Moeletsi Mbeki: Architects of Poverty. Why African Capitalism Needs Changing. Picador Africa 2009, 196 s.
Köyhyys on iso ongelma Etelä-Afrikassa, jonka mustan enemmistön vitsauksia ovat kasvava työttömyys ja eriarvoisuus sekä laskeva elinajanodote.
Eteläafrikkalainen Moeletsi Mbeki on toistuvasti arvostellut kärkevästi maansa hallitsevaa puoluetta ANC:tä ja maan hallitusta. Mbeki on kiinnostava poliittinen kommentaattori: hän on entisen presidentin Thabo Mbekin veli ja Johannesburgissa toimivan ulkopoliittisen instituutin South African Institute of International Affairsin varapuheenjohtaja.
Etelä-Afrikka on alueellinen suurvalta, jolla on runsaat luonnonvarat ja joka kuuluu poliittisesti johtaviin kehitysmaihin. Mbekin kirjan ajankohtaisuutta lisää se, että köyhyyden poistamista käsitellään YK:n huippukokouksessa syyskuussa.
Keitä ovat ”köyhyyden arkkitehdit”, joista Moeletsi Mbeki puhuu? Heitä ovat Etelä-Afrikan mahtavan mineraali- ja energiasektorin johtajat ja suuromistajat, näiden valitsemat ”ottopojat” maan mustasta enemmistöstä sekä ANC:n eliitti. Yritykset ovat kyenneet säilyttämään valtansa nostamalla valikoidusti mustia yritysten omistajiksi ja puhemiehiksi. Kolonialismin luomat rakenteet ovat olennaisilta osin säilyneet.
Maan varallisuutta on siirretty hallituksen käyttöön ja mustalle eliitille. Edunsaajina ovat olleet uusien kapitalistien lisäksi myös julkisten virkojen haltijat. On syntynyt lisäksi uusi yrittäjien ryhmä, tenderpreneurs, joka on rikastunut julkisyhteisöjen hankinnoista poliittisten suhteidensa avulla. Valtion varojen hyväksikäyttö on johtanut väärinkäytöksiin ja korruptioon. Investointien sijaan valtio on suosinut kulutusta valtaapitävän eliitin hyväksi.
Paljolti tämän eliittiä palvelevan strategian seurauksena Etelä-Afrikan teollisuussektori on supistunut, koska se on kärsinyt talousoligarkian ajamasta maan talouden avaamisesta ulkomaiselle kilpailulle sekä mineraali- ja energiasektorin suosimisesta. Myös infrastruktuuri on jäänyt retuperälle, ja koulutusjärjestelmän taso on kohtalaisen heikko.
Meistä näyttää siltä, että Etelä-Afrikka onkin ajautunut pahimpaan kriisiinsä sitten maan demokratisoitumisen vuonna 1994. Tyytymättömyys ANC:ssä on johtanut populismin nousuun ja valtiolle on vaadittu enemmän valtaa taloudesta.
ANC:n vasemmiston ja mustien kapitalistien liittoutuma syöksi Thabo Mbekin maan johdosta ja ANC hajosi osittain vuonna 2008. Väkivaltaisia levottomuuksia puhkesi 2009–2010 ainakin kolmellakymmenellä mustien asuinalueella ympäri maata vastalauseina paikallisjohtajien epäpätevyydelle ja palvelujen puuttumiselle.
Jos liikehdintä laajenee ja organisoituu kansallisesti, se luo vakavan uhkan ANC:lle. Puolue pyrkii varmasti kaikin keinoin säilyttämään valtansa, ja paineet radikaalimpaan varallisuuden uudelleenjakoon kasvavat.
Kirjassaan Moeletsi Mbeki kärjistää ja yksinkertaistaa asioita. Etelä-Afrikan hallitus ei ole ollut täysin kovakorvainen eikä toimeton: esimerkiksi sosiaaliturvaa on laajennettu voimakkaasti. Mutta pitkällä aikavälillä tämä ei riitä. Hallituksen tulisi myös tehostaa koulutusta, lisätä säästämistä ja investointeja, edistää yrittäjyyttä sekä jouduttaa hallittua maareformia.
Vakavan kriisin riski on kasvanut Etelä-Afrikassa. Kriisi tarkoittaisi laaja-alaisia levottomuuksia, väkivaltaa, maanvaltauksia ja vallan keskittämistä autoritaariselle eliitille. Tämä olisi omiaan vähentämään Etelä-Afrikan kansainvälistä arvovaltaa ja voisi johtaa valtion liittoutumiseen vasemmistopopulististen ja autokraattisten hallitusten kanssa.
Kirsti Lintonen työskenteli suurlähettiläänä Etelä-Afrikassa 2000–2005 ja YK-suurlähettiläänä 2005–2009. Raimo Lintonen on politiikan tutkija.