Aikakauslehti politiikasta, taloudesta ja kansainvälisistä ilmiöistä
 

Kommentti: Yksityiselämän julkisuus voi Suomessakin vauhdittaa poliitikon uraa

Mari K. Niemi


Poliitikon kyky tuottaa suureen yleisöön vetoavaa yksityiselämän julkisuutta ei ole enää vain osa vaalimenestykseen tähtäävää imagonrakennusta. Taito hallita yksityiselämäänsä koskevaa uutisointia on noussut myös poliitikon onnistumisen mittariksi. Kuten aprillipäivänä 2008 saatiin huomata, huonosti hoidettu privaattipuolen skandaalijulkisuus voi Suomessakin kaataa ministerin.

Vuonna 2004 Parliamentary Affairs -lehden erikoisnumerossa analysoitiin poliitikkojen yksityiselämän nousua julkisuuteen ja sen merkitystä. Mukana tarkastelussa oli useita maita, muiden muassa Saksa, Italia, Uusi-Seelanti ja Yhdysvallat, ja kaikissa niissä oli nähtävillä sama suuntaus. Poliitikkojen yksityiselämän paljastukset olivat kasvavasti esillä julkisessa keskustelussa.

Vaikka Suomen skandaalilehdistö ei pärjää ärhäkkyydessä vaikkapa Ison-Britannian keltaiselle lehdistölle, on meilläkin nähtävissä kansainvälisesti tunnistettu trendi: yksityisestä on tullut poliittista. Toistaiseksi paljastusten intensiteetti näyttäisi, muun muassa lehtimarkkinoiden koventuneen kilpailun myötä, vain kiihtyneen.

Henkilöhistoriasta ammentavassa kerronnassa näyttää painottuvan poliitikoksi hioutuminen monien henkilöhistorian koettelemusten kautta. Viitteitä orastavasta poliitikkoaineksesta etsitään usein jo lapsuusvuosilta.

Moni suomalainen nykypoliitikko tekee omatoimisesti itseään tutuksi paitsi asiaosaajana myös ihmisenä, jolla on tunne-elämää, mieltymyksiä, haaveita ja arpia. Näin häntä myös julkisuudessa arvioidaan kokonaisena ihmisenä, jonka onnistuminen tehtävässään ei määräydy vain viranhoidon perusteella. Tämä on aiheuttanut myös ristiriitoja. Poliitikkojen ei ole ollut aivan helppoa hyväksyä sitä, ettei heidän yksityiselämäänsä koskeva keskustelu viriäkään aina heidän omasta aloitteestaan.

Politiikan julkisuuden viihteellistyminen, henkilöityminen ja henkilökohtaistuminen Suomessa on tapahtunut pääosin poliitikkojen ja toimittajien yhteistyönä. Toimittajat etsivät yleisöä kiinnostavia, kilpailukykyisiä tapoja uutisoida politiikasta. Monet poliitikot taas ovat valmiita valottamaan yksityiselämäänsä häkellyttävänkin avoimesti tavoitellessaan tunneyhteyttä ja luottamussuhdetta äänestäjiin. Oma osuutensa kehityksessä on median kuluttajilla, jotka seuraavat jatkokertomusten kaltaisia tarinoita poliitikkojen vaiheista.

Julkisuudessa nähty poliitikkojen muuntuminen etäisistä ja arvovaltaisista instituutioista tunteviksi ihmisiksi
ja kokonaisvaltaisiksi persooniksi on monien osasuuntausten seurausta. Poliitikkojen ja perinteisten viihdejulkkisten raja on hämärtynyt poliitikkojen esiintyessä viihteellisissä yhteyksissä ja julkkisten hakeutuessa politiikkaan.

Nousevana suuntauksena on meilläkin nähtävissä tunnepolitiikka, jota parhaiten edustaa koskettavasti puolisonsa menettämisestä ja leskeydestä sekä tsunamikokemuksestaan kertonut eduskunnan puhemies Sauli Niinistö. 

Yhdysvalloissa poliitikkojen ja populaarikulttuurin välinen flirttailu on kohonnut liki omaksi taidemuodokseen.
Osataan sitä toki Suomessakin: esimerkiksi pääministeri Matti Vanhanen on esitellyt populaarikulttuurimieltymyksiään kertoessaan pitävänsä heavymusiikista. Maailmallekin levinneissä kuvissa hänet
nähtiin poseeraamassa Lordi-yhtyeen jäsenten kanssa. Tasavallan presidentti Tarja Halonen taas yllätti jammailemalla nyt jo edesmenneen James Brownin kanssa Pori Jazzin lavalla.

