Aikakauslehti politiikasta, taloudesta ja kansainvälisistä ilmiöistä
 

Kirjatutka: Terroristi ottaa loparit

Tore Bjørgo ja John Horgan (toim.): Leaving Terrorism Behind – Individual and Collective Disengagement. Routledge2009, 308 s.

Matti Keppo


Terroristin ura voi päättyä omantunnontuskiin, liikkeen hajoamiseen tai esimerkiksi uskon loppumiseen. Punaisten
prikaatien jäsenen Patrizio Pecin urasuunnitelmat alkoivat horjua esimiehen käytöstapojen vuoksi. Tämä tapahtui hänen illastaessaan uuden pomonsa kanssa.

”Tunsin surua jo katsoessani Fioren ahmivan ruokansa ja lopettavan ennen minua. Minä jatkoin syömistä. Hän istuutui katsomaan televisiota. Hän nosti jalkansa, ne valtavat jalat, pöydälle ja riisui sitten yhtäkkiä kenkänsä avaamatta edes nauhoja. Haju oli kammottava. Mutta pahin oli vasta tulossa. Hän otti sukkansakin pois. Hän tarttui leipäveitseen […] ja alkoi vivuta likaa varpaidensa välistä veitsen kärjellä. Tsap – tsap tsap tsap.”

Tore Bjørgon ja John Horganin toimittama Leaving Terrorism Behind on kiinnostava johdanto aiheeseen, joka nostaa päätään terrorismintutkimuksessa: miten väkivaltaisen ääriliikkeen toiminta loppuu. John Horgan on Penn State Universityn terrorismintutkimuksen yksikön johtaja. Tore Bjørgo on poliisitieteiden professori, joka käynnisti
Norjassa skinheadeille suunnatun Exit-projektin 1990-luvun lopulla. Sama ohjelma tuotiin sittemmin myös Joensuuhun.

Kirjan ensimmäinen osa kertoo kollektiivisista ja henkilökohtaisista prosesseista, joiden vuoksi terroristit lähtevät ääriliikkeistä. Toisessa osassa kuvataan ohjelmia, joilla viranomaiset pyrkivät auttamaan heitä päätöksessä pysymisessä. Ajankohtaisin aineisto koskee islamilaisten maiden radikalismin vähentämiseen ja terroristien integraatioon tähtääviä ohjelmia, joista on kiinnostuttu Euroopassakin.

Aineistot liittyvät menneiden vuosikymmenien eurooppalaisiin liikkeisiin, kuten IRA:an ja Punaisiin prikaateihin, joista on tarjolla paljon omaelämäkerrallista materiaalia. Prosessit ovat kaikessa inhimillisyydessään arkisia. Eräs burnoutista kärsivä terroristi kertoo, kuinka poliisi lopulta päätti hänen uransa koputtamalla oveen aamuvarhaisella. ”Luojan kiitos, lisää unta”, hän kertoo ajatelleensa pidätyksen yhteydessä.

Usein terroristien uranvaihdokseen voidaan vaikuttaa ulkopuolisella väliintulolla, mihin syvennytään kirjan toisessa osassa. Tietyt elementit toistuvat Kolumbiasta Indonesiaan: loikkarit tarvitsevat taloudellisen toimeentulon ja mahdollisuuden uuteen elämään.

Kirjan kiinnostavinta antia ovat islamilaisten maiden ohjelmat, joissa lisähaasteena ovat uskonnolliset tekijät. Saudi-Arabian pitkälle jalostetun ohjelman lähtökohtana on, että kohteeksi valitut ovat altistuneet radikaalien propagandalle. He ovat yleensä vankeja, joille tarjotaan vapautumisen jälkeen sosiaalista ja taloudellista tukea. Luvun kirjoittanut Princetonin yliopiston tutkija Christopher Boucek kertoo valtion kustantavan joillekin ohjelman läpäisseille muun muassa häät, auton, asunnon ja huonekalut. Aloilleen asettunut perheenisä ei joudu vaikeuksiin.

Islamin uskonoppineet yrittävät vakuuttaa osallistujat siitä, että heidän radikaalit uskonnolliset tulkintansa ovat
virheellisiä. Keinot vaikuttavat Boucekin kuvauksen perusteella joko isälliseltä keskustelulta, sinnikkäältä uskonnonopetukselta tai aivopesulta.

Vaikea sanoa, sillä kirjan ongelma piilee juuri tässä. Vaikka se on tutkijoille, opiskelijoille ja aiheen parissa työskenteleville loistava johdanto aihepiiriin, ohjelmien sisällöstä on niukasti ensi käden tietoa. Viranomaiset saattavat antaa tiedotteita ja lukuja, mutta eivät päästä tutkijoita lähemmäksi. Horgan ja Bjørgo tiedostavat ongelman.

 
Ulkopolitiikka 1/2009

Pääkirjoitus: Euroopan paikka maailmassa

Tapani Vaahtoranta

Seppo Remes: "Venäjä kokee sotilaallista uhkaa lännestä"

Joonas Pörsti

Venäläiset keskustelevat tuimasti

Joonas Pörsti

Lumipopulismia

Aaretti Siitonen

Hei, me puhutaan eurovaaleja

Niina Sarkonen

Hidasta kehitystä

Joonas Pörsti

Eurooppa jää syrjään vallan pöydissä

Hanna Ojanen

Uusi tilaisuus lännen yhteistyölle

Joonas Pörsti

Eurooppa katsoo nyt itään

Niina Sarkonen

Gazan sota lamautti Välimeren unionin

Niina Sarkonen

Kokoomus soutaa ulkopolitiikassa myös perinnettään vastaan

Jarmo Virmavirta

Fraser Cameron: "Venäjän uho laantuu talouskriisin myötä"

Niina Sarkonen

Venäjän kaasuputki jakaa Itämerta

Maija Hyypiä

Kaasuputki tarjosi aiheen maaotteluun

Maija Hyypiä

Kirjavieras: Lähi-idän oppositio elää hiljaisella liekillä

Joonas Pörsti

Kirjatutka: Terveisiä diktatuurista

Henri Purje

Kirjatutka: Saksan suhde Lähi-itään palaamassa normaaliksi

Yrjö Lautela

Kirjatutka: Terroristi ottaa loparit

Matti Keppo

Kirjatutka: Empatiakykynsä menettänyt Israel

Janne Hopsu

Kirjatutka: Diplomatian suojamuurit murtuvat

Pertti Joenniemi

Kirjatutka: Mutkat suoriksi vapauden taisteluissa

Mika Aaltola

Kirjatutka: Jeltsin takasi Venäjällä jatkuvuuden

Kari Kahiluoto

Kirjatutka: Serbia saa suomalaisten tunteet pintaan

Hannu Mäntyvaara

Kirjatutka: Sarkozy Afrikassa vai Tintti Kongossa?

Laura Parkkinen

Kirjatutka: Puolan harharetki

Yrjö Lautela

Smart Power

Tuuli Mäkelä

Maailman suurimpia elintasokuiluja

Tuuli Mäkelä