Inna Latiševa: Ryssänä Suomessa: Vieras väärästä maasta. Otava 2010, 238 s.
Ryssänä Suomessa kertoo Inna Latiševan vuosista maassa, jossa russofobia kukoistaa ja masennus on vallalla. Mittavat vastoinkäymiset, kuten avioliitto-ongelmat, alkoholismi, aviomiehen työttömyys ja työpaikan menetys, jäävät lähinnä sivujuonteeksi painajaismaisen Suomi-kokemuksen rinnalla. Edes menestyksekäs ura kansainvälisessä vientiyrityksessä ei auta sopeutumisessa väärään maahan.
Ajankohtaisen ja kiinnostavan puheenvuoron arvoa nakertaa sortuminen mustavalkoiseen ja latteaan kerrontaan. Ristiriitaisuudet ja kärjistykset maalaavat kuvan emigrantista, jonka tunnemaailma koostuu kahdesta ääripäästä. Niitä edustavat hyväksi koettu Venäjä ja ahdistava Suomi.
Brittiläis-venäläinen journalisti Owen Matthews on todennut kirjassaan Stalinin lapset (Otava 2009), että menetetyn kotimaan kaipuu on venäläisille tyypillinen murehtimisen muoto. Vaikkei Latiševan polarisointi olisi pelkkää Venäjän kaipuuta, kirjan tärkein anti eli suomalaisen yhteiskunnan muukalaiskammoisuus ja venäläisvihamielisyys jäävät auttamatta tunnepurkauksen alle.
Suomen suhtautuminen maahanmuuttajiin on yhtälailla ristiriitainen. Oma kansallinen identiteetti määritellään usein suhteessa muihin: joidenkin maiden kansalaisia ihaillaan ja toisia väheksytään. Venäläiset sijoittuvat yhä ääripäähään, väärässä laidassa, mikä tekee Suomeen muuttaneen venäläisen elämän vaikeaksi.
Maahanmuutto on Suomessa arka aihe, siksi maahanmuuttajien äänenavaukset ovat tervetulleita. Kovin kärjistetyt kannanotot ovat harvoin rakentavia.
Kirjoittaja on tutkimusassistentti Ulkopoliittisessa instituutissa.