Aikakauslehti politiikasta, taloudesta ja kansainvälisistä ilmiöistä
 

Kirjatutka: Empatiakykynsä menettänyt Israel

Avraham Burg: The Holocaust Is Over – We Must Rise from the Ashes. Palgrave Macmillan 2008, 253 s.

Janne Hopsu


"Israelin on ymmärrettävä, että Shoahin [juutalaisten kansanmurhan] jälkeen, geneettisen juutalaisuuden on päätyttävä. Meidän on saatava yhteys juutalaisuuteen, joka jakaa yhteisen kohtalon ja samat arvot muiden kanssa.”

Näiden rivien kirjoittaja Avraham Burg, Israelin parlamentin knessetin entinen puhemies ja työväenpuolueen edustaja, ei ole suosittu kotimaassaan. Burg haluaa, että Israelin juutalaisten on lopetettava tekojensa legitimointi shoahilla ja psykopatologinen ripustautuminen holokaustiin. Tämän ajattelutavan synnyttämä asetelma ”me vastaan muu maailma” johtaa moraaliseen, henkiseen ja kulttuuriseen umpikujaan sekä väkivaltaan.

The Holocaust Is Over herätti Israelissa ilmestyttyään kovaa keskustelua. Kun Lähi-idän konflikti näyttää muuttuvan yhä vaikeammaksi ratkaista, kotipesän likaajan maineen saa väittämällä, että juutalaisilla menee nyt paremmin kuin koskaan, ja että uhrin asema, ”trauman palvonta”, on aikansa elänyt. Sotilaallisesti väkevä nyky-Israel on itse ollut toimillaan synnyttämässä juutalaisvihaa.

Burg kirjoittaa olleensa itsekin täysin ”kosher”, eli hyväksytty, sabra – syntyperäinen, sionistisen eetoksen läpäisemä Israelin juutalainen. Nyt hän on vasemmistolainen post-sionisti. Burgin mukaan Israelin tulisi olla konkreettisesti ja aidosti kaikkien kansalaistensa valtio. Se on jo käytännössä monikulttuurinen yhteiskunta.

Burgin on muun muassa väitetty yrittävän pestä kirjalla maineensa omien poliittisten kähmintöjensä jälkeen. Jos näin on, hän on tehnyt sen kirjoittamalla itsensä eliitin ulkopuolelle.

Kirjalla on arvonsa. Se osoittaa, että uskonnolla on merkitystä, parhaimmillaan eheyttävää voimaa. Burgin mukaan uskonnon täytyy olla fundamentalistisen sijaan ekumeeninen. Sen on korostettava empatiaa ja henkisyyttä, jotta yhteiskunnan henkinen verkko eheytyy ja naapurit voidaan nähdä ihmisinä. Kirja on sekä utopia, raakaa voimaa arvostavan Israelin tyly kuvaus että hätähuuto juutalaisuuden rikkaan, universaalin tradition puolesta.

Siitä välittyy myös Burgin perhetausta erilaisine juutalaisine traditioineen (isä Saksasta, äiti Hebronista) sekä tapa, jolla juutalaiset ovat Israelissa rakentaneet keskinäistä arvohierarkiaa sen mukaan, mistä päin maailmaa kukin on tullut.

Olisin odottanut, että entisenä aktiivipoliitikkona Burg olisi kirjoittanut enemmän sisäpolitiikan valtapeleistä. Tästä löytyy toki esimerkkejä, kuten kiista siitä, voiko hän knessetin puhemiehenä vastaanottaa Dalai Laman. Kiinan presidentti oli nimittäin tulossa pian Tiibetin hengellisen johtajan jälkeen vierailulle, ja tämän vastaanottaminen olisi voinut heikentää Israelin suhteita Kiinaan.

Burg yhyttää teesinsä Israelin historian merkittäviin vaiheisiin ja niiden vaikutukseen israelinjuutalaisten omakuvaan ja holokausti-käsitykseen. Burgin mielestä ratkaiseva jakso oli 1960- luku, jolloin pidettiin Adolf Eichmannin oikeudenkäynti ja käytiin raamatulliset maat takaisin tuonut Kuuden päivän sota.

Entisistä päähän potkituista tuli voittamattomia. He ottivat kohtalon omiin käsiinsä. Israel sekä sanoutui irti entisestä, kansanmurhan kokemasta, heikkojen juutalaisuudesta että muuttui tämän juutalaisuuden ulkokultaiseksi suojelijaksi ja perijäksi.

Burgin mukaan Israel irrotti keinotekoisesti shoahin juutalaisten muusta vuosituhantisesta historiasta. Siitä tuli monumentti. Samalla se salli maailmaan vain yhden kansanmurhan, juutalaisten. Näin Israel kielsi muiden kansojen, kuten Ruandan, Kamputsean, Sudanin, armenialaisten tai herero-heimon kansanmurhat. Empatia muita kärsiviä kohtaa katosi.

 
Ulkopolitiikka 1/2009

Pääkirjoitus: Euroopan paikka maailmassa

Tapani Vaahtoranta

Seppo Remes: "Venäjä kokee sotilaallista uhkaa lännestä"

Joonas Pörsti

Venäläiset keskustelevat tuimasti

Joonas Pörsti

Lumipopulismia

Aaretti Siitonen

Hei, me puhutaan eurovaaleja

Niina Sarkonen

Hidasta kehitystä

Joonas Pörsti

Eurooppa jää syrjään vallan pöydissä

Hanna Ojanen

Uusi tilaisuus lännen yhteistyölle

Joonas Pörsti

Eurooppa katsoo nyt itään

Niina Sarkonen

Gazan sota lamautti Välimeren unionin

Niina Sarkonen

Kokoomus soutaa ulkopolitiikassa myös perinnettään vastaan

Jarmo Virmavirta

Fraser Cameron: "Venäjän uho laantuu talouskriisin myötä"

Niina Sarkonen

Venäjän kaasuputki jakaa Itämerta

Maija Hyypiä

Kaasuputki tarjosi aiheen maaotteluun

Maija Hyypiä

Kirjavieras: Lähi-idän oppositio elää hiljaisella liekillä

Joonas Pörsti

Kirjatutka: Terveisiä diktatuurista

Henri Purje

Kirjatutka: Saksan suhde Lähi-itään palaamassa normaaliksi

Yrjö Lautela

Kirjatutka: Terroristi ottaa loparit

Matti Keppo

Kirjatutka: Empatiakykynsä menettänyt Israel

Janne Hopsu

Kirjatutka: Diplomatian suojamuurit murtuvat

Pertti Joenniemi

Kirjatutka: Mutkat suoriksi vapauden taisteluissa

Mika Aaltola

Kirjatutka: Jeltsin takasi Venäjällä jatkuvuuden

Kari Kahiluoto

Kirjatutka: Serbia saa suomalaisten tunteet pintaan

Hannu Mäntyvaara

Kirjatutka: Sarkozy Afrikassa vai Tintti Kongossa?

Laura Parkkinen

Kirjatutka: Puolan harharetki

Yrjö Lautela

Smart Power

Tuuli Mäkelä

Maailman suurimpia elintasokuiluja

Tuuli Mäkelä