”Afrikka ei ole yksi maa tai yhtenäinen manner eikä elämä Afrikassa tarkoita pelkkiä huolia ja ongelmia”, muistuttaa Wanjiku wa Ngugi. Hän on tänä vuonna ensimmäistä kertaa järjestettävän Helsinki Africa Film Festivalin (HAFF) kenialainen johtaja yhtenä tavoitteena on lisätä tietoisuutta ja ymmärrystä Afrikasta. Tapahtumasta on tarkoitus tehdä vuotuinen perinne.
Elokuvilla halutaan erityisesti purkaa Hollywoodin luomaa Afrikka-kuvaa. ”Hollywood-elokuvat ovat hyvin tehtyjä, mutta varsin kapea-alaisia ja holhoaviakin tyyliltään."
Festivaali oli aluperin Suomessa viitisen vuotta asuneen wa Ngugin ajatus. Hänellä on myös ollut keskeinen asema, kun festivaalielokuvia on valittu. Kolmen päivän aikana nähdään 11 eri puolilla Afrikkaa tehtyä elokuvaa. Pitkien fiktioiden ohella nähtävänä on myös dokumentteja ja lyhytelokuvia.
”Haluamme näyttää ajatuksia herättäviä elokuvia laajemmalle yleisölle”, Wanjiku wa Ngugi sanoo. Festivaalilla onkin iso aukko paikattavanaan, sillä afrikkalaista elokuvaa nähdään hyvin harvakseltaan Suomen teattereissa.
Suomen elokuvatoimistojen liiton mukaan sen jäsenyritykset ovat levittäneet viimeisten viiden vuoden aikana kaikkiaan kaksi afrikkalaista tuotantoa tai osatuotantoa olevaa teatterielokuvaa. Näistä toinen oli runsaasti palkintoja kerännyt Hotel Rwanda.
HAFFin avajaiselokuvana näytetään tosipohjainen eteläafrikkalainen Skin, jonka ohjaaja Anthony Fabian saapuu Helsinkiin avajaisiin. Elokuva kertoo 1950-luvulla valkoisille, rotuerottelua kannattaville vanhemmille syntyneen tummaihoisen Sandran tarinan. Sandra luokitellaan valkoiseksi ja huomaa olevansa erilainen vasta
mennessäänvalkoisten kouluun.
”Skin on yksi viime vuosien väkevimpiä draamoja Etelä-Afrikasta, joka herättää pohtimaan mitä rotu, rakkaus ja perhe todella merkitsevät”, wa Ngugi perustelee elokuvan valintaa.
Elokuvien ohella HAFF pyrkii lisäämään Afrikka-tietoisuutta myös rinnakkaistapahtumin. Festivaalin yhteydessä järjestettävä verkostoitumistapahtuma tuo yhteen Afrikan kanssa toimivia yrityksiä, suurlähetystöjä ja kansalaisjärjestöjä.
Festivaalituottaja Mia Marttiinin mukaan tapahtuma on herättänyt kiinnostusta ja mukaan on jo ilmoittautunut kymmenkunta yritystä. Osallistujien nimiä ei tässä vaiheessa kerrota, mutta mukana on sekä isoja kansainvälisiä yrityksiä, että pieniä ja paikallisia toimijoita.
Lisäksi ohjelmassa on Ulkoministeriön kanssa järjestettävä paneelikeskustelu, jossa pohditaan miten Afrikkaa representoidaan sekä nuorten elokuvantekijöiden työpaja.
Helsinki African Film Festival elokuvateatteri Andorrassa Helsingissä 7.-9.5.2010.