Ian Taylor: China’s New Role in Africa. Rienner 2008, 227 s.
Kiinan ja Afrikan maiden suhteet ovat vakiintuneet kuumaksi aihepiiriksi sekä mediassa että akateemisessa tutkimuksessa. Ajankohtaisuudesta kertoo myös viime aikoina kirjoitettujen teosten runsas määrä. Kiinan kasvavaa aktiivisuutta Afrikan mantereella käsittelee myös Ian Taylorin uusin kirja.
Brittiläisen St. Andrews’n yliopiston kansainvälisten suhteiden professorina toimiva Taylor ryhtyi tutkimaan aihepiiriä jo paljon ennen kuin siitä tuli muodikas. Siksi hän on hyvässä asemassa tarjotakseen syvemmän näkemyksen kehittyvästä tutkimusalasta. Taylor kuvaa Afrikan ja Kiinan suhteiden monimutkaisia koukeroita eikä tyydy katsomaan Kiinaa monoliittisena kokonaisuutena.
Kirjassa on seitsemän lukua, joista jokainen keskittyy yhteen näkökulmaan Kiinan ja Afrikan kasvavan vuorovaikutuksen verkostossa. Esillä ovat öljydiplomatia, ihmisoikeudet ja kiinalaisen massatuotannon vaikutukset Afrikan kehitykselle sekä keskenään ristiriitaiset asekauppa ja rauhanturvaaminen. Lopputuloksena syntyy tasapainoinen kuva Kiinan ja Afrikan tähänastisista suhteista.
Ymmärtääkseen monimutkaista suhdeverkostoa Taylor ryhtyi tutkimaan sekä Kiinaa että Afrikkaa. Kertynyt aineisto on laaja ja yksityiskohtainen, mutta se on käsitelty kirjassa ytimekkäästi. Tutkimus osoittaa, miten suuria eroja on suhteiden dynamiikassa, jos Kiinan vastaparina on suhteellisen vauras Etelä-Afrikka tai raaka-aineviennistä riippuvainen Sambia. Ghanan kohdalla puolestaan korostuu maan tekstiiliteollisuus, jolle Kiinan massatuotanto on selvä uhka. Etelä-Afrikka sen sijaan pystyy hallitsemaan kiinalaistuotteiden virtaa kahdenvälisissä neuvotteluissa.
Kuten kirjan nimi antaa ymmärtää, Kiinan toiminta Afrikassa on muuttunut viime vuosikymmeninä. Kiina lähti Afrikkaan lähinnä ideologisista syistä ja otti vastuulleen mantereen kommunististen maiden kehitystä tukevia hankkeita. Näistä tunnetuimpia on Tazaran rautatie Tansanian ja Sambian välillä. Ideologiset tavoitteet ovat hiipuneet jo aikoja sitten, ja Kiinan toiminta perustuu yhä enemmän kauppa- ja investointitavoitteisiin.
Vaikka taloudellisilla suhteilla on vahva painotus, Taylor ottaa esiin myös muut näkökohdat. Kiinan moninaisiin aktiviteetteihin sisältyy rauhanturvaamista Sudanissa ja laaja-alaista humanitaarista apua. Kiina rakentaa toisaalta sairaaloita ja lähettää maanosaan lääkäreitä sekä tekee toisaalta yhteistyötä sortohallitusten ja heikosti johdettujen valtioiden kanssa.
Taylor osoittaa, että Kiinalla on Afrikassa muitakin motiiveja kuin kyltymätön kaupankäynnin nälkä. Se pyrkii toiminnallaan vahvistamaan kansainvälistä asemaansa esimerkiksi YK:n puitteissa.
Kirjoittaja kuitenkin korostaa, ettei Pekingin ole edes mahdollista noudattaa johdonmukaista politiikkaa suhteessa Afrikkaan, koska sillä on valvottavana niin paljon erilaisia sitoumuksia ja etuja kaupankäynnin, diplomatian ja siirtolaisuuden alueilla.
Jokaisella kiinalaisella yrityksellä ja yksityishenkilöllä on viime kädessä omat intressinsä, eivätkä ne ole Kiinan viranomaisten kontrolloitavissa. Tämä näkökohta on jäänyt usein huomiotta sekä mediassa että tutkijoiden kommenteissa. Niissä viitataan tavallisesti Afrikkaan yleisellä tasolla ja ikään kuin yhtenäisenä kokonaisuutena. Tällöin unohtuvat maanosan sisäiset, hyvin ilmeiset eroavaisuudet.
Sama vaivaa monien alan tutkijoiden taipumusta käsitellä Kiinan pyrkimyksiä Afrikassa yhtenäisenä kokonaisuutena. Tämän ajatusrakennelman Taylorin kirja tehokkaasti murtaa.
Kirjoittaja on tutkimusassistentti Ulkopoliittisessa instituutissa.