Beverley Milton-Edwards ja Stephen Farrell: Hamas. The Islamic Resistance Movement. Polity 2010, 340 s.
”Entinen aikakausi on päättynyt eikä palaa. Oikeuden ja islamilaisen hallinnon aikakausi on saapunut.” Näin sanoi kirjoittajien haastattelema Hamas-johtaja muutama päivä islamistiliikkeen aseellisen vallankaappauksen jälkeen Gazassa kesäkuussa 2007. Uusi aikakausi oli tosin alkanut jo aiemmin, Hamasin yllättävän vaalivoiton jälkeen vuoden 2006 alussa, jolloin Gaza heräsi ”krapulaan ilman alkoholia”.
New York Timesin Lähi-idän kirjeenvaihtaja Stephen Farrell ja Belfastin Queen’s Universityn tutkija Beverley Milton-Edwards ovat punoneet yhteen kiehtovan tarinan Gazassa 1970-luvulla virinneestä islamistiliikkeestä. Kirjaa värittävät lukuisat Hamas-johtajien sekä Israelin puolelta etupäässä turvallisuusviranomaisten haastattelut.
Sheikki Ahmed Yassinin johtama Mujamma-liike varttui ensimmäisen intifadan eli kansannousun (1987–1993) aikaan Hamasiksi, eli islamilaisen vastarinnan liikkeeksi. Hamasin ideologiaa käsitellään kirjassa melko pintapuolisesti – Hamasin vuoden 1988 peruskirjaan viitataan kuin pahuuden käsikirjaan.
Kirjoittajien mukaan Hamas ”edustaa myrkyllistä ja murhanhimoista antisemitismin haaraa” ja siksi Hamasin sitoutumista juutalaisvaltion tuhoamiseen kohdellaan Israelissa uskonkappaleena. Vähemmälle jää pohdinta siitä, kuinka pitkälle Hamas on edelleen sitoutunut peruskirjaansa.
Sheikki Yassin oli koulutukseltaan opettaja ja itseoppinut saarnaaja. Kirjoittajat väittävät virheellisesti, että toisin kuin muiden islamististen liikkeiden johtajilla, Yassinilla ei ollut perinteistä teologin koulutusta. Näin ei ole muissakaan liikkeissä: esimerkiksi Egyptin Muslimiveljeskunnan (josta Hamas aikanaan haarautui) ideologit ja johtajat ovat maallikoita.
Alun perin Hamas piti päävastustajanaan sekularistiseksi ja korruptoituneeksi tuomitsemaansa Fatah-puoluetta. Hamasin ja Fatahin valtataistelu ulottuu siis jo 1970-luvulle. Rintamalinjat syvenivät Oslon vuoden 1993 rauhansopimuksen jälkeen, kun Fatahin joukoista muodostettiin Palestiinan itsehallinnon viralliset turvallisuusjoukot. Hamasin Izz el-Din Qassam prikaati kilpaili niiden kanssa ja alkoi tuoda Gazaan salakuljetustunneleita pitkin omia aseita. Kahden vuosikymmenen vihanpito kulminoitui kesällä 2007.
Kirjassa käsitellään seikkaperäisesti Hamasin aloittamaa itsemurhaiskujen taktiikkaa israelilaisia vastaan. Itsemurhaiskut lisäsivät Hamasin suosiota ja Fatahin piti vastata samalla makaaberilla tavalla.
Kirjaan on haastateltu gazalaista psykiatria, joka sai hoidettavakseen itsemurhaiskukandidaatin. Tämän tehtävä oli peruttu viime hetkellä. ”Hän oli erittäin masentunut koska menetti mahdollisuutensa.” Tällaisia anekdootteja olisi saanut olla kirjassa lisää. Muu jää toisteluksi siitä, kuinka Hamasin johtajat tarjoilivat teetä ja appelsiinilimonadia.
Osio Hamasin osallistumisesta vuoden 2006 vaaleihin on ehkä kirjan mielenkiintoisin. Siinä selviää, kuinka huonosti Fatah oli valmistautunut: ylimielisesti se luuli, ettei Hamasista ole vastustajaksi. Myös naisten osuus äänten kalastajina tulee vahvasti esiin.
Journalistisella otteella kirjoitettu kirja eroaa edukseen aiemmista Hamas-kirjoista, vaikka välillä vedetään mutkia suoraksi. Kirja kuljettaa Hamasin historiaa nykypäivään saakka – aina viimeisimmän Gazan sodan tuhoihin ja kasvavaan kurjuuteen.
Hamasin hallinto Gazassa hakee muotoaan. Tällä hetkellä alueella vallitsee samantapainen pelon tasapaino kuin 1980- ja 90-luvun sekasorron vuosina: arvostelijat vaikenevat. Jos kirjaan on uskomista, Hamasin ideologia ja toimintatavat eivät juuri ole muuttuneet sen 23-vuotisen historian aikana.
Kirjoittaja on Jerusalemissa asuva vapaa toimittaja.