuttu, että jos Lissabonin uudistuksia ei toteuteta ja jos unionissa ei päästä poliittisesti eteenpäin, Suomellekin käy huonosti globaalissa kilpailussa. Suomelle paras keino pärjätä on taistella EU:n puolesta.”
"Täällä ei olla tajuttu, että jos Lissabonin uudistuksia ei toteuteta, ja jos unionissa ei päästä poliittisesti eteenpäin, Suomellekin käy huonosti globaalissa kilpailussa."
Suun aukaisemisessa ollaan kuitenkin Kaupin mielestä turhan varovaisia. ”EU:ssa ei tarvitse olla poliittinen suurvalta tullakseen kuulluksi tai otetuksi vakavasti. Esimerkiksi Itävallan liittokansleri on tavannut Dalai Laman monta kertaa henkilökohtaisesti, vaikka Kiina onkin tätä protestoinut. Siellä uskalletaan myös rakentaa suhteita itsenäisesti, kritiikistä välittämättä.”
Suomessa ollaan sen sijaan liian herkkiä ulkopolitiikan arvostelulle. ”Kun venäläinen diplomaatti luokitteli Suomen EU:n ’russofobiseen blokkiin’, suomalaiset olivat heti hyssyttelemässä.”
Syy Suomen matalaan profiiliin löytyy Kaupin mukaan ulkopolitiikan johdosta. ”Siellä ovat edelleen vallassa ihmiset, joissa elää turha alamaisajattelu. Ajatellaan nyt esimerkiksi Ruotsia – maa käyttäytyy edelleen kuin suurvalta, vaikkei sillä ole sen enempää edellytyksiä tähän kuin Suomellakaan.”
Esimerkkiä hän kehottaa ottamaan Saksan liittokansleri Angela Merkelistä, joka matkusti USA:han vaalien jälkeen ja vaati heti ensi töikseen, että Guantánamo on suljettava. ”Juuri näin on toimittava, kritisoitava kohteliaasti ja napakasti. Kaiken kukkuraksi molemmat valtionpäät vakuuttelivat tämänkin jälkeen, että maiden suhteet ovat paremmassa jamassa kuin koskaan.”
Myös Venäjän kanssa pitäisi Kaupin mielestä pystyä rakentamaan kahdenkeskisiä suhteita ja arvostella Putinin hallinnon toimintaa silloin, kun siihen on aihetta. ”Silläkin suunnalla kaipaisin lisää rohkeutta!”, Kauppi puhkuu.
”Suomella
olisi mahdollisuus tulla neuvottelevan diplomatian suurvallaksi,
olemme saaneetkin jo monia vastuullisia tehtäviä tällä saralla.”