Tieteen uusi suurvalta
Maailma palasina
Martina Ahola
Kiinan asema tieteen suurvaltana on kiistaton, jos mittarina pidetään julkaisujen määrää. Thomson Reutersin ylläpitämän tilaston mukaan kiinalaisten tieteellisten julkaisujen määrä on kasvanut viimeisten kolmenkymmenen vuoden aikana 64-kertaiseksi, enemmän kuin minkään muun maan.
Vuonna 2008 kiinalaiset julkaisivat noin 112 000 vertaisarvioitua tieteellistä artikkelia ja vain yhdysvaltalaisilla tutkijoilla oli enemmän julkaistuja artikkeleita eli 333 000. Erityisen vahvoja kiinalaiset ovat kemiassa ja materiaalitieteissä. Jos kehitys jatkuu ennallaan, kuten uskotaan, vuonna 2020 Kiina on maailman suurin tieteellisen tiedon tuottaja.
Vaikka artikkeleiden laatu on vaihtelevaa, kansainvälinen yhteistyö on lisääntynyt ja melkein joka kymmenennessä kiinalaiseksi kirjatussa artikkelissa on tehty yhteistyötä ulkomaisten tutkijoiden kanssa.
Myös Brasilia on kasvattanut voimakkaasti tieteellisten artikkelien lukumäärää. Sen sijaan Intian ja Venäjän kehitys on ollut verrattain vaatimatonta. Kiina on investoinut viime vuosina paljon rahaa koulutukseen ja tutkimukseen. Myös Euroopassa ja Yhdysvalloissa
opiskelleet kiinalaiset ovat tärkeitä maansa kehitykselle.