Worldwatch-instituutti: Maailman tila 2009 – Lämpenevään maailmaan. Gaudeamus 2009, 266 s.
Ilmastonmuutoksessa on kyse tästä vuosisadasta ja uhkista, joihin kehittyneidenkin maiden on vaikea varautua. Kasvihuonekaasupäästöistä pitäisi päästä kokonaan eroon ja jo ilmakehässä olevia kaasuja tulisi sitoa maaperään vuoteen 2050 mennessä.
Worldwatch-instituutin julkaisema Maailman tila 2009 -raportti auttaa suhteuttamaan eri toimien merkityksen todellisen muutoksen aikaansaamisessa. Kirjassa eritellään maankäytössä, maataloudessa ja energiantuotannossa vaadittavia uudistuksia ja esitellään jo valmiita, yllättäviäkin ilmastonmuutoksen torjumiseen tai siihen sopeutumiseen tähtääviä hankkeita.
Kehitysmaat ja kehittyvät maat saavat oikeutetusti paljon huomiota. Niiden valmius torjua ilmastonmuutosta ja sopeutua sen vaikutuksiin on rajallinen, ja kirjassa korostetaan tämän valmiuden nostamisen rahoittamista. Vapaaehtoisuus ei enää riitä.
Kirjoittajat ehdottavat useita eri rahoitusmekanismeja, kuten hiilidioksidin päästöveroa, laiva- ja lentoliikennettä koskevia veroja sekä päästöoikeuksien huutokauppaa.
Teollistuneet maat ovat vastuussa vuosikymmenten aikana kertyneistä päästöistään, joten ilmastonmuutoksesta kärsivien maiden taloudellinen tukeminen on niiden velvollisuus. Siksi ilmastonmuutoksen torjuntaan ja sopeutumiseen tarvittavat varat tulisi kerätä lähinnä kehittyneiltä mailta. Kehittyvien maiden valmiudet tulisi ottaa huomioon niiden maksuosuuksista päätettäessä.
Joonas Pörsti ja Hannele Pulkkinen
Hannele Pulkkinen ja Joonas Pörsti