Aikakauslehti politiikasta, taloudesta ja kansainvälisistä ilmiöistä
 

Kirjatutka: Siirtokunnat uhkaavat Israelin demokratiaa

Idith Zertal ja Akiva Eldar: Lords of the Land – The War Over Israel’s Settlements in the Occupied Territories, 1967-2007. Nation Books 2007, 531 s.

Olli Ruohomäki


Satunnainen vierailija ei voi Länsirannalla olla huomaamatta kukkuloiden huipulla sijaitsevia piikkilanka-aitojen ja vartiotornien ympäröimiä punatiilikattoisia taloja. Ne kuuluvat juutalaisten asuttamiin siirtokuntiin, joita on rakennettu Länsirannalle vuodesta 1967. Siirtokuntalaisia oli vuonna 2007 noin 460 000.

Osa heistä asuu siirtokunnissa puhtaasti taloudellisista syistä, sillä he saavat valtiolta erinäisiä tukia ja verohelpotuksia. Toisille siirtokuntaan muuttaminen edustaa uskonnollista sionistista projektia asuttaa esi-isien ”luvattu maa”.

Idith Zertalin ja Akiva Eldarin kirja Lords of the Land on ainutlaatuinen ja yksityiskohtainen tutkimus Israelin siirtokuntapolitiikasta neljän vuosikymmenen ajalta. Zertal on tunnettu israelilainen historioitsija ja Eldar Israelin vanhimman päivälehden Ha’aretzin poliittinen toimittaja. Teos perustuu pääasiassa oikeudenkäyntien pöytäkirjoihin, Valtiontalouden tarkastusviraston asiakirjoihin, Israelin kansanedustuslaitoksen Knessetin istuntojen pöytäkirjoihin, ihmisoikeusjärjestöjen analyyseihin sekä sanomalehtien arkistoihin. Kirjoittajat ovat myös käyttäneet siirtokuntalaisten omia julkaisuja sekä lukuisia haastatteluja ja keskusteluja virkamiesten, sotilaiden, lakimiesten ja siirtokuntalaisten kanssa.

Kirja on karua luettavaa. Länsirannalla juutalainen siirtokuntalainen on kiistaton kuningas. Siirtokuntalaisilla on omat tiensä, vetensä ja sähkönsä. Siirtokuntien turvallisuudesta vastaa Israelin armeija IDF. Siirtokuntalaisten kova ydin puolustaa näkemyksiään fanaattisesti. He katsovat, että Israelin lait ja säännöt eivät koske siirtokuntalaisia, mikäli ne ovat ristiriidassa heidän ideologiansa kanssa.

Kansainvälisen oikeuden näkökulmasta siirtokunnat ovat laittomia, sillä Geneven sopimus kieltää siirtämästä väestöä miehitetylle alueelle. Kirjoittajien mukaan siirtokuntien maat on saatu haltuun yksinkertaisesti varastamalla ne alueella asuvilta palestiinalaisilta. Siirtokuntien rakentaminen onkin merkittävä kompastuskivi Lähi-idän rauhanprosessissa. Keskellä palestiinalaisalueita olevat siirtokunnat hajottavat Länsirannan maantieteellisesti ja vaikeuttavat siten itsenäisen ja yhtenäisen palestiinalaisvaltion muodostusta.

Kirjan antaman kuvan perusteella siirtokuntaprojekti on monella tapaa salakähmäistä toimintaa. Siirtokuntien rakentaminen on tapahtunut politiikan, talouden, lain ja ideologian harmaalla alueella. Lähes kaikki Israelin hallitukset vuodesta 1967 lähtien ovat olleet siinä mukana tavalla tai toisella – joko tukemalla aktiivisesti siirtokuntien laajentamista Länsirannalla tai sulkemalla silmänsä siirtokuntalaisten toimilta.

