Dambisa Moyo: Dead Aid. Why Aid is Not Working and How There is Better Way for Afrika. Farrar, Strauss and Giroux 2009, 188s.
Kehitysapu korruptoi ja köyhdyttää Afrikkaa, väittää Maailmanpankin entinen neuvonantaja Dambisa Moyo. Kirjassaan Dead Aid hän ehdottaa avun lopettamista. Sektorista vastaavan ministerin Paavo Väyrysen mielestä Moyo lyö kirveensä kiveen.
Kehitysavusta ei ole juurikaan hyötyä alle dollarilla päivässä sinnitteleville miljoonille afrikkalaisille, sanoo sambialainen ekonomisti Dambisa Moyo. Rikkaiden maiden antama apu jää pyörimään vastaanottavien valtioiden rattaisiin, lihottaa avunsaajamaan virkamiesten armeijaa ja etäännyttää sitä omasta kansastaan.
Itse asiassa apu estää Afrikkaa kehittymästä, koska hallituksilla ei ole mitään tarvetta parantaa maansa oloja. Palkkaa tulee muutenkin – ulkomailta.
Moyo arvostelee mahdollisimman kovin sanoin kansainvälisen kehitysyhteistyön mekanismeja. Väitteidensä tueksi hän marssittaa kylmiä tilastoja. Kehitysapua on kanavoitu Afrikkaan yli 300 miljardia dollaria vuoden 1970 jälkeen. Silti Saharan eteläpuolinen Afrikka on henkeä kohti laskettuna nyt köyhempi kuin 40 vuotta sitten.
Moyo myöntää, että apua käytettiin 1950-luvulta alkaen kylmän sodan välineenä, jolla voideltiin maanosan diktaattoreita molemmissa ideologisissa leireissä. Tulokset eivät voineet ollakaan kovin hyviä.
Viime vuosikymmeninä avun ehtoja on tarkistettu. Länsimaailma jatkaa Moyon mielestä kuitenkin saman pakkomielteen vallassa, jonka mukaan kehitysapu on ainoa ratkaisu Afrikan lukemattomiin ongelmiin. Häntä tuntuu puistattavan länsimaiden syyllisyydentuntoinen apukulttuuri, jonka hyväntoivon lähettiläiksi on kiinnitetty Bonon kaltaisia poptähtiä.
Moyo ehdottaa kirjassaan kehitysavun lopettamista viiden tai kymmenen vuoden siirtymäajalla. Avun tilalle hän esittää oikeudenmukaisempaa maailmankauppaa etenkin maataloussektorille. Korvaavaa rahoitusta Afrikan valtiot saisivat myös esimerkiksi sijoittajille tarjoamistaan joukkolainoista.
Kirjan radikaaleja johtopäätöksiä on tutkittu tarkkaan ja myös arvosteltu maailmalla. Sanomaa on alleviivannut, että kirjoittaja on 40-vuotias, Sambiassa syntynyt kansainvälisen uran luonut nainen.
Moyo on opiskellut Harvardissa, väitellyt Oxfordissa ja työskennellyt Maailmanpankin neuvonantajana sekä pankkiiriliike Goldman Sachsissa. Time-lehti valitsi hänet vuoden 2009 sadan vaikutusvaltaisimman ihmisen listalleen maailmassa. Ulkomaankauppa- ja kehitysministeri Paavo Väyrynen luki Moyon kirjan UP-lehden pyynnöstä. Väyrysen mielestä Moyo on oikeassa korostaessaan yksityisen sektorin merkitystä kestävässä kehityksessä. Hän on kuitenkin eri mieltä avun haitallisista vaikutuksista.
UP: Dambisa Moyon mukaan kehitysapu on syynä Afrikan kasvavaan riippuvuuteen ja alikehittyneisyyteen. Miten kommentoitte kirjan perusväitettä?
