Aikakauslehti politiikasta, taloudesta ja kansainvälisistä ilmiöistä
 

Oikeutta kylänvanhimmalta

Joonas Pörsti

Afganistanissa voidaan kuulla kansainvälisen oikeusjärjestön IDLO:n ansiosta nyt myös puolustuksen puheenvuoro. Kylänvanhimmat tai uskonoppineet ratkaisevat Afganistanissa edelleen valtaosan oikeustapauksista. Siviiliriitoja, kuten avioeroa tai perinnönjakoa viedään harvoin oikeusistuimeen, koska syyttäjäviranomaisia tai tuomareita on liian vähän.

Oikeutta kylänvanhimmalta
Kuvitus: Antti Valta
Syksyllä 2007 afganistanilainen Sayed Pervez Kambaksh latasi internetistä artikkelin, joka arvosteli naisten sortoa islamilaisen lain nojalla. 22-vuotias journalismin opiskelija antoi tekstin luettavaksi opiskelukavereilleen ja opettajilleen Balkhin yliopistossa. Hänen tarkoituksensa oli herättää keskustelua naisten asemasta ja Koraanin tulkinnasta.

Joku käräytti Kambakshin, ja hänet vangittiin. Seuraavana vuonna uskonoppineet tuomarit langettivat Kambakshille kuolemantuomion jumalanpilkasta Mazar-i-Sharifissa kolmen minuutin kuulemisen jälkeen.

Afganistanissa vuonna 2006 perustettu oikeusapua tarjoava järjestö LAOA ryhtyi ajamaan Kambakshin asiaa. Opiskelijan tuomio saatiin muutettua korkeammassa oikeusasteessa ensin 20 vuoden vankeusrangaistukseksi. Viime syksynä presidentti Hamid Karzai lopulta armahti Kambakshin vähin äänin kansainvälisen painostuksen jälkeen, vaikka ääri-islamilaiset ryhmät vaativat edelleen hänen kuolemaansa.

Kambakshin tapaus kertoo melkoisista puutteista Afganistanin oikeusjärjestelmässä, mutta myös tärkeistä edistysaskelista.

”Tämä esimerkki osoittaa, kuinka alhainen koulutustaso on oikeuslaitoksessa. Oikeusistuimet eivät ole riippumattomia eivätkä tarjoa kunnollista käsittelyä, vaan langettavat tuomioita usein perinteen mukaan”, sanoo kansainvälisen oikeusjärjestön IDLO:n operatiivinen johtaja Pekka Saavalainen.

IDLO on työskennellyt Afganistanin oikeuslaitoksen kehittämiseksi vuodesta 2002. Järjestö osallistui oikeusapuorganisaatio LAOA:n perustamiseen. Kaiken kaikkiaan IDLO on tarjonnut koulutusta Afganistanissa oikeuden alalla yhteensä yli 2000 tuomarille, syyttäjäviranomaiselle, kansanedustajalle ja virkamiehelle. Afganistanin oikeusperinteessä ei ollut lainkaan puolustusasianajajia ennen oikeusavustajien kouluttamista.

Shariaa kunnioittaen

Afganistanin oikeusjärjestelmä perustuu egyptiläiseen oikeuteen, jonka juuret ovat Napoleonin siviilioikeudessa. Sen rinnalla on käytössä islamilainen laki eli sharia, jonka kanssa maallisen lainsäädännön tulee olla Afganistanin perustuslain mukaan sopusoinnussa. Niinpä esimerkiksi Kabulin yliopistossa opetetaan rinnakkain oikeustieteitä ja shariaa.

Menestyksemme Afganistanissa on perustunut siihen, että IDLO ei edusta mitään oikeusjärjestelmää.
”Menestyksemme Afganistanissa on perustunut siihen, että IDLO ei edusta mitään oikeusjärjestelmää. Tehtävämme on auttaa maata kehittämään oma oikeusjärjestelmä, sillä se on yhteiskunnan kovaa ydintä”, Saavalainen sanoo.

IDLO käytti Afganistanin ohjelmansa alkuvaiheessa asiantuntijoina juristeja Egyptistä sekä muista Lähi-idän ja Pohjois-Afrikan maista. Vetovastuu on sittemmin siirtynyt lähes kokonaan afgaaneille.  ”Olemme integroituneet syvästi maahan ja kulttuuriin, mikä on parantanut selkeästi ohjelman vastaanottoa.”

