John Charvet ja Elisa Kaczynska-Nay: The Liberal Project and Human Rights. The Theory and Practice of a New World Order. Cambridge University Press 2008, 434 s.
Pelko on aikamme sana. Etenkin EU:ssa vapistaan moninapaistuvan maailman edessä. Moni katsoo, että autoritaarinen valtiokapitalismi voittaa ja läntinen liberalismi häviää. Myös sisäpoliittisesti kuohuu: monet pelkäävät radikaalin islamin nousua ja avoimien ja moniarvoisten yhteiskuntiemme loppua.
Tähän ilmapiiriin The Liberal Project and Human Rights on tärkeä puheenvuoro. John Charvet ja Elisa Kaczynska-Nay kutovat esiin oppineen ja samalla raivokkaan liberalismin puolustuksen: rutinat pois ja liberalismia puolustamaan!
Charvet’lle keskeistä on ajatus liberalismista yhdenvertaiselle vapaudelle perustuvana käytäntönä: ihmisillä on ensisijainen valinnanvapaus omaa elämäänsä koskien, kunhan tämä vapaus ei rajoita muiden ihmisten vastaavaa vapautta.
Kirjan perusväitteen mukaan liberalismi on universaali oppi, jolle on käyttöä kaikissa modernisaation myötä kyllin korkean sisäisen työnjaon saavuttaneissa yhteiskunnissa – ja myös niiden välillä. Liberalismin ydinsanoma ”elä ja anna toisten elää” on käypä tienviitta kaikkialla.
Samalla kirja sanoutuu irti ajatuksista, että liberaalien perusperiaatteiden omaksuminen edellyttäisi maailman kulttuurista yhdenmukaistamista. Charvet painottaa, että liberalismi on yhteensopiva kaikkien uskontojen ja uskomusjärjestelmien kanssa – olettaen, että ne hyväksyvät yhdenvertaisen vapauden käytännön.
Kirjan toinen osa jäljittää liberaalien periaatteiden esiinnousun YK-järjestelmän sisällä. Eittämättä keskustelu jää hieman irralliseksi ensimmäisestä osasta, mutta puoltaa paikkaansa osoittaessaan, kuinka vahva asema liberalismilla on ihmiskunnan ainoan aidosti yhteisen foorumin perustuksissa.
Kirjan viimeisessä osassa Charvet keskittyy puolustamaan liberalismia sitä vastaan esitetyiltä kritiikeiltä. Charvet vyöryttää massiivisen armeijan kriitikkoja Jeremy Benthamista Karl Marxin kautta islamilaisiin ja aasialaisiin ajattelijoihin ja vastaa heille.
Kirjoittajat eivät liberaalista innostaan huolimatta markkinoi liberalismin levittämistä voimakeinoin. Päinvastoin, kirja varoittaa levittämästä demokratiaa ennen kuin liberalismi on juurtunut: tuloksena on vain illiberaaleja demokratioita, jotka voivat olla hyvinkin vaarallisia. Sen sijaan liberaalien valtojen tulisi keskittyä huolehtimaan omista oloistaan, jotta ne kestäisivät vertailun. Ulkopolitiikassa ihmisoikeuksien ja oikeusvaltioperiaatteen painottaminen tuonevat paremman sadon kuin demokratian tyrkyttäminen.
Myös läntisten yhteiskuntien tulee pysyä lujina. Etenkin uskonnonvapaus on keskeinen arvo. Jos jotkut islaminuskoiset katsovat, että vääräuskoisilla on vähemmän oikeuksia kuin heillä, liberaalin tulisi kirjan mukaan muistuttaa, että on jumalan oma asia itse rangaista niitä, jotka eivät häneen usko.
Jos taas jumalan katsotaan käskeneen vainoamaan vääräuskoisia, voivat tällöin toisinajattelevat kaikkialla ainoastaan hylätä tällaiset epäoikeudenmukaiset säädökset ja nousta esiin taistelemaan oman yhdenvertaisen vapautensa puolesta.
Kirja on paikoin uuvuttava lukukokemus. Etenkin keskimmäisen osan ”YK-logia” vaatii rautaista motivaatiota asiaan perehtymiseen. Samalla kirja on tervetullut puheenvuoro nykyisessä tappiomielialan vaivaamassa läntisessä keskustelussa: kamppailu maailmanjärjestyksen ja omien yhteiskuntiemme pelisäännöistä on vasta alussa, eikä siihen taistoon kannata lähteä valmiiksi kypärä kallellaan.
Kirjoittaja on erikoistutkija ulkoministeriön suunnittelu- ja tutkimusyksikössä.