Pietarin uudet kulissit
Pietarin kuvernöörin Valentina Matvijenkon toista kautta ovat leimanneet kunnianhimoiset jättiprojektit. Matvijenko joutuu varautumaan syksyllä erottamisuhkaan, kun presidentti Medvedev vaihtaa yhä useamman alueen johtoon ”modernisaatioon” suuntautuneita talouseksperttejä.
Neljä vuotta sitten Pietarin kuvernööri Valentina Matvijenko oli poliittisen vaikutusvaltansa huipulla. Vuoden 2006 lopussa silloinen presidentti Vladimir Putin nimitti hänet toiselle kaudelle kuvernöörinä.
Ensimmäisen kuvernöörikautensa lopulla Matvijenko oli onnistunut väliaikaisesti sulauttamaan yhteen kaksi kilpailevaa liittoumaa kaupungin hallinnossa: Matvijenkon oman Komsomol-ryhmittymän, jota johti varakuvernööri ja esikuntapäällikkö Viktor Lobko sekä niin sanotun PSB-fraktion, jota johti talous- ja finanssipiirejä edustavan ryhmittymän asianhoitaja Mihail Osejevski.
Matvijenkon poliittinen kilpailija oli tuolloin Sergei Moltšanov, jonka arvioitiin nousseen varakuvernööriksi kolme vuotta aikaisemmin Putinin tuella. Tämä uhka ei kuitenkaan koskaan konkretisoitunut. Moltšanov näytti aluksi haastavan Matvijenkon, mutta lopulta hän pitäytyi tarkkailijan asemaan kahden pääkoalition valtakamppailussa. Moltšanov keskittyi lobbaamaan poikansa johtaman LSR Groupin leiriin kuuluvien rakennusyhtiöiden etuja.
Tuolloin Matvijenko oli niin varma asemastaan, että hän ryhtyi suunnittelemaan Pietarin sulauttamista ympäröivän Leningradin alueen kanssa. Matvijenko sulki korvansa Leningradin alueen kuvernöörin Valeri Serdjukovin vastustukselta, mutta Medvedevin noustua presidentiksi Matvijenkon suunnitelmat on työnnetty taka-alalle. Serdjukov on hyvissä väleissä istuvan presidentin kanssa.
Yhtenäinen Venäjä -puolueen näennäisen tuen turvin Matvijenko pärjäsi hyvin Pietarin kaupunginneuvoston vaaleissa maaliskuussa 2007. Yhtenäinen Venäjä ei onnistunut voittamaan enemmistöä neuvoston paikoista johtuen Sergei Mironovin Oikeudenmukainen Venäjä -puolueen menestyksestä. Tämän seurauksena kaupunginneuvosto jäi riippuvaiseksi kuvernöörin diplomaattisista kyvyistä.
Heti vaalien jälkeen edellä mainitut puolueet varmistivat status quon. Elokuusta 2008 lähtien kaupunginneuvoston riippuvuus kuvernööristä yhä kasvoi. Neuvosto ei julkisesti kritisoinut toimeenpanovaltaa sillä perusteella, että käsillä olevan talouskriisin voittaminen vaati yhtenäisyyttä.
Matvijenkon toisen kauden onnistumisena voidaan pitää valtiollista päätöstä siirtää Venäjän perustuslakituomioistuin Pietariin vuoden 2008 alussa. Pietarilaiset ovat pitäneet siirtoa merkkinä siitä, että Pietari saa takaisin osan pääkaupungin tehtävistä. Tuomioistuin sijoitettiin senaatin ja synodin historialliseen rakennukseen vastapäätä Vaskiratsastajan patsasta.
Matvijenkon toisen kauden aikana kaupunginhallinto kärsi vain muutamasta suuremmasta kriisistä. Ensimmäinen kriisi syntyi, kun Matvijenko pyrki vakiinnuttamaan valtansa vuonna 2006. Tuolloin tutkijat ja lehdistö arvelivat, että Matvijenkon Komsomol-ryhmän päävastustajat tukeutuivat PSB-pankkiin.
