Aikakauslehti politiikasta, taloudesta ja kansainvälisistä ilmiöistä
 

Kolumni: Kiinan globaali strategia seuraa vanhoja oppeja

Matti Nojonen


Talouskriisi kasvattaa edelleen Kiinan strategista painoarvoa maailmassa, kun Yhdysvaltain laskut kuitataan todennäköisimmin Kiinan yuaneilla. Yhdysvalloissa onkin syntynyt kiivas tarve analysoida Kiinan strategista ajattelua ja toimintaa.

Senaatin laatimassa raportissa todetaan, että Kiinan strateginen ajattelu ja sotilaallinen suunnittelu poikkeavat merkittävällä tavalla Yhdysvaltain vastaavista toimista.

Länsimaisille tutkijoille ja päättäjille on kuitenkin ollut luonteenomaista analysoida kiinalaista strategista ajattelua anglosaksisen kulttuurin omien käsitteiden ja teorioiden kautta.

***

Länsimaissa opetettu ideaali strategiamalli on perinteisesti arvostanut suoraviivaisuutta: asetetaan päämäärä, tehdään suunnitelma, jalkautetaan se, tarkastetaan strategia ja mahdollisesti muokataan sitä. Antti Rokan sanoin: ”Tään hyökkäyssovan ratekia on tällanen. Sie mänet. Sinnuu ammutaan, sie juokset katsomatta ja hää pahalainen nappajaa siut. Ei, sie katsot suojat, sie katsot mis on ampuja, sie ole nopea, mut elä hätäinen. Tähtää ensin, tähtää hyvin tarkkaan, ja ammu ensin. Yhen sekunnin etumatka riittää. Silviisii se on.”

Kiinalaisen ideaalin mukainen strategia sen sijaan vaaliiepälineaarisuutta. Strategia luodaan epäjatkumoiden varaan, ja tarkoituksena on poiketa tietoisesti kaikista oletetuista todennäköisyyksistä ja loogisista tai ilmeisistä ratkaisuista. Epälineaarinen toiminta näyttäytyy viholliselle täysin epäloogisena, epäsovinnaisena ja jopa mahdottomana. Kuten kommunistisen puolueen hallitseman Kiinan ostaessa osuuksia länsimaisista rahoituslaitoksista (viime vuonna Barclaysta ja Blackstonesta).

Strategian suunnittelussa mielikuvien hallinta on keskeisessä asemassa. Ming-dynastian (1368–1644) aikainen klassikko Chenji kuvaa epälineaarisuutta seuraavasti: ”Hänen toimensa eivät noudata mitään säännönmukaisuutta vaan joustavat etenevän ja vaihtelevan tuulen tavoin, jolloin vihollisen on mahdotonta ymmärtää mistä on kyse. Hän lähtee ja saapuu miten haluaa. Tämän vuoksi, vihollisen on mahdotonta ymmärtää mitään hänen suunnitelmistaan.”

Kiinan ja Yhdysvaltojen välisen riippuvuussuhteen ymmärtäminen ei sinänsä edellytä kiinalaisen strategisen ajattelun sisäistämistä: Kiinan rahoittaessa ylivelkaantuneita Yhdysvaltoja, se takaa maailman tärkeimmän yksittäisen markkinan kulutuskyvyn. Amerikkalaiset kuluttajat työllistävät ja ruokkivat myös Kiinan kasvua ostamalla Kiinassa valmistettuja tuotteita. Kiinalla ei ole mitään syytä myydä velkakirjojaan, koska silloin tämä rahaa kierrättävä pumppu lakkaisi toimimasta, millä olisi katastrofaaliset seuraukset myös Kiinan kannalta.

