Humphrey Hawksley: Democracy Kills. What’s so good about having the vote? Macmillan 2009, 356 s.
”Kauhea katastrofi on tuhoamassa koko maailman. Vain kaksi saarivaltiota, Haiti ja Kuuba säästyvät. Sinun on valittava, kumpaan perheesi muuttaa.” Tämä ajatusleikki on lähtöasetelmana brittitoimittaja Humphrey Hawksleyn kirjassa Democracy Kills. Lukijalle käy pian selväksi, että Hawksley odottaa vastauksen olevan Kuuba. Sillä vaikka valtion arvostelusta rangaistaan, peruskoulutus ja terveydenhuolto ovat siellä turvattuja.
Hawksleyn näkökulma on lähtökohtaisesti vastakkainen kuin John Kampfnerin, joka on huolissaan demokratiaan kohdistuvista uhkista. Hawksley kirjoittaa demokratian aiheuttamista vaaroista. Hän esittää erinomaisia kysymyksiä demokratian ja ennen kaikkea vaalien hyödyllisyydestä. Vastausten paikkaa pitävät anekdootit ja haastattelut jättävät kuitenkin hiukan naiivin kuvan, aivan kuten edellä esitetty vertauskin.
Hawksleyn ja Kampfnerin edustama demokratiapessimi ei ole enää poliittisesti epäkorrektia vaan siitä on tullut eräänlainen muoti-ilmiö. Osasyynä tähän voidaan pitää Irakia, jonka kohdalla aletaan yleisesti myöntää, että yritys tuoda demokratia maahan väkisin on pahentanut tilannetta entisestään.
Terävimmät arvionsa Hawksley esittää Irakista: Yhdysvallat ryhtyi muokkaamaan arabiyhteiskuntaa, jonka instituutiot ovat heikot, käyttäen apunaan toisen maailmansodan jälkeisen Saksan oloissa laadittua manuaalia.
Natsiyhteiskunnan purkamisesta otetut opit eivät sovi Irakin Baath-puolueeseen perustuvan järjestelmän hajottamiseen yli 50 vuotta myöhemmin. Sen seurauksena syntyi uskonnollisiin ja etnisiin ryhmiin perustuvia puolueita, joilla ei ole mitään yhteiskunnallista ohjelmaa.
Kirja perustuu Hawksleyn matkoihin muun muassa Norsunluurannikolla, Intiassa ja Argentiinassa. Se sisältää paljon haastatteluja, joissa myös tavallisen kadunkulkijan näkökulma pääsee esiin. Tämä on kirjan selkeitä ansioita samoin kuin sen moniäänisyys: sekä demokratian kannattajat että siihen epäilevämmin suhtautuvat pääsevät ääneen. Kirjan nimi on peräisin dubailaismiehen lausahduksesta, jolla hän perustelee, miksi maassa ei puhuta demokratiasta, Irakin sodasta tai al-Qaidasta.
Hawksley ei kyseenalaista demokratiaa päämääränä, mutta katsoo, että huolimattomasti toteutettuna se tuottaa jopa haittaa. Hän viittaa muun muassa Pakistaniin, Zimbabween ja entiseen Jugoslaviaan osoituksina siitä, että äänestäminen voi johtaa kehittyvissä maissa sotiin sekä sairauksien ja köyhyyden lisääntymiseen. Vaalien järjestäminen on myös aiheuttanut korruption ja väkivaltaisuuksien lisääntymistä.