Maailma palasina
Ydinaseiden määrä on vähentynyt maailmassa kylmän sodan jälkeen noin puoleen, aseita on yhdeksällä ydinasevaltiolla nyt noin 27 000. Huoli aseista ei ole kuitenkaan väistynyt, muistuttaa Ruotsin hallituksen perustaman joukkotuhoasekomission (WMDC) puheenjohtaja Hans Blix.
Kiinnostus on kohdistunut viime vuosina Pohjois-Korean ja Iranin ydinaseohjelmiin. Vähemmälle huomiolle on jäänyt, että vanhat ydinasevallat jatkavat omia ohjelmiaan. Blixin mukaan Yhdysvaltain ohjuspuolustussuunnitelman, Britannian Trident-ohjelman sekä Venäjän ja Kiinan ydinasearsenaalin olisi syytä huolestuttaa kansainvälistä yhteisöä. Aseidenriisunnassa ei ole tapahtunut edistystä vuoden 1996 jälkeen.
Pohjois-Korean esimerkki osoittaa, että diplomaattinen kaupankäynti tuottaa aseiden rajoittamisessa parempia tuloksia kuin sotilaallinen uhka ja nöyryyttäminen, joihin on turvauduttu Iranin tapauksessa, painotti Blix vieraillessaan Helsingissä maaliskuun lopulla.
Blix muistutti, että ilmastonmuutos ei ole ainoa ”epämiellyttävä totuus” viitaten Al Goren suurta huomiota saaneeseen elokuvaan. Toisaalta YK:n entinen asetarkastaja ja Kansainvälisen atomienergiajärjestö IAEA:n pitkäaikainen johtaja kuitenkin tunnusti ilmastonmuutoksen uhkan:
”Henkilökohtaisesti olen sitä mieltä, että ilmastonmuutos on suurempi uhka ihmiskunnalle kuin joukkotuhoaseet. Ilmastonmuutos koskettaa 6,5 miljardin ihmisen elämää, joukkotuhoaseet vain joitakin kymmeniä maita”, hän sanoi.
Kristian Kurki, Lauri Muranen, Joonas Pörsti
Kristian Kurki, Lauri Muranen, Joonas Pörsti
Kristian Kurki, Lauri Muranen, Joonas Pörsti
Kristian Kurki, Lauri Muranen, Joonas Pörsti
Joonas Pörsti ja Niina Sarkonen