Muilla sektoreilla ja markkinoilla kiinalaisten toiminta seuraa kuitenkin hämmästyttävän paljon heidän perinteisiä strategiaoppejaan, kuten koko energiasektorin nopea kansainvälistyminen on osoittanut. Kiinan toiminta Afrikassa noudattaa tarkoin vanhoja strategiaoppeja sekä Sunzilta: ”hyökkää siellä, missä hän (lue: Yhdysvallat) ei ole valmistautunut” että kenraali Sunbinilta: ”Kenraalin on osoitettava heille (lue: paikallisille hallitsijoille ja väestölle) toteutettavissa olevat hyödyt, niin heidän sydämensä kääntyvät puolellemme. Tätä kutsutaan mielen kimppuun käymiseksi.”

***

Entä miten käy pitkällä aikavälillä, kun velkaantuva Yhdysvallat jatkaa kalliin, maailmanlaajuisesti toimivan sotilas- ja turvallisuuskoneiston ylläpitoa? Ehkä vastaus löytyy Sunzilta: ”Kun vihollinen valmistautuu kaikkialla, hän on heikko kaikkialla.”

 
Ulkopolitiikka 4/2008

Pääkirjoitus: Mihin Obama pystyy?

Tapani Vaahtoranta

Eva Biaudet: "Ihmiskauppa on Euroopan häpeäpilkku"

Niina Sarkonen

Merirosvot kukkarollasi

Kristian Kurki

Iskeekö Keniaan Obama-krapula?

Kristian Kurki

Jääkö valtioiden välinen sodankäynti historiaan?

Raimo Väyrynen

Obaman ulkopoliittinen työlista

Jussi Hanhimäki

Ulkopolitiikan Dream Team

Jussi Hanhimäki

Värisokea presidentti

Jussi Hanhimäki

Venäjä asetti rajat Ukrainan länsimielisyydelle

Joonas Pörsti

Ukrainan juuret keskiajalla

Joonas Pörsti

Energia virtasi Georgian sodan aikana

Mikko Palonkorpi

Kolumni: Kiinan globaali strategia seuraa vanhoja oppeja

Matti Nojonen

Alexander Stubb: "EU tarvitsee kaksi idänpolitiikkaa"

Niina Sarkonen

Suomettuminen uusiokäytössä

Niina Sarkonen

Maallistunut maailmanpolitiikka saa uskonnot kukoistamaan

Lauri Tähtinen

Kirjatutka: Kulttuurien kamppailu ennen ja jälkeen uskonnon

Lauri Tähtinen

Japani tavoittelee nationalismilla yhtenäisyyttä

Kristian Kurki

Miten Japanista tuli lännen liittolainen

Kristian Kurki

Kirjatutka: Kankeasti uudistuva YK

Pekka Vahvanen

Kirjatutka: Murhatun sovintoesitys

Vesa-Matti Lahti

Bhuttojen suvun kirous

Vesa-Matti Lahti

Kirjatutka: Järki ja mielikuvitus eetikkojen aseina

Lauri Paavola

Kirjatutka: Ihmisten turvallisuus valtioiden edelle

Ulla Anttila

Kirjatutka: Siirtokunnat uhkaavat Israelin demokratiaa

Olli Ruohomäki

Kirjatutka: Egypti aallonpohjassa

Janne Hopsu

Kirjatutka: Jäähyväiset idealismille

Olai Voionmaa

Kirjatutka: Bushin ulkopolitiikan vakuuttava puolustus

Markku Ruotsila

Kirjatutka: Lopunaikojen politiikkaa

Joonas Pörsti

Kirjatutka: Nationalismin monet kasvot

Pekka Wahlstedt

Kirjatutka: Energiaa helvetistä ja taivaasta

Tapani Vaahtoranta

Kirjatutka: Energiapolitiikan kartta

Lauri Muranen

Painajaisia Libanonin sodasta

Niina Sarkonen

Venäjällä valta jaetaan tuttaville

Mia Hemming

Miten Islanti ja Afrikka selviävät talouskriisistä?

Tuuli Mäkelä

Unohdettuja konflikteja

Tuuli Mäkelä