Aikakauslehti politiikasta, taloudesta ja kansainvälisistä ilmiöistä
 

Kirjatutka: Sarkozy Afrikassa vai Tintti Kongossa?

Antoine Glaser ja Stephen Smith: Sarkoen Afrique. Plon 2008, 224 s.

Laura Parkkinen


Belgialaisen Hergén vuonna 1931 julkaisemassa sarjakuvassa Tintti Kongossa reipas lehtimies lähtee Afrikkaan kurittamaan pöhköjä alkuasukkaita, jotka päätyvät lopulta kunnioittamaan tätä valkoisena jumaluutena. Afrikkaan perehtyneiden lehtimiesten Antoine Glaiserin ja Stefan Smithin kirja Sarko en Afrique pureutuu satiirisesti Ranskan presidentti Sarkozyn Afrikan politiikkaan ja sitä lukiessa herää rinnastus Hergén albumin nimisankarin seikkailuihin. Tyylilajina on huvittunut, kepeä ironia, jota värittävät lukuisat anekdootit, mutta se ei kevennä teoksen painoarvoa.

Nicolas Sarkozyn presidenttiyttä on leimannut sana ”rupture”, murros: hän on esimerkiksi tehnyt yksityisestä elämästään julkista. Miten murros ilmenee Afrikan politiikassa ja mikä muuttui puolentoista vuoden aikana?

”Ranska ei päätä teidän puolestanne. Mutta jos valitsette demokratian ja ihmisoikeudet, Ranska on valmis tukemaan teitä”, Sarkozy totesi ja vieraili sen jälkeen esimerkiksi Gaddafin Libyassa. Dakarissa heinäkuussa 2007 pitämässään puheessa Sarkozy sanoi muun muassa: ”Afrikan draama on se, että afrikkalainen ei ole riittävästi osallistunut historiansa muokkaamiseen. Afrikkalainen maalainen elää vuodenkierron mukaan.” Puhetta pidettiin ylimielisenä ja rasistisena – onko Euroopan tehtävä auttaa afrikkalaisia vaikuttamaan historiaansa? Samalla lehdistö keskittyi analysoimaan puhetta ja unohti Sarkozyn matkan seuraavan kohteen Librevillen, jossa hän solmi yhteyksiä kiisteltyyn gabonilaiseen klaaniin.

Kun Jacques Chirac tunnettiin nimellä ”afrikkalainen Jacques”, Sarkozysta puhutaan ”amerikkalaisena Sarkozyna”, mikä kertoo ulkopolitiikan painopisteistä ja kiinnostuksista. Sarkozy ei tunne Afrikan historiaa tai kulttuuria eikä hän ole kiinnostunut maanosasta muuten kuin luomaan henkilökohtaisia suhteita rikkaisiin päättäjiin.

Kepeydestään huolimatta kirja valottaa Elyséen ja afrikkalaisten valtioiden yhteistä historiaa kiinnostavasti, erityisesti rahan ja valtiovallan yhteyttä. Gabonin presidentti Omar Bongo on tunnettu siitä, että hän on rahoittanut Ranskan presidentinvaaleja. Vastineeksi hän on saanut, niin mitä? Ranskan ulkoministeriön keskeisten Afrikan toimijoiden tulee nauttia presidentti Bongon ja ”Bongolandin” luottamusta. Henkilökohtaiset välit Libyan Gaddafiin kohauttivat, suhteet Senegalin johtoon ovat jäiset.

Siirtolaisuuskysymysten ja maahanmuutto- ongelmien kanssa painiskelevalle Ranskalle siirtolaisuus Afrikasta on valtava haaste. Miten huomioida maan vuosisatainen kolonialistinen perinne ja monikulttuurisuus ja samalla tiukentaa siirtolaisten pääsyä Ranskaan?

Ranskan politiikkaa leimaavat kansainvälisen kaupan lait. Afrikan sarvi unohdetaan täysin, yhteistyö Etelä-Afrikan kanssa on Ranskalle tärkeää, sillä ranskalainen ydinvoimalajätti Areva on rahoittanut maan ydinvoimaloiden rakentamista. Kirja tuo jälleen yhden kriittisen näkökulman Sarkozyn presidenttiyteen. Se ei julista, pikemminkin kujeilee.

Kirja on herättänyt Ranskassa ja lukuisissa Afrikan maissa vilkasta keskustelua. Onko Sarkozy Tintin tapainen yli-innokas poika, joka haluaa opettaa afrikkalaisia, vai ylimielinen, omalla yksityismaallaan tepasteleva siirtomaaherra? Selvää on, että Ranskan politiikan painopisteet ovat muualla kuin mustalla mantereella.

 
Ulkopolitiikka 1/2009

Pääkirjoitus: Euroopan paikka maailmassa

Tapani Vaahtoranta

Seppo Remes: "Venäjä kokee sotilaallista uhkaa lännestä"

Joonas Pörsti

Venäläiset keskustelevat tuimasti

Joonas Pörsti

Lumipopulismia

Aaretti Siitonen

Hei, me puhutaan eurovaaleja

Niina Sarkonen

Hidasta kehitystä

Joonas Pörsti

Eurooppa jää syrjään vallan pöydissä

Hanna Ojanen

Uusi tilaisuus lännen yhteistyölle

Joonas Pörsti

Eurooppa katsoo nyt itään

Niina Sarkonen

Gazan sota lamautti Välimeren unionin

Niina Sarkonen

Kokoomus soutaa ulkopolitiikassa myös perinnettään vastaan

Jarmo Virmavirta

Fraser Cameron: "Venäjän uho laantuu talouskriisin myötä"

Niina Sarkonen

Venäjän kaasuputki jakaa Itämerta

Maija Hyypiä

Kaasuputki tarjosi aiheen maaotteluun

Maija Hyypiä

Kirjavieras: Lähi-idän oppositio elää hiljaisella liekillä

Joonas Pörsti

Kirjatutka: Terveisiä diktatuurista

Henri Purje

Kirjatutka: Saksan suhde Lähi-itään palaamassa normaaliksi

Yrjö Lautela

Kirjatutka: Terroristi ottaa loparit

Matti Keppo

Kirjatutka: Empatiakykynsä menettänyt Israel

Janne Hopsu

Kirjatutka: Diplomatian suojamuurit murtuvat

Pertti Joenniemi

Kirjatutka: Mutkat suoriksi vapauden taisteluissa

Mika Aaltola

Kirjatutka: Jeltsin takasi Venäjällä jatkuvuuden

Kari Kahiluoto

Kirjatutka: Serbia saa suomalaisten tunteet pintaan

Hannu Mäntyvaara

Kirjatutka: Sarkozy Afrikassa vai Tintti Kongossa?

Laura Parkkinen

Kirjatutka: Puolan harharetki

Yrjö Lautela

Smart Power

Tuuli Mäkelä

Maailman suurimpia elintasokuiluja

Tuuli Mäkelä