Juhani Suomi: Vorraaja. Otava 2010, 239 s.
Pitkän diplomaattisen uran tehnyt ja uutterana historioitsijana sekä omalla nimellään että nimimerkeillä valtavasti julkaissut Juhani Suomi kommentoi kirjassa Vorraaja viimeisen palkkatyövuotensa päiviä. Hän valottaa elämänsä avainkohtia hyvin henkilökohtaisesti. Kirjan nimi tulee Kainuun murteessa murehtijaa tarkoittavasta sanasta. Tarkastelu kohoaa kuitenkin yksilöperspektiivistä kattamaan välillä koko maan ja maailmankin. Huomiot ovat sumeilemattomia. Suomi on Kekkosen ajan mies, ja se näkyy.
On paradoksi, että niin masentuvaisuuteen taipuvainen kirjoittaja kuin Juhani Suomi onnistuu kirjoittamaan riemastuttavan hauskan päiväkirjan ajasta, jossa hän viihtyy erinomaisen huonosti. Varsin avomielisesti Suomi kertoo jopa mielenterveysongelmistaan.
Käsitellyt teemat ovat kirjaimellisesti kuolemanvakavia: kuolemaa, sairauksia, vastoinkäymisiä, kurjuutta, puutetta. Herrojen hölmöydestä Suomi saa jo fyysisiltäkin vaikuttavia vaivoja.
Lukijaa teksti viihdyttää. Tässä on mies, joka on päättänyt, ettei hän enää teeskentele olevansa joku muu kuin todella on. Kritiikin kohteiksi ovat valikoituneet niin Suomen mielestä kotiläksynsä tekemättä jättänyt ministeri Alexander Stubb kuin ulkoasiainhallinnon ja eräät muutkin sosiaalidemokraatit.
Suomi arvostelee hömpötyksiksi arvioimiaan ajattelu- ja toimintatapoja. Kaiken pinnallistuminen surettaa häntä. Erityisesti häntä ärsyttää historiallisista faktoista ajat sitten irronnut kulttien rakentaminen, koskivatpa nämä maanpuolustusta tai lännettymistä.
Suomi osoittaa vihdoin osaavansa nauraa itselleenkin. Mutta kyllä hän nauraa aika monelle muullekin. Juppeja ja markkinauskovaisia uusliberaaleja Suomi inhoaa sydämensä kyllyydestä. Välillä nauru on kolkkoa, välillä rabelaismaisen ronskia, jätkämäistäkin.
Suomi on vihainen herrojen typeryydelle ja osaa ilmaista kiukkunsa rehevästi. Hyviä ihmisiä kirjassa on vain vähän, hekin pääosin perheenjäseniä ja liki elinikäisiä läheisiä ystäviä.
Jokainen bibliofiili tunnistaa Suomessa itsensä. Viiden metrin runokirjakokoelmastaan Suomi nostaa esiin lukuisia meheviä sitaatteja. Aleksis Kivi on innoittajista ehkä eniten läsnä ja toiseksi eniten Havukka-ahon ajattelija. Suomi onkin impivaaralaisista impivaaralaisimpia ulkopolitiikkamme arkkitehtejä, kirjallista makua myöten.
Suomi on etevä tyyliniekka ja pisteliäs kirjallinen miekkailija. Hänellä on inhorealistinen kansallisen edun edistämisen ohjelma. Maamme kohtalonkolmion kärkipisteet ovat aina olleet Tukholma, Moskova ja Berliini, Juhani Suomi muistuttaa. Hänestä EU on sekasikiö, jossa on paha valuvika: mitä enemmän uusia jäseniä se onnistuu kokoamaan, sitä irvokkaampana valusauma Suomen mielestä ammottaa. Hän jopa ennustaa EU:n tuhoutuvan mahdottomuuteensa.
Moitteita saavat myös Venäjä-tuntemuksemme pinnallisuus ja instant-asiantuntijat:
”Media löytää ’Venäjä-asiantuntijoita’ pilvin pimein, ja asianomaiset itsekin ovat vakuuttuneita erinomaisesta tietämyksestään, vaikka se usein perustuu vain läntisen lehdistön ja parhaassa tapauksessa tutkimuskirjallisuuden seurantaan”, Suomi kirjoittaa. Karu luonnehdinta! Saattaa tosin olla totta.
Kirjoittaja kantaa huolta sekä kotimaan ulkopolitiikasta että yliopistolaitoksesta kunnon kansalaisen tavoin. Hän murehtii väriläiskien katoamista eri ammattikunnista. Samalla värikylläisyyden sietokin vähenee.
Turpiin vaan ja onnea -asenteella kirjoittavia ei ole koskaan liikaa. Harmittaa vietävästi, että kirjassa on vain 239 sivua.
Kirjoittaja on valtio-opin professori Turun yliopistossa.