Aikakauslehti politiikasta, taloudesta ja kansainvälisistä ilmiöistä
 

Mieluummin askeleen edellä

Teija Tiilikainen


Talouskriisi yllätti maailman toissa syksynä. Varsin pian todettiin, ettei kansainvälisellä yhteisöllä ollut kriisin taltuttamiseen hyvin soveltuvaa korkean tason yhteistyöfoorumia. Aukot rahoitusjärjestelmien valvonnassa olivat myös jääneet huomaamatta. Syntyi vahvistettu G20, johon koottiin rikkaiden teollisuusmaiden ohella maailman nousevat talousmahdit sekä keskeiset kansainväliset rahoituslaitokset. G20-ryhmästä on rohkaisevien kokemusten jälkeen suunniteltu pysyvää yhteistyöfoorumia, jolla voisi olla myös oma sihteeristö.

Kansainvälinen yhteisö tuntuu jatkuvasti olevan askeleen jäljessä, kun maailman muuttuva politiikka ja talous haastavat olemassa olevan kansainvälisen järjestyksen. Tämä mielikuva syntyi jo Jugoslavian hajotessa, kun Eurooppa joutui maksamaan kovat oppirahat valtioiden sisäisten konfliktien hallinnasta. Edes kylmän sodan aikana Eurooppaan rakennetut mittavat sotilasvoimat eivät kyenneet estämään joukkomurhia.

Uuden vuosituhannen alussa maailman yllättivät sekä vahvistunut kansainvälinen terrorismi että ilmastonmuutoksen poliittiset seuraukset kaikessa laajuudessaan. Ilmaston lämpeneminen on avannut Arktista aluetta valtioiden väliselle kilpajuoksulle ja vastakkainasettelulle, mikä on todistanut osaltaan vanhan maailmanjärjestyksen elinvoimasta.

Pinnassa on myös kysymys, minkälaisia järjestelmiä tarvitaan, jos pula strategisista raaka-aineista kuten vedestä kärjistyy ennakoidusti. Entä kuinka hallitaan väestöjen mittava liikkuminen, kun elinolosuhteet käyvät joillakin alueilla mahdottomiksi?

Kaikkein pahimpia lienevät kuitenkin asiat, joita emme edes tiedä. Koetut myöhästymiset herättävät ikävän aavistuksen, että kansainväliseltä yhteisöltä jää parhaillaankin jotakin tärkeää huomaamatta. Varmaa on vain, ettei hyvinvointia järkyttäviä uusia tekijöitä pystytä ennakoimaan, jos ihmiset tapaavat ja neuvottelevat keskenään entiseen malliin. On erityiset perusteet kytkeä kansalaisjärjestöt ja yritysmaailma tiiviimmin mukaan valtioiden väliseen kanssakäymiseen. Niiden paikkana on turhan usein tulla mukaan  jonkinlaisena päätöksiä legitimoivana toisena kerroksena, jonka mielipiteitä kuullaan, jos kuullaan.

Myös kansainvälinen tutkijayhteisö saa syyttää itseään samanlaisesta urautumisesta. Maailman muutosta jäsentävä tutkijakeskustelu liukuu liian usein hienosyiseksi keskustelukMieluummin askeleen edelläsi teorioista, jossa keskitytään maailmanpolitiikan sijasta niihin välineisiin, joilla tutkimustyötä tehdään. Tästä olisi päästävä ulos: mitä konfliktintutkijoilla voisi olla sanottavaa esimerkiksi Afganistanin kriisistä? Mikä on kriisin oletettu seuraava vaihe? Niin poliitikkojen kuin tutkijoidenkin yhteisöltä tulisi edellyttää uudenlaisia verkostoja ja vakiintuneiden käytäntöjen murtamista.

Ulkopolitiikka-lehden uutena päätoimittajana tervehdin nyt lehden lukijakuntaa ensimmäistä kertaa tältä paikalta. Ulkopolitiikka pyrkii omalta osaltaan haastamaan vakiintuneita käsitteitäja näkökulmia. Sen tehtävänä on havainnoida ja analysoida muuttuvaa maailmaa ja Suomen paikkaa siinä. Lehti tuo keskusteluun puheenvuoroja ja näkemyksiä myös Suomen ulkopuolelta.

Tätä numeroa hallitsevat Afganistanin ja Pakistanin tilanne sekä kansainvälinen ympäristöpolitiikka. Nämä kaksi teemaa kertovat paljon siitä, minne maailma tänään katsoo. Ulkopolitiikka katsoo kuitenkin myös muualle. Lehdessä pohditaan esimerkiksi perusturvan rakentamista koko maailman väestölle.
 
Ulkopolitiikka 1/2010

Mieluummin askeleen edellä

Teija Tiilikainen

Markku Wilenius: Ihmiskunnan henkinen murros tekee tuloaan

Martina Ahola

Aseita ja apua Jemenille

Joonas Pörsti

Teinit huumekuriireina

Martina Ahola

Tieteen uusi suurvalta

Martina Ahola

Pakistan kävi kuilun reunalla

Moeed Yusuf

Afganistanin kriisi horjuttaa Keski-Aasiaa

Martina Ahola

Kriisinhallinnan ratkaiseva testi

Joonas Pörsti

Oikeutta kylänvanhimmalta

Joonas Pörsti

Kärsimys hävisi sodan kuvista

Noora Kotilainen

Itämeren suojelu Suomen ja Ruotsin käsissä

Markku Ollikainen

Venäjä näkee sotilaallisia uhkia kaikkialla

Heikki Lehtonen

Puheenvuoro: Sosiaaliturvaa koko ihmiskunnalle

Timo Voipio ja Ronald Wiman

Amazon myynnissä

Niina Sarkonen

Kööpenhaminan pesänjakajat

Antto Vihma

Euroopan pitäisi itsenäistyä ulkopolitiikassa

Joonas Pörsti

Kolumni: Bloggaava suurlähettiläs

Matti Laurén ja Juha Mononen

Velvollisuus dokumentoida

Martina Ahola

Kirjavieras: Tuhoaako siirtolaisuus Euroopan?

Henri Purje

Kirjatutka: Railakkaasti Liberalismin puolesta

Hiski Haukkala

Kirjatutka: Kuka on juutalainen?

Olli Ruohomäki

Kirjatutka: Tasapainotteleva saudien valtakunta

Mari Luomi

Kirjatutka: Peto pois nurkasta

Janne Hopsu

Kirjatutka: Monta Kiinaa Afrikassa

Andrew Jones

Kirjatutka: Kaikki on kyseenalaistettavissa

Vadim Kononenko

Kirjatutka: Kulttuurit kipinöivät Kaukasiassa

Ville Ropponen

Kirjatutka: Demokratia laahaa Venäjällä

Helena Rytövuori-Apunen

Kirjatutka: Uudet alamaiset

Johanna Nykänen

Yhteys Afrikkaan

Martina Ahola

Laaja-alainen sillanrakentaja

Martina Ahola