Väyrynen: Hänen argumentaatiossaan on tässä kohtaa perustavanlaatuinen heikkous. Köyhyys ei johdu siitä, että on annettu apua, vaan avusta huolimatta. Pitäisi keskustella enemmän siitä, miten apua annetaan eikä leimata kaikkea apua kielteisesti, kuten hän tekee vaatiessaan, että siitä pitää päästä irti.
Moyo on aivan oikeassa siinä, että yksityisen sektorin merkitystä pitää korostaa. Olemme tehneet niin pari vuotta sitten kirjoitetussa Suomen kehityspoliittisessa ohjelmassa, ja siihen suuntaan koko kansainvälinen yhteisö on nyt liikkumassa. Moyon kirjan ansiosta voimme ehkä vielä terävöittää uutta linjaa.
Kehityspoliittisessa ajattelussa on ollut kautta aikojen kaksi filosofista koulukuntaa, jotka ovat kamppailleet keskenään. Toisen suunnan mukaan kehitysyhteistyön pitäisi olla kansainvälistä sosiaaliapua, joka jatkuu loputtomiin. Toinen ajattelutapa korostaa kehitystä ja yhteistyötä: pitää saada aikaan kestävää kehitystä sekä yhteistyötä meidän ja kumppanimaan välillä.
Olemme painottuneet nyt liiaksi sosiaaliapuun ja laiminlyöneet infrastruktuurin ja yksityissektorin kehittämisen. Vuonna 2000 luotiin kahdeksan YK:n vuosituhattavoitetta. Köyhyyteen liittyviä tavoitteita on helppo mitata, joten niille voitiin asettaa määrälliset indikaattorit.
Köyhyyden poistaminen on oikea tavoite, mutta virhe tapahtui kun alettiin ajatella, että on pyrittävä vaikuttamaan suoraan indikaattoreihin pumppaamalla rahaa kehitysmaille julkisen sektorin kautta. Toiminta on sinänsä perusteltua, mutta se merkitsi, että Euroopan unioni ja muut pohjoiset avunantajat ovat vetäytyneet infrastruktuurin ja yksityisen sektorin tuotannon, kuten maatalouden kehittämisestä.
Tämä on yksi syy siihen, että maailmassa oli tämän vuosikymmenen lopulla ruokakriisi, kun maaseutuun ei ollut panostettu.
Eli panostaminen suoraan köyhyyden vähentämiseen on johtanut infrastruktuurin ja yksityisen sektorin unohtamiseen?
Kävin ensimmäisen kerran Tansaniassa 1970-luvulla ja nyt uudelleen 2007. Olin ällistynyt, kuinka puutteellinen infrastruktuuri maassa on tälläkin hetkellä: noin 90 prosentilla ihmisistä ei ole sähköä. Tiet ovat niin kurjassa kunnossa, että sadekauden aikana ei pysty liikkumaan mihinkään. Kymmenien vuosien ajan on annettu apua Tansaniaan, ja silti infrastruktuuri on tässä kunnossa.
Mitalin toinen puoli on, että Kiina ja monet muut uudet avunantajat ovat keskittyneet etelän maiden välisessä yhteistyössä infrastruktuuriin ja tuotannollisen toiminnan hyödyntämiseen. Ne ovat olleet vähemmän mukana sosiaalisektorilla vaikuttamassa köyhyyden poistamiseen.
Olen markkinoinut maailmalla konvergenssin ajatusta ja saanut sille vastakaikua. Se tarkoittaa, että nyt pitäisi yhdenmukaistaa toimintoja niin, että EU ja muut pohjoiset toimijat alkaisivat jälleen panostaa enemmän infrastruktuuriin ja yksityiseen sektoriin. Toisaalta esimerkiksi Kiinalla ja Intialla olisi kehitysmaina aivan korvaamatonta tietoa siitä, miten voidaan kehitysmaaolosuhteissa luoda perusterveydenhuoltoa ja antaa perusopetusta. Meidän pitäisi rohkaista niitä tulemaan enemmän tälle puolelle. Jos saamme tällaisen muutoksen aikaan, silloin Afrikalla on hyvä tulevaisuus.
