Energiajärjestö soittaa hälytyskelloa
Maailma palasina
Olli-Matti Nykänen
Kansainvälisen energiajärjestön (IEA) laaja tutkimus maailman öljyvaroista maalaa synkän kuvan öljyriippuvaiselle maailmalle. Kyseessä on ensimmäinen kattava selvitys maailman öljykentistä. IEA:n pääekonomistin
Fatih Birolin mukaan öljytuotannon huippu voi olla edessä jo vuoden 2020 tienoilla, minkä jälkeen tuotanto supistuu nopeasti. Esimerkiksi Britannian hallitus on aiemmin arvioinut, että öljyntuotantoa voidaan kasvattaa ainakin vuoteen 2030 saakka.
Energiantuotanto on IEA:n mukaan käännekohdassa ja epäsuhta öljyn kasvavan kysynnän ja supistuvan tuotannon välillä kestämätön. Nykyisten öljykenttien tuotanto laskee sen mukaan 6,7 prosenttia vuodessa aiemmin arvioidun 3,7 prosentin sijaan. Tuotannon laskua lähitulevaisuudessa selittää osaltaan investointien puute, minkä vuoksi kasvu-uralle pyristelevä maailmantalous törmää ehkä jo ensi vuonna tuotannon pullonkaulaan ja huimasti kohoaviin hintoihin.
Fatih Birol varoittaa, että talouskasvu voi länsimaissa näivettyä kokonaan. Maailma tarvitsisi neljän Saudi-Arabian öljyvarat ylläpitääkseen nykyisen tuotantotason, eikä sekään riittäisi tyydyttämään kasvavaa kysyntää. Kilpailu supistuvista öljyvaroista kiristää kansainvälistä ilmapiiriä ja siirtää varoja tuottajamaihin.
Öljyvarojen riittävyyttä on tunnetusti vaikea arvioida, ja liian synkkiä ennusteita esitettiin esimerkiksi 1970-luvun öljykriisin aikana. Turvallisuuspoliittisista syistä useat maat pyrkivät salaamaan öljyvarojensa todellisen koon.