Dennis Ross ja David Makovsky: Myths, Illusions and Peace. Finding a New Direction for America in the Middle East. Viking 2009, 366 s.
Miten Yhdysvaltain tulisi toimia Lähi-idässä? Tähän kysymykseen on etsitty viime vuosikymmeninä vastauksialukuisissa esseissä ja kirjoissa. Dennis Ross ja David Makovsky esittävät omat suosituksensa kirjassa Myths, Illusions, and Peace. Finding a New Direction for America in the Middle East.
Suositusten kannalta on oleellista, että toinen kirjoittajista, Dennis Ross, on presidentti Barack Obaman Lähi-idän politiikan keskeinen neuvonantaja ja työskennellyt aikaisemmin sekä George Bush vanhemman että Bill Clintonin hallinnoissa neuvottelijana Palestiinan kysymyksessä.
Ross pyrkii korjaamaan Lähi-itään liittyviä virheellisiä käsityksiä toimittajan ja tutkijan David Makovskyn kanssa. Kaikkien myyttien äidiksi he nimeävät ajatuksen Israelin ja Palestiinan konfliktista Lähi-idän ongelmien alkusyynä. Alueen suuret kriisit, kuten Irakin ja Iranin välinen sota tai molemmat Persianlahden sodat, eivät kuitenkaan ole olleet sen sivutuotteita. Siten myöskään Palestiinan kysymyksen ratkaisu ei johtaisi alueen kaikkien ongelmien katoamiseen.
Kirjoittajat pitävät selvänä, että Yhdysvaltain vaikutusvalta Lähi-idässä väheni George Bush nuoremman aikana virheellisen politiikan takia. Bushin hallinnon neokonservatiivit välttelivät Palestiinan kysymyksen ratkaisua, uskoivat liikaa hallitusten vaihtamiseen ja demokratiaan pakottamiseen sekä ajoivat Iranin liian ahtaaseen nurkkaan.
Kirjoittajat eivät kuitenkaan pidä yksinomaan neokonservatiivien politiikkaa ongelmallisena. Vahvan kritiikin kohteeksi joutuvat realisteiksi identifioituvat politiikan tekijät, joihin kirjoittajat lukevat presidentti Carterin neuvonantajat Zbigniew Brzezinskin ja William Quandtin. Osansa saavat myös Israel-lobbaajien ulkopoliittista vaikutusvallasta kirjoittaneet professorit John Mearsheimer ja Stephen Walt.
Rossin ja Makovskyn mukaan realistit ovat valmiita neuvottelemaan ehdoitta yhtä lailla Iranin kuin Hamasinkin kanssa, näkevät Israelin taakaksi Yhdysvalloille, edustavat jonkinasteista arabimielisyyttä ja korostavat taloudellisia intressejä.
Ross ja Makovsky syyllistyvät karikatyrisoimaan näkemyksiä, joita eivät itse edusta. Heidän mielestään neokonservatiiveja ja realisteja yhdistää se, että kummatkaan eivät ymmärrä alueen realiteetteja. Kun muiden argumentit on
saatu näyttämään älyllisesti alamittaisilta, tarjoavat kirjoittajat omat voitokkaat tulkintansa.
Rossin ja Makovskyn suositukset vaikuttavat itsessään kestäviltä. He muun muassa esittävät, että Mahmud Abbasin palestiinalaishallintoa tulisi tukea parantamalla Länsirannalla asuvien palestiinalaisten elämän edellytyksiä sekä kansainvälisellä taloudellisella tuella että helpottamalla asukkaiden liikkumista. Näin palestiinalaisten olisi helpompi uskoa Abbasin tarjoamaan rauhan vaihtoehtoon kuin Gazaa hallitsevan Hamasin suunnitelmiin Israelin tuhoamiseksi. Lännen neuvotteleminen Hamasin kanssa antaisi kirjoittajien mukaan järjestölle liikaa legitimiteettiä ja kannustaisi sitä jatkamaan äärilinjallaan.
Iranin kanssa Ross ja Makovsky olisivat sen sijaan valmiita neuvottelemaan. Äärikonservatiiviselle hallitukselle pitäisi vakuuttaa erilaisilla palkkioilla ja rangaistuksilla, että Iran hyötyy enemmän ydinaseohjelmansa lopettamisesta kuin sen jatkamisesta. Yhdysvaltain tulisi myös kannustaa Saudi-Arabiaa käyttämään taloudellista vaikutusvaltaansa sekä suoraan Teheraniin että ohjatakseen Kiinaa ja Venäjää kauemmas Iranista.
Kirjoittaja on vapaa toimittaja.