Moyon yksi keskeinen argumentti on, että kehitysapu on korruptoivaa ja synnyttää huonoa hallintoa. Se on minusta absurdi väite, mutta niin hän väittää. Silti hän katsoo täysin sinisin silmin kiinalaisten toimintaa Afrikassa.
Kiinan toimintaa arvostellaan Afrikassa ennen muuta siitä, että Kiina ei piittaa kumppanimaiden demokratiasta, ihmisoikeuksista ja hyvästä hallinnosta. Kiinalaiset ovat suorastaan pitäneet ohjelmajulistuksenaan, että he eivät puutu kumppanimaiden sisäisiin asioihin.
Moyo huomauttaa, että länsimaat antoivat niinkin hiljattain kuin 2006 Zimbabwen diktaattorille Robert Mugabelle 300 miljoonaa dollaria. Onko länsimailla siis aihetta moraaliseen ylemmyyteen?
Tällä hetkellä EU, Yhdysvallat ja muut pohjoisen avunantajat toimivat käsitykseni mukaan kestävästi. Mutta on paljon kehitysmaita, joiden olot kerta kaikkiaan ovat epädemokraattiset. Siitä ei saa rangaista kansaa, vaan täytyy yrittää harjoittaa yhteistyötä. Pitää silti yrittää toimia niin, ettei edistetä korruptiota, vaan sitä karsitaan.
Tässä kohtaa saan politiikalleni tukea Moyolta. Kun tulin ministeriksi kaksi vuotta sitten, olin erittäin epäilevä sen suhteen, onko yleinen budjettituki viisasta. Virkamiehet olivat budjettituen kannalla ja puolustivat sitä. Yleinen budjettituki on äärimuoto siitä 2000-luvun väärinkäsityksestä, että kehitysmaihin pitää pumpata rahaa julkisen sektorin kautta.
Sektorikohtainen budjettituki on toinen juttu, siinä rahoitetaan ohjelmia, joista yhdessä sovitaan. Korruption karsiminen yleensä onnistuu siinä. Olen jäädyttänyt yleisen budjettituen, ja nyt valmistelemme painopisteen siirtämistä sektoritukeen.
Moyon mukaan apua saavat kehitysmaiden hallitukset eivät ole vastuussa omalle kansalleen, vaan ulkomaisille avunantajille. Muuttaako sektorikohtainen apu tätä asetelmaa mitenkään?
Tämä apuriippuvuuteen liittyvä kritiikki koskee tietysti kaikkea budjettitukea. Pitäisi tavoitella sellaista tilannetta, jossa apu suunnataan yksityisen sektorin kehitykseen, joka loisi kasvua. Näin valtio saisi verotuloja omien menojensa kattamiseen.
Se vahvistaisi yhteyttä kansan ja päättäjien välillä: jos veroja kerätään, ne on myös käytettävä hyvin. Suunta on oikea, mutta siihen ei voi yhtäkkiä hypätä.
Mikä voisi olla tehokkain tapa apuriippuvuuden vähentämiseen?
Kaikkein köyhimmissä kehitysmaissa yksityissektorion jokseenkin sama kuin maatalous. Yksittäisten pienviljelijöiden tukeminen on oleellista kehitykselle aivan samalla tapaa kuin se oli täällä pohjoisessa. Heille voidaan tarjota parempia työkaluja, siemeniä, lannoitteita ja heitä voidaan neuvoa viljelemään paremmin.
Seuraavassa vaiheessa syntyy vähän ylijäämää, eikä kaikki mene oman perheen kulutukseen. Syntyy markkinat ja tarvetta pajoille, jotka tekevät kuokkia. Toisaalla on pieniä yrityksiä, jotka jauhavat jyvät jauhoiksi ja myyvät tavaran eteenpäin. Se on asteittainen prosessi, jossa infrastruktuurin merkitys korostuu.
