Aikakauslehti politiikasta, taloudesta ja kansainvälisistä ilmiöistä
 

Kirjatutka: Vihdoinkin elävää EU-asiaa

Olli Rehn: Suomen eurooppalainen valinta - ei ole suhdannepolitiikkaa. WSOY 2006, 170 s.

Eero Vuohula


Suomessa on ilmestynyt kymmeniä EU:ta käsitteleviä kirjoja, joita ei moni ole lukenut, vaikka toki niitä kuuluu olla pölyttymässä valistuneiden kansalaisten hyllyssä. Useimmat kirjoista ovatkin kapulakielisiä ja tuntuvat etäisiltä siitä syystä, että vain harvoilla kirjoittajista on omakohtaista tuntumaa ja kokemusta Brysselistä.

Olli Rehn on tehnyt 170 sivulle kaksitoista elävää ja omakohtaista kirjoitusta EU:n haasteista ja rajoista sekä Suomen ulko- ja turvallisuuspolitiikasta. Teksti on harvinaisen virkistävää, suorasukaista ja elävää, ja siinä on elämän maku. Rehn osaa myös laskea riemukasta leikkiä ja hymyillä rentoutuneesti itselleenkin – siinä on viisauden alku.

Rehn valaisee EU:n toimintaa ja logiikkaa monesta näkökulmasta. Hän antaa numeerisia faktoja säästeliäästi, mutta sitäkin osuvammin: kuinka moni on tullut ajatelleeksi, että Euroopan yliopistoissa vuonna 2003 opiskeli 69 000 kiinalaista, mutta vain 19 000 venäläistä nuorta?

Ensimmäistä kertaa on niin ikään mahdollisuus saada Suomen kielellä selkeä katsaus EU:n ulkopolitiikan työkalupakista, sen heikkouksista ja vahvuuksista.