Todellisuudessa oppositioryhmä ei edustanut pankkia, vaan Moskovan pietarilaistaustaisen eliitin avainhenkilöitä, kuten duuman puheenjohtajaa Boris Gryzlovia ja presidentinhallinnon varajohtajaa Dmitri Medvedeviä.
Matvijenko tuki vain vastentahtoisesti tällaista valtaryhmää. Hän oli taipuvainen rajoittamaan ”moskoviittien” vaikutusta tarttumalla henkilökohtaisesti kaikkiin asioihin, jotka Osejevski tai muut ryhmän jäsenet esittelivät. Kuvernööriltä puuttui kuitenkin taloudellista asiantuntemusta kommentoida käsiteltäviä asioita ja niissä oli paljon sellaista mitä hän ei yksinkertaisesti ymmärtänyt. Tämä ärsytti häntä avoimesti.
Vastustaakseen painostusta Osejevski muodosti samanmielisten kannattajien ryhmän, joka näyttäytyi ulkopuolisille tarkkailijoille poliittisena liittoumana. Osejevskin tarve kyseiselle ryhmälle lakkasi kuitenkin niin pian kuin Matvijenko lopetti sekaantumisen hänen työnsä yksityiskohtiin. Nyt on selvää, että Osejevski hillitsi tuolloin kunnianhimoaan pyrkiä kuvernööriksi ja pysytteli mieluummin uskollisena esimiehelleen.
Avainhenkilöiden nimityksillä kuvernööri pyrki ensisijaisesti vahvistamaan toisen kautensa alussa asemaansa ylimpänä tuomarina kaupungin eri poliittisten ryhmien välillä.
Henkilövaihdosten toinen aalto osui talouskriisin myrskynsilmään helmikuussa 2009. Ensin Matvijenko erotti kaksi tärkeää varakuvernööriään, Lobkon ja Aleksandr Polukejevin. Media selitti tätä siirtoa tarpeella syyttää jota maan alhaisimmalle tasolle. Uudeksi ensimmäiseksi varakuvernööriksi nimitettiin Aleksandr Vahmistrov. Hän ei tullut Matvijenkon lähipiiristä, vaan oli työskennellyt rakennusalan lobbarina.
Eräät sisäpiiriläiset ovat ehdottaneet, että presidentti Medvedevillä – päinvastoin kuin pääministeri Putinilla – ei ole erityisiä sympatioita Matvijenkoa kohtaan. He arvelevat, että Medvedev näkisi kuvernöörin paikalla mieluummin Osejevskin.
Ensimmäinen hallinnollinen merkki tästä oli Medvedevin käskykirje vuonna 2008, jossa hän kiitti Osejevskia ”tärkeästä panoksesta valtion suunnitelman toimeenpanossa hallintohenkilöstön kehittämiseksi”. Medvedev siis kiitti suoraan varakuvernööri Osejevskia kuvernöörin ohi, mikä on hyvin harvinaista Venäjän byrokratiassa.
Tuolloin Matvijenko onnistui vielä tasapainottamaan poliittisen tilanteen. Hän nautti edelleen Putinin luottamusta ja etsi tämän tukea tärkeimmissä rahoituspäätöksissä. Lisäksi Matvijenko sai tukea energiayhtiö Gazpromilta. Kenties vastavuoroisesti Matvijenko antoi hyväksyntänsä yhtiön kiistellylle rakennushankkeelle, Ohta Centerin pilvenpiirtäjälle.
Pilvenpiirtäjän on tarkoitus nousta lähes 400 metriin kaupungin historiallisen siluetin yläpuolelle Nevan oikealle rannalle. Kaupungin rakennusmääräykset ovat tähän asti estäneet yli 48 metriä korkeiden rakennusten rakentamisen.
Pietarin älymystöpiirit ovat vastustaneet hanketta, ja arvostelua ovat esittäneet kansallisella tasolla myös federaation neuvoston puheenjohtaja Mironov sekä kulttuuriministeri Aleksandr Avdejev. Unesco on puolestaan viestinyt, että rakennushanke vaarantaisi Pietarin historiallisen keskustan aseