Aikakauslehti politiikasta, taloudesta ja kansainvälisistä ilmiöistä
 

Kirjatutka: Presidentin kummat seikkailut

Timo Mäkelä ja Jukka Parkkari: Manu, Mara, Tarja ja mä. Arktinen Banaani 2009 112 s.

Vesa Sisättö


Sarjakuva ja animaatio taipuvat letkeästi poliittisen satiirin välineiksi. Timo Mäkelän piirtämä ja Jukka Parkkarin käsikirjoittama Manu, Mara, Tarja ja mä liittyy samaan joukkoon kuin Jouni K. Kemppaisen, Mikko Vienosen ja Tarmo Koiviston Pääkaupunki ja Filmiteollisuuden tuottama Itse valtiaat.

Alun perin Kansan Uutisten Viikkolehdessä ilmestyneet Mäkelän ja Parkkarin sarjakuvat kertovat vaihtoehtoisen, salaisen historian Suomen poliittisen johdon toimista vuosilta 1991–2008. Kuten otsikkokin kertoo, useiden tarinoiden keskushahmoina ovat presidentit. Presidenttikeskeisyys tuntuu Kekkosen ajan tuulahdukselta tänä maailmanaikana, jolloin pääministeri on noussut politiikan kärkeen.

Mäkelän ja Parkkarin tarinoissa on tekijöiden mukaan ”totta toinen puoli – mutta kumpi?” Itse kertomukset ovat villiä fantasiaa, jossa minikokoisia paavoväyrysiä kloonataan Pohjantähti-opistolla ja Vladimir Putin ja George W. Bush viettävät suorastaan huovismaista laatulomaa suomalaisella korpimökillä. Juonet tuovat mieleen Parkkarin yhdessä Juha Ruusuvuoren kanssa 1980-luvulla kirjoittamat Suopon agentti Usko Kyykän seikkailuja -pokkarit.

Sarjakuvan huumori syntyy villin kuvitelman ja poliitikkojen arvokkaan tai ainakin arvokkuutta tavoittelevan julkisen minän ristiriidasta. Esimerkiksi Suvi-Anne Siimes seikkailee salaisena agenttina muutamissa albumin tarinoissa.

Mäkelän ja Parkkarin kuvissa Mauno Koivisto on paitsi rehti kansanmies, myös maailmanlaajuisesti tunnettu viisas. Ahtisaari taas jää koomiseksi arvoitukseksi. Presidentti Halosen ja valiokuntaneuvos Arajärven parisuhde on sarjakuvantekijöiden erityisessä suosiossa. Tavallisen parisuhdepuheen ja valtion asioiden yhdistelmä kieltämättä tuottaa hupaisia hetkiä: ”Otankin tämän iltalukemiseksi Mäntyniemeen. Valiokuntaneuvos niin tykkää salaisista papereista.” Muuten Halonen kuvataan Muumimammaksi, joka kuitenkin läimäyttää presidentin auktoriteetillaan vastustavaa mutinaa kohdatessaan.

Sarjakuvista on löydettävissä myös ulkopoliittisia linjauksia, vaikkakin tukevalla fantasiakuorrutuksella. Erityisesti Putinin ja Bushin Suomi-seikkailussa maamme esiintyy kekkoslaisen viisauden ja tasapainon tyyssijana. Kuten vuonna 1975, suurvaltajohtajat saapuvat Suomeen sopiakseen asioista puolueettomalla maaperällä. Tekijät eivät selvästikään tunne sympatiaa Natoa kohtaan. Esimerkiksi eräässä kohtauksessa suomalainen ja venäläinen konna heittävät Natolla uhittelevan virolaisen konnan junan katolta. Näissä painotuksissa osansa lienee sarjakuvan alkuperäisellä julkaisupaikalla.

Kirjan esipuhe ja tarinoiden johdannot taustoittavat sarjakuvia kertaamalla lähimenneisyyden tapahtumia. Faktamateriaalia albumissa olisi voinut olla enemmänkin. Takavuosina tapahtui välillä sen verran kummia – Puna-armeijan kuoro esiintyi Leningrad Cowboysin kanssa Senaatintorilla, Moskovassa ammuskeltiin tankeilla ja tarjoilijat kulkivat yläosattomissa – että oman muistinsa varassa ei aina osaa päätellä, kumpi puoli tästä nyt on fantasiaa. Kieltämättä se tekee lukukokemuksesta paikoin vielä hauskemman.

Kirjoittaja on populaarikulttuuriin erikoistunut toimittaja.

 
Ulkopolitiikka 4/2009

Hienoja ihmisiä, surkeita hallituksia

Tapani Vaahtoranta

Kirsti Lintonen: Naisemme YK:ssa

Martina Ahola

Turkin päästötavoite +84 prosenttia

Andrew Jones

Afrikan maa käy kaupaksi

Olli-Matti Nykänen

Kiina kiertää vihreällä radalla

Olli-Matti Nykänen

Afrikan nousukausi jäi lyhyeksi

Matias Möttölä

Afrikalla on avaimet kasvuun

Martina Ahola

Afrikan demokratiakehitys on yhä haurasta

Martina Ahola

Burka vai tasavalta?

Laura Parkkinen

Ei sittenkään ihan tavallinen päähine

Toby Archer

Nixonilta mallia Iran-politiikkaan

Barbara Zanchetta

Kohti nollaa

Tarja Cronberg

Kirjatutka: Ydinaseita rauhanomaisen käytön varjolla

Pasi Nokelainen

Nato etsii itseään

Teija Tiilikainen

Klaanit hallitsevat Ukrainaa

Igor Torbakov

Kuka omistaa Arktisen jäämeren?

Timo Koivurova

Grönlanti sulaa irti Tanskasta

Lotta Numminen

Voimistuva Turkki herättää pelkoja EU:ssa

Olli-Matti Nykänen

Kirjavieras: Apuriippuvuus sitoo Afrikkaa

Joonas Pörsti

Kirjatutka: Uusi tiekartta Lähi-idän realiteetteihin

Pekka Vahvanen

Kirjatutka: Afrikan ikiyö

Kirsti ja Raimo Lintonen

Kirjatutka: Perspektiiviharhaa korjaamassa

Katri Pynnönniemi

Kirjatutka: Yksityisomistuksen suoja voisi demokratisoida Venäjää

Ville Ropponen

Kirjatutka: Köyhyys vaarantaa vaalit

Riikka Suhonen

Kirjatutka: Huumesodan laiha tulos

Janne Hopsu

Kirjatutka: Imperiumien hautausmaa

Olli Ruohomäki

Kirjatutka: Puolueet ovat hakoteillä arabimaailmassa

Janne Hopsu

Kirjatutka: Läntisiä uhkakuvia

Ulla Anttila

Kirjatutka: Mare narcoticum

Jaakko Blomberg

Kirjatutka: Presidentin kummat seikkailut

Vesa Sisättö

YK-järjestelmä käännekohdassa

Mari Luomi

Oikeutta kylänvanhimmalta

Joonas Pörsti