Aikakauslehti politiikasta, taloudesta ja kansainvälisistä ilmiöistä
 

Kirjatutka: Jeltsin takasi Venäjällä jatkuvuuden

Timothy J. Colton: Yeltsin – A life. Basic Books 2008, 616 s.

Kari Kahiluoto


Harvardin yliopiston Venäjän historian professorin Timothy J. Coltonin teos Venäjän murroskauden presidentistä Boris Jeltsinistä on tekijänsä mukaan ensimmäinen kokoava, lännessä julkaistu elämäkerta Jeltsinistä.

Boris Jeltsin säilyi monelle, myös Coltonille itselleen, arvoituksena. Yllättäen Colton kuvaa Jeltsiniä myös säilyttäjänä, Venäjän idean ja jatkuvuuden takaajana.

Yeltsin – A life on perusteellinen, huolellisesti työstetty, erittäin täsmällisin lähdeviittauksin ja henkilöhakemistoin varustettu elämäkerta. Ainutlaatuiseksi kirjan tekevät Coltonin saamat erittäin laajat henkilöhaastattelut Venäjällä, mukaan lukien Jeltsinin itsensä sekä vaimon Naina Jeltsinan ja Jeltsinin tyttären Tatjana Djatšenkon haastattelut.

1990-luvun murrosajasta on todellakin vasta vajaat 20 vuotta, ja kaaoksen syvyys hahmottuu hyvin Coltonin teoksesta.

Hän keskittyy lähes yksinomaan Venäjän sisäiseen tilanteeseen ja Jeltsinin rooliin siinä. Venäjän ulkopoliittiset ratkaisut, suuret aserajoitussopimukset, jopa Naton laajeneminen mainitaan vain ohimennen. Rajaus on kuitenkin onnistunut.

Rajaus Venäjän sisäpolitiikkaan, presidentti-instituution toimintaan ja kehittymiseen kuvaa selkeästi Jeltsinin ajan vaikeuksia ja sitä syvää murrostilaa, jossa Venäjä oli Neuvostoliiton hajoamisesta Putinin presidenttikauteen ja vallan vakauttamiseen saakka.

Hajaannus on sananmukaisesti läsnä, samoin Venäjän ulkopolitiikan toissijainen vaikutus Jeltsinin kauden ratkaisuihin. Presidentti Clintonin ja Saksan liittokansleri Kohlin vaikutus nostetaan hyvin esille. Coltonin mukaan Clinton vaikutti suorilla yhteydenotoilla Jeltsiniin merkittävällä tavalla, muun muassa siihen, että Jeltsinin kauden toiset presidentinvaalit pidettiin ja vielä ajallaan.

Kirja kertaa Jeltsinin henkilöhistoriaa neuvostoajan lapsuudesta Jekaterinburgin kautta NKP:n johtotehtäviin Moskovaan ja näyttää myös Jeltsinin henkilökohtaisen elämän varjopuolet.

Kirjan arvio Jeltsinistä henkilönä ja poliitikkona on koskettava. Colton kuvaa moskovalaisen taidegallerian Art4ru:n järjestämää kilpailua kuolleen presidentti Jeltsinin muistomerkiksi. Taitelijakaksikko Michail Leikinin ja Mariana Miturich-Khlebnikovan työ The Man Who Broke Through The Wall jäi kilpailussa ilman mainintoja, mutta kirjan kuvitukseen valittu patsas kuvaa Coltonin mielestä parhaiten Boris Jeltsinin vaikutusta Venäjällä. Paksussa seinässä on helposti tunnistettava Jeltsinin okovartalokuvan mittainen aukko. Murretun muurin läpi voi kävellä, mutta suunnan – eteen tai taaksepäin – katsoja valitsee itse.

Colton pitää Jeltsiniä muutosvoimana ja hänen aikaansaamansa muutosta pysyvänä. Colton myös toteaa, että Jeltsin pelkäsi vuoden 1991 loppuun asti uuskommunistista kumousta. Yllättävä on kuitenkin Venäjän historian professorin päätös kuvata Jeltsin myös säilyttäjänä, jatkuvuuden agenttina.

Jeltsin pysyi Coltonin näkemyksen mukaan koko pitkän poliittisen uransa ajan tietyissä rajoissa – vaikkakin rajoja koetellen. Hän pidättyi muun muassa oman poliittisen puoleen perustamisesta. Jeltsin päätti tietoisesti säilyttää Neuvostoliiton aikaiset yhtenäisyyden pilarit, armeijan ja tiedusteluorganisaatiot, näiden joukossa KGB:n.

Colton kuvaa Jeltsinin viimeistä päätöstä tärkeimmäksi. Hän vahvisti demokratian edellytyksiä Venäjällä rauhanomaisella vallansiirrolla tuolloin pääministerinä toimineelle Vladimir Putinille. Lainmukainen vallanvaihto takasi myös jatkuvuuden  puolustusvoimien ja tiedustelulaitosten keskeiselle roolille yhteiskunnassa.

 
Ulkopolitiikka 1/2009

Pääkirjoitus: Euroopan paikka maailmassa

Tapani Vaahtoranta

Seppo Remes: "Venäjä kokee sotilaallista uhkaa lännestä"

Joonas Pörsti

Venäläiset keskustelevat tuimasti

Joonas Pörsti

Lumipopulismia

Aaretti Siitonen

Hei, me puhutaan eurovaaleja

Niina Sarkonen

Hidasta kehitystä

Joonas Pörsti

Eurooppa jää syrjään vallan pöydissä

Hanna Ojanen

Uusi tilaisuus lännen yhteistyölle

Joonas Pörsti

Eurooppa katsoo nyt itään

Niina Sarkonen

Gazan sota lamautti Välimeren unionin

Niina Sarkonen

Kokoomus soutaa ulkopolitiikassa myös perinnettään vastaan

Jarmo Virmavirta

Fraser Cameron: "Venäjän uho laantuu talouskriisin myötä"

Niina Sarkonen

Venäjän kaasuputki jakaa Itämerta

Maija Hyypiä

Kaasuputki tarjosi aiheen maaotteluun

Maija Hyypiä

Kirjavieras: Lähi-idän oppositio elää hiljaisella liekillä

Joonas Pörsti

Kirjatutka: Terveisiä diktatuurista

Henri Purje

Kirjatutka: Saksan suhde Lähi-itään palaamassa normaaliksi

Yrjö Lautela

Kirjatutka: Terroristi ottaa loparit

Matti Keppo

Kirjatutka: Empatiakykynsä menettänyt Israel

Janne Hopsu

Kirjatutka: Diplomatian suojamuurit murtuvat

Pertti Joenniemi

Kirjatutka: Mutkat suoriksi vapauden taisteluissa

Mika Aaltola

Kirjatutka: Jeltsin takasi Venäjällä jatkuvuuden

Kari Kahiluoto

Kirjatutka: Serbia saa suomalaisten tunteet pintaan

Hannu Mäntyvaara

Kirjatutka: Sarkozy Afrikassa vai Tintti Kongossa?

Laura Parkkinen

Kirjatutka: Puolan harharetki

Yrjö Lautela

Smart Power

Tuuli Mäkelä

Maailman suurimpia elintasokuiluja

Tuuli Mäkelä