Kirjatutka: Energiaa helvetistä ja taivaasta
Thomas Friedman: Hot, Flat, and Crowded. Why We Need a Green Revolution – And How it Can Renew America. Farrar, Straus & Giroux 2008, 448 s.
Tapani Vaahtoranta

Kun
New York Timesin kolumnisti
Thomas Friedman kirjoitti kolme vuotta sitten kirjan globalisaatiosta, häntä arvosteltiin talouskasvun ympäristövaikutusten unohtamisesta. Nyt kritiikiltä on leikattu siivet.
Uudessa
Hot, Flat, and Crowded -kirjassaan Friedman toteaa, että väestönkasvu ja talouskasvu ovat ylittämässä maapallon ympäristön kantokyvyn. Pitkään oli olemassa vain kaksi ”amerikkaa”, kaksi parinsadan miljoonan vauraan ihmisen populaatiota – yksi Pohjois-Amerikassa ja toinen Euroopassa. Nyt Kiinaan on syntynyt uusi amerikka, ja neljäs on tulossa Intian kulutuksen kasvaessa.
Friedman on vakuuttunut, ettei maapallon ympäristön kantokyky kestä, kun sadat miljoonat seuraavat Euroopan ja Yhdysvaltain kehityspolkua. Tarvitaan iso muutos, jonka keskiössä on puhdas energia. Ihmiskunnan on katkaistava riippuvuutensa hiileen, öljyyn ja maakaasuun, joita Friedman kutsuu ”helvetin energialähteiksi” ja siirryttävä käyttämään uusiutuvia ”taivaan energialähteitä”.
Muutoksen onnistuminen on Friedmanin mukaan Yhdysvaltojen ja Kiinan käsissä. Yhdysvaltojen olisi otettava johtorooli, mutta Washingtonissa ei pystytä tekemään tarvittavia isoja päätöksiä. Beijingissä päätöksiä voidaan tehdä, mutta Kiinasta puuttuu kansalaisyhteiskunta, joka huolehtisi niiden toimeenpanosta.
Friedman toivoo USA:n muuttuvan päivän ajaksi Kiinaksi, jolloin päätökset saataisiin tehdyiksi. Amerikkalainen demokratia huolehtisi lopusta.