Kylänvanhimmat tai uskonoppineet ratkaisevat Afganistanissa edelleen valtaosan oikeustapauksista. Siviiliriitoja, kuten avioeroa, perinnönjakoa tai maanomistuskiistaa viedään harvoin oikeusistuimeen, koska syyttäjäviranomaisia tai tuomareita on liian vähän. Heihin turvautuminen on korruption vuoksi usein myös kallista ja epäluotettavaa.

IDLO tutkii jatkossa, miten perinteistä  oikeutta voitaisiin yhdistää muodolliseen oikeusjärjestelmään. Toimintaa on tarkoitus laajentaa Kabulin ulkopuolelle useisiin uusiin maakuntiin.

Saavalainen näkee Afganistanissa monia merkkejä toiveikkaammasta ilmapiiristä. Oikeuslaitoksen kehityksessä on otettu tärkeitä askelia, jotka luovat afganistanilaisille uskoa tulevaan. Yksi esimerkki tästä on yleisen syyttäjänviraston yhteyteen perustettu yksikkö, joka yrittää puuttua naisiin kohdistuvaan väkivaltaan, joka on yleistä maassa.

”Meillä on myös selkeää näyttöä, että oikeusprosessi on parantunut niissä tuomioistuimissa, joiden tuomarit ovat osallistuneet koulutukseemme. Se näkyy erityisesti korkeammissa oikeusasteissa”, Saavalainen sanoo.


IDLO
• International Development Law Organization

• Hallitustenvälinen kansainvälinen järjestö, jolla on 22 jäsenmaata

• Järjestön perustivat kehitysyhteistyötehtävissä Afrikassa työskentelevät juristit vuonna 1983

• Pääkonttori Roomassa, aluetoimistot Kairossa ja Sydneyssä sekä projektitoimistot Afganistanissa, Kirgisiassa ja Sudanissa

• Tukee oikeusvaltion ja hyvän hallinnon rakentamista kehitysmaissa ja siirtymätalousmaissa


Lue lisää Afganistanista ja Pakistanista 11.3 ilmestyvästä Ulkopolitiikka-lehdestä.

 
Ulkopolitiikka 4/2009

Hienoja ihmisiä, surkeita hallituksia

Tapani Vaahtoranta

Kirsti Lintonen: Naisemme YK:ssa

Martina Ahola

Turkin päästötavoite +84 prosenttia

Andrew Jones

Afrikan maa käy kaupaksi

Olli-Matti Nykänen

Kiina kiertää vihreällä radalla

Olli-Matti Nykänen

Afrikan nousukausi jäi lyhyeksi

Matias Möttölä

Afrikalla on avaimet kasvuun

Martina Ahola

Afrikan demokratiakehitys on yhä haurasta

Martina Ahola

Burka vai tasavalta?

Laura Parkkinen

Ei sittenkään ihan tavallinen päähine

Toby Archer

Nixonilta mallia Iran-politiikkaan

Barbara Zanchetta

Kohti nollaa

Tarja Cronberg

Kirjatutka: Ydinaseita rauhanomaisen käytön varjolla

Pasi Nokelainen

Nato etsii itseään

Teija Tiilikainen

Klaanit hallitsevat Ukrainaa

Igor Torbakov

Kuka omistaa Arktisen jäämeren?

Timo Koivurova

Grönlanti sulaa irti Tanskasta

Lotta Numminen

Voimistuva Turkki herättää pelkoja EU:ssa

Olli-Matti Nykänen

Kirjavieras: Apuriippuvuus sitoo Afrikkaa

Joonas Pörsti

Kirjatutka: Uusi tiekartta Lähi-idän realiteetteihin

Pekka Vahvanen

Kirjatutka: Afrikan ikiyö

Kirsti ja Raimo Lintonen

Kirjatutka: Perspektiiviharhaa korjaamassa

Katri Pynnönniemi

Kirjatutka: Yksityisomistuksen suoja voisi demokratisoida Venäjää

Ville Ropponen

Kirjatutka: Köyhyys vaarantaa vaalit

Riikka Suhonen

Kirjatutka: Huumesodan laiha tulos

Janne Hopsu

Kirjatutka: Imperiumien hautausmaa

Olli Ruohomäki

Kirjatutka: Puolueet ovat hakoteillä arabimaailmassa

Janne Hopsu

Kirjatutka: Läntisiä uhkakuvia

Ulla Anttila

Kirjatutka: Mare narcoticum

Jaakko Blomberg

Kirjatutka: Presidentin kummat seikkailut

Vesa Sisättö

YK-järjestelmä käännekohdassa

Mari Luomi

Oikeutta kylänvanhimmalta

Joonas Pörsti