Israelin hyökkäys Gazaan talvella 2008 –2009 oli poikkeuksellisen raju ja tuhoisa. Suomessa vieraillut israelilaisen Breaking the silence -järjestön perustajajäsen Yehuda Shaul näkee maansa johdon tavoitelleen Gazassa näyttävää itsetunnon palauttavaa voittoa edellisen vuoden 2006 Libanonin sodan jälkeen, jonka Israel hävisi. Hän huomauttaa, että hyökkäys oli ensimmäinen varsinainen sotaoperaatio Gazan kaupunkiin.
Valittu taktiikka johti siviiliuhreihin
Maksimaalisen poliittisen hyödyn saavuttamiseksi Israelin taktiikkana oli välttää sotilasuhreja kaikin keinoin. Shaulin mukaan tämän seurauksena oli ennakoiva ja liioiteltu voimankäyttö, jonka myötä myös siviilikohteisiin iskettiin herkästi. Gazassa tuhottiin järjestelmällisesti myös infrastruktuuria ja rakennuskantaa. Tätä ”Day after” -taktiikkaa käytettiin, kun siihen tuli konfliktin myötä tilaisuus. Siviilikohteiden tuhoaminen hankaloittaa palestiinalaisten elämää vielä pitkään hyökkäyksen päätyttyä.
Breaking the silence -järjestö pyrkii luomaan keskustelua siitä, mitä käytännössä tarkoittaa toimia miehittäjänä ja palvella sotilaana Israelin armeijassa. Järjestö kerää sotilaiden kokemuksia Israelin armeijan operaatioista ja toiminnasta palestiinalaisalueilla. Nimettömiin haastatteluihin perustuvat sotilaiden kertomukset nostavat esiin Israelin virallisesta linjasta poikkeavan kuvan armeijan toiminnasta.
Järjestön tavoitteena on estää armeijan moraalinen rapautuminen, josta armeijan taktiikat ja toimet Gazan sodassa ovat osoituksena. Selkeitä ohjeita voimankäyttöön ja kohteiden määrittämiseen ei israelilaissotilaiden kertomusten mukaan Gazassa annettu. Varoittavia lentolehtisiä jaettiin aina hyökkäystä edeltävänä päivänä. Tämän jälkeen kaikki olivat sotilasjohdon ohjeiden mukaisesti tulilinjalla –
Lisää kriittistä keskustelua
Yehuda Shaul kertoi Ulkopoliittisessa instituutissa tuoreesta Gazan sotaa tarkastelevasta Breaking the silence -kirjasta. Kirjaan kootut sotilaiden haastattelut konkretisoivat Gazan sotaa ja valottavat Israelin armeijan toimintaa. Ne ovat Shaulin edustaman järjestön mukaan tarpeen, jotta armeijan toimista kyetään käymään kriittistä keskustelua Israelissa.
Shaul pitää vaarallisena armeijasta Isrealissa annettua yksipuolisen siloteltua kuvaa sekä israelilaisten tietämättömyyttä moraalisesti arveluttavien metodien yleistymisestä armeijassa. Järjestö jättää poliittiset analyysit muille ja keskittyy kertomaan israelilaisille, miten armeijassa todellisuudessa toimitaan. ”Se, mitä Gazassa tapahtui, on musta laatikko. Israelilaiset eivät tiedä mitä siellä tehtiin”, kuvailee Shaul israelilaisten käsitystä viimeisimmästä sodasta Gazassa.
Israelin viranomaiset ja armeija ovat kritisoineet ankarasti Breaking the silence -järjestöä ja pyrkineet leimaaman läntistä rahoitusta saavan järjestön ulkomaalaisten äänenkannattajaksi. Shaul kuitenkin korostaa, ettei itse sotilaiden kertomusta tapahtumista ole koskaan kyseenalaistettu armeijan tai viranomaisten taholta.
Myös YK:n äskettäin ilmestyneen raportin mukaan Israel syyllistyi Gazassa sotarikoksiin ja mahdollisesti jopa rikoksiin ihmisyyttä vastaan. Raportissa arvosteltiin vastaavasti myös Hamasin raketti-iskuja kansainvälisen oikeuden vastaisina sotarikoksina. Israel on jyrkästi kiistänyt raportin tulokset ja pitää sitä puolueellisena sekä lähtökohdiltaan Israel-vastaisena. Maa kieltäytyi kaikesta yhteistyöstä raportin tehneen YK-valtuuskunnan kanssa.
Breaking the silence –järjestön sotilaiden kertomukset vahvistavat osaltaan armeijan käytännön tasolla näkemystä tapahtuneista rikkomuksista.
Järjestö on julkaissut sotilaiden haastatteluja myös netissä.