Kirjasta käy hyvin ilmi, että siirtokuntaliikkeellä on vahva poliittinen painoarvo Israelin sisäpolitiikassa ja että harva poliitikko on kyennyt vastustamaan äärioikeistolaisten painostusta. Yitzhak Rabin on ainoa pääministeri, joka vastusti siirtokuntia ja käytti siirtokuntalaisten Gush Enumin -liikkeestä nimitystä ”israelilaisen demokratian syöpä”. Hänet murhattiin vuonna 1995.

Kirjan heprealainen versio oli suuri menestys Israelissa ja nostatti laajan keskustelun siirtokuntapolitiikasta ja sen tuhoisista vaikutuksista. Kirjoittajat väittävät, että siirtokuntaliike ja siihen kytkeytyvä Länsirannan miehitys on paitsi kaatanut useita hallituksia myös saattanut israelilaisen demokratian ja poliittisen kulttuurin kuilun partaalle.

Kirjan heikkous on, että siinä ei ole käsitelty palestiinalaisten näkemyksiä lainkaan. Hyödyllinen olisi myös ollut analyysi Yhdysvaltojen Lähi-idän politiikasta ja sen suhtautumista siirtokuntiin, onhan maa Israelin tärkein tukija.

 
Ulkopolitiikka 4/2008

Pääkirjoitus: Mihin Obama pystyy?

Tapani Vaahtoranta

Eva Biaudet: "Ihmiskauppa on Euroopan häpeäpilkku"

Niina Sarkonen

Merirosvot kukkarollasi

Kristian Kurki

Iskeekö Keniaan Obama-krapula?

Kristian Kurki

Jääkö valtioiden välinen sodankäynti historiaan?

Raimo Väyrynen

Obaman ulkopoliittinen työlista

Jussi Hanhimäki

Ulkopolitiikan Dream Team

Jussi Hanhimäki

Värisokea presidentti

Jussi Hanhimäki

Venäjä asetti rajat Ukrainan länsimielisyydelle

Joonas Pörsti

Ukrainan juuret keskiajalla

Joonas Pörsti

Energia virtasi Georgian sodan aikana

Mikko Palonkorpi

Kolumni: Kiinan globaali strategia seuraa vanhoja oppeja

Matti Nojonen

Alexander Stubb: "EU tarvitsee kaksi idänpolitiikkaa"

Niina Sarkonen

Suomettuminen uusiokäytössä

Niina Sarkonen

Maallistunut maailmanpolitiikka saa uskonnot kukoistamaan

Lauri Tähtinen

Kirjatutka: Kulttuurien kamppailu ennen ja jälkeen uskonnon

Lauri Tähtinen

Japani tavoittelee nationalismilla yhtenäisyyttä

Kristian Kurki

Miten Japanista tuli lännen liittolainen

Kristian Kurki

Kirjatutka: Kankeasti uudistuva YK

Pekka Vahvanen

Kirjatutka: Murhatun sovintoesitys

Vesa-Matti Lahti

Bhuttojen suvun kirous

Vesa-Matti Lahti

Kirjatutka: Järki ja mielikuvitus eetikkojen aseina

Lauri Paavola

Kirjatutka: Ihmisten turvallisuus valtioiden edelle

Ulla Anttila

Kirjatutka: Siirtokunnat uhkaavat Israelin demokratiaa

Olli Ruohomäki

Kirjatutka: Egypti aallonpohjassa

Janne Hopsu

Kirjatutka: Jäähyväiset idealismille

Olai Voionmaa

Kirjatutka: Bushin ulkopolitiikan vakuuttava puolustus

Markku Ruotsila

Kirjatutka: Lopunaikojen politiikkaa

Joonas Pörsti

Kirjatutka: Nationalismin monet kasvot

Pekka Wahlstedt

Kirjatutka: Energiaa helvetistä ja taivaasta

Tapani Vaahtoranta

Kirjatutka: Energiapolitiikan kartta

Lauri Muranen

Painajaisia Libanonin sodasta

Niina Sarkonen

Venäjällä valta jaetaan tuttaville

Mia Hemming

Miten Islanti ja Afrikka selviävät talouskriisistä?

Tuuli Mäkelä

Unohdettuja konflikteja

Tuuli Mäkelä