Stephanie Cooke: In Mortal hands. A Cautionary History of the Nuclear Age. Bloomsbury 2009, 496 s.
Ydinaseiden leviämisen uhka kasvaa merkittävästi, jos ilmastomuutokseen vastataan ydinvoimaloiden mittavalla lisärakentamisella. Tähän tulokseen on tullut ydinenergiateollisuutta lähes 30 vuotta läheltä seurannut toimittaja Stephanie Cooke.
Ydinaseiden valmistukseen tarvittavalla teknologialla ja tietämyksellä on ollut taipumus vuotaa aina Yhdysvaltain ydinaseohjelman eli Manhattan-projektin alkuajoista lähtien. Suoranaiseen vakoiluun turvautui esimerkiksi Neuvostoliitto kuroessaan kiinni Yhdysvaltojen etumatkaa aseiden kehittelyssä. Pakistanin, Pohjois-Korean ja Iranin ydinaseohjelmat pohjautuvat muun muassa ydinsalaisuuksien varastamiseen ja ”mustan pörssin” kauppaan.
Aseiden leviäminen ydinsulkusopimuksessa tunnustettujen ydinasevaltioiden ulkopuolelle on kuitenkin tapahtunut pitkälti ydinenergian rauhanomaisen käytön varjolla, väittää Cooke kirjassaan In Mortal Hands. Juuri tässä on ydinvoiman ennakoituun renessanssiin sisältyvä vaara.
Kirja on provokatiivinen ja suunnattu ohjelmallisesti sekä ydinvoimaa että ydinaseita vastaan. Se osoittaa ansiokkaasti, kuinka keinotekoinen jaottelu halkeavan atomin rauhanomaisen ja tuhoisan käyttötavan välillä on käytännössä ollut.
Salaisten ydinaseohjelmien syntyyn on vaikuttanut suuresti presidentti Dwight D. Eisenhowerin vuonna 1953 YK:ssa pitämä ”Atoms for Peace” -puhe ja sitä seurannut politiikka. Presidentti korosti ydinteknologian rauhanomaisia hyödyntämismahdollisuuksia tulevaisuudessa – puheen pitohetkellä maailmassa ei vielä ollut yhtään sähköverkkoon kytkettyä ydinvoimalaa.
Eisenhower neuvonantajineen pyrki vähentämään muiden maiden kiinnostusta ydinteknologian pimeää puolta kohtaan lupaamalla teknologian hyödyt kaikille. Yhdysvaltain laaja ydinteknologia- ja ydinmateriaalikauppa 1950- ja 1960-luvuilla kuitenkin mahdollisti muun muassa Argentiinan, Brasilian, Intian, Israelin, Etelä-Afrikan ja Etelä-Korean salaiset ydinaseohjelmat. Yhdysvallat myi muun muassa 40 tutkimusreaktoria eri puolille maailmaa.
Viimeistään Intian ydinkoe vuonna 1974 sai hälytyskellot soimaan. Testissä käytetty plutonium oli tuotettu Kanadan myymällä tutkimusreaktorilla, johon Yhdysvallat oli toimittanut raskasveden. Myös eurooppalaiset ovat vastuussa aseiden leviämisestä. Eurooppalaista alun perin rauhanomaiseen käyttöön tarkoitettua teknologiaa ja ydinpolttoainetta on käytetty muun muassa Israelin ja Irakin ydinaseohjelmissa.
Cooke pyrkii kirjassaan osoittamaan, että varoituksen sanoja esitettiin kauppojen yhteydessä. Yksi ensimmäisistä varoittelijoista oli Yhdysvaltojen ydinpommin isä J. Robert Oppenheimer, jonka mukaan jopa uraanikaivokset olisi pitänyt ottaa kansainväliseen valvontaan. Ydinenergiateollisuudessa taloudelliset ja strategiset intressit painoivat enemmän kuin huoli ydinaseiden leviämisestä.
Cooke arvosteli myös ydinmateriaalien turvallisuusvalvonnan ylintä viranomaista eli Kansainvälistä atomienergiajärjestö IAEA:ta. Järjestön tehtävänkuvaa toisaalta ydinenergian käytön edistäjänä ja toisaalta ydinaseiden leviämisen estäjänä hän pitää jakomielitautisena. Kieltämättä on erikoista, että Pohjois-Korean ydinohjelmassa käytetty uraani on peräisin IAEA:n tuella rakennetuista kaivoksista.
Kirjan suurin puute on siinä, ettei Cooke edes pyri arvioimaan nykyisen ydinsulkuvalvonnan riittävyyttä objektiivisesti. Historia voi toki toistaa itseään, muttei automaattisesti.