Voiko köyhimpien maiden maataloussektori kehittyä nykyisessä kilpailutilanteessa, jossa rikkaat maat tukevat maataloustuotantoaan?
En osta väitettä, että Euroopan unionin maataloustuki olisi ongelma Afrikan kannalta. Ensinnäkin kehitysmaissa pitäisi ensisijaisesti keskittyä oman kansan ruokkimiseen ennen kuin kehitetään vientimarkkinoita. Toisaalta kasvavat ruokamarkkinat ovat kehitysmaissa. Maatalouskauppa tulee painottumaan etelän maiden välille.
Mistä tiedämme että kehitysavussa tehdään nykyisin jotain oikein, kun virheitä on tehty aiemmin niin paljon?
Täyttä varmuutta ei tietenkään ole, mutta oppia on kertynyt eri vuosikymmeninä tehdyistä virheistä. Toimintatapa hakee vähitellen uomaansa. Kehityspolitiikan pahimmat virheet on tehty, kun on lähdetty johonkin yksipuoliseen ajatteluun.
Miten Afrikan nopea väestönkasvu vaikuttaa köyhyyteen?
Muistan elävästi, kun liikuin 1980-luvulla useissa Afrikan maissa ja puhuimme väestönkasvun merkityksestä. Esimerkiksi Keniassa oli neljän prosentin väestönkasvu. Sanoin, että te köyhdytte, koska luonnonvarat ovat rajalliset ja talouskasvu kolme prosenttia. He suunnittelivat alentavansa väestönkasvun kolmeen prosenttiin vuoteen 2000 mennessä.
Nyt se taitaa olla niillä tienoilla, mutta kenialaisia on tuplasti 1980-lukuun verrattuna. Kun tapasin Kenian metsäministerin, hän kertoi heidän hävittäneen maansa metsät viimeisten 20 vuoden aikana. Niin tapahtui, koska väestönkasvu on ollut voimakasta ja polttopuun tarve suuri eikä ole huolehdittu kestävästä metsätaloudesta. Monessa maassa henkeä kohti lasketut tulot ovat vähentyneet, vaikka on saatu jonkinlaista kasvua aikaan.
Onko Suomella esimerkkejä tuloksellisesta kehitysavusta?
Herää kysymys, olisiko esimerkiksi Etiopian, Kenian, Sambian tai Tansanian tilanne parempi ilman Suomen antamaa apua. Rohkenen väittää, että sillä on saatu jotain aikaan. Mutta sitä on vaikea todistaa, koska toista vaihtoehtoa ei ole koettu.
Avulla on esimerkiksi parannettu koulutusjärjestelmiä pysyvästi. Kysymys ei ole ollut vain lasten opettamisesta tiettyinä vuosina, vaan on käynnistetty opettajankoulutusta, joka toimii nyt afrikkalaisin voimin.
Keniassa perustettiin Suomen tuella 1980-luvulla kaksi osuustoimintameijeriä. Merun meijeri toimii edelleen, toinen on lakannut toimimasta. Merun meijerillä on valtava merkitys alueen kehitykselle: kymmenettuhannet tilalliset toimittavat sinne maitoa. Ilman meijeriä alue olisi hyvin köyhä, mutta sen avulla heidän tulotasoaan on voitu parantaa.
Jos lasketaan Euroopan ja muiden maiden kokonaispanostus, kehitysyhteistyön tulosta ei voi pitää kovin hyvänä. Mutta ilman sitä tilanne olisi todennäköisesti paljon huonompi. Moyo lyö minusta kirveensä kiveen perusväitteessään, että apu on syynä Afrikan köyhyyteen.
Oikeampaa on sanoa, että massiivisesta avusta huolimatta ei ole aikaansaatu kehitystä, koska yhteistyön sisältö ei ole ollut onnistunutta.
Joonas Pörsti/UP