Aikakauslehti politiikasta, taloudesta ja kansainvälisistä ilmiöistä
 

Taivaallista viihdettä

Maailma palasina

Martina Ahola


Taivaallista viihdettä
kuva Lisa Risager
Vuoden ajan toiminut 4Shbab TV on uusimpia tulokkaita islamilaisten satelliittikanavien nopeasti kasvavassa verkostossa. 4Shbab (”nuorille”) lähettää Kairosta käsin musiikkia ja viihdettä ympäri vuorokauden. Se onkin saanut kansainvälisessä mediassa lisänimen ”islamilainen MTV”.

Islamilaiseen moraalikäsitykseen toimintansa perustavia tv-kanavia on jo noin 30. Niistä suurin osa on syntynyt viimeisten viiden vuoden aikana. Ohjelmatarjonnassa on edustettuna lähes koko islamilaisen teologian ja yhteiskunnallisen ajattelun kirjo Hizbollahista äärikonservatiivisiin salafisteihin, mutta etenkin 4Shbabin kaltaiset viihteelliset kanavat ovat keränneet viime aikoina runsaasti huomiota.

4Shbab on laajentanut islamilaisen tv-ohjelman käsitettä, arvioi Carnegie Endowment -tutkimuslaitos Arab Reform Bulletin -julkaisussaan. 4Shbab käyttää lännessä vakiintuneita ohjelmaformaatteja, kuten musiikkivideoita ja tosi-tv:tä, mutta muokkaa niiden sisältöä uskonnollisempaan suuntaan.

Sekä islamistit että sekularistisen ajattelun kannattajat ovat olleet kärkkäitä tyrmäämään uusien satelliittikanavien edustaman islamin kaupallistettuna light-islamina. Sitä on kutsuttu pilkallisesti myös ”ilmastoiduksi islamiksi”. Uuden sukupolven viihdekanavien ja perinteisten islamilaisten satelliittikanavien välillä on kiinteä kytkös. Vuosituhannen alussa eetteriin ilmestyneet tvevankelistat loivat islamilaisen viihteen perustan yhdistämällä islamin ja populaarikulttuurin.

Suositut tv-evankelistat käyttivät arabian puhekieltä muodollisemman kirjakielen sijaan. Osa ohjelmista oli varsin showmaisia musiikkivideolta näyttävine alkuineen. Parhaimmillaan koko ohjelma saattoi olla yhtä musiikkivideota.