Vuoden 2000 presidentinvaaleissa hitiksi nousi tavallisuus, niin sanottu tavis-imago, jonka tunnetuin edustaja Suomessa on bonuskorteistaan, lippalakistaan ja mutkattomasta käytöksestään tunnettu presidentti Halonen. Vuoden 2006 vaalikampanjassaan hänen sloganinsa oli ”Yksi meistä”, jolla pyrittiin hälventämään eroa poliittiseen eliittiin kuuluvan presidentin ja tavallisen kansalaisen välillä.

Nousevana suuntauksena on meilläkin nähtävissä tunnepolitiikka, jota parhaiten edustaa koskettavasti puolisonsa menettämisestä ja leskeydestä sekä tsunamikokemuksestaan kertonut eduskunnan puhemies Sauli Niinistö. Kokoomuksen puoluejohtaja Jyrki Katainen sai hänkin taannoin runsaasti kiitosta ”äärimmilleen liikuttuneesta” esiintymisestään tiedotustilaisuudessa, jossa hän kertoi ulkoministeri Ilkka Kanervan erottamisen syistä.


Lisää aiheesta:

Sarkozyn lumous haihtui (UP 2/08)

 
Ulkopolitiikka 2/2008

Pääkirjoitus: Yhdeksän miljardia

Joonas Pörsti

Sari Baldauf kaipaa älyllistä rehellisyyttä

Joonas Pörsti

Epämiellyttäviä totuuksia onkin kaksi

Kristian Kurki, Lauri Muranen, Joonas Pörsti

Poliittista uhkapeliä

Kristian Kurki, Lauri Muranen, Joonas Pörsti

Öljy-yhtiöiltä varoja uusiutuville

Kristian Kurki, Lauri Muranen, Joonas Pörsti

Hyvästit muovipusseille

Kristian Kurki, Lauri Muranen, Joonas Pörsti

Koulutettu väestö on edellytys kestävälle kehitykselle

Wolfgang Lutz

Kolme väitettä väestönmuutoksesta

Joonas Pörsti ja Niina Sarkonen

Silminnäkijä: Ban-Ki Moon täyttää nyt YK:n saappaat

Kirsi Hyytiäinen

Väestönkasvu on vakava uhka ilmastolle

Heikki Ikonen

Sarkozyn lumous haihtui

Laura Parkkinen

Kommentti: Yksityiselämän julkisuus voi Suomessakin vauhdittaa poliitikon uraa

Mari K. Niemi

Hubert Védrine: "Eurooppalaiset eivät halua EU:sta suurvaltaa"

Niina Sarkonen

Silminnäkijä: Ristivetoa Bukarestissa

Jyrki Karvinen

Georgian ratkaisujen vuosi - kohti sotaa vai osaksi Eurooppaa?

Sopho Bukia

EU:n ja Venäjän hukattu kumppanuus

Hiski Haukkala

Kiinan vähemmistökansat nousivat kapinaan

Christian Jokinen

Puheenvuoro: Uusia lähteitä kehitysrahoitukseen

Matti Ylönen

Puheenvuoro: Viron Suomi-kuvaa hallitsevat vanhat asenteet

Jarmo Virmavirta

Mielipide: Suomen puolustus ei vastaa todellisiin uhkakuviin

Rasmus Hindrén

Mielipide: Laajan turvallisuuden määrittely on poliittinen valinta

Jarno Limnéll

Kirjatutka: Sodankäynti yksityistyy

Olli Ruohomäki

Kirjatutka: Väläyksiä eurooppalaisesta islamista

Marko Juntunen

Kirjatutka: Tiibet lännen mielikuvissa

Rita Dahl

Kirjatutka: Uudenlaista toiveajattelua

Vilho Harle

Kirjatutka: Hijabinsa hylännyt feministi

Tiina Tarvainen

Kirjatutka: Ideologista sodankäyntiä amerikkalaisittain

Matti Sadeniemi

Kirjatutka: Diplomaatti todistajana ja kertojana

Klaus Törnudd

Kirjatutka: YK:n remonttimies Bolton

Pasi Rajala

Kirjatutka: Keinoja kaihtamatta - terrorismin kulttuurihistoria

Jyrki Ruohomäki

Kirjatutka: Vakoojia, maanpettureita

Kukka-Maaria Kuisma

Kirjatutka: Luokkasodan uusin luku

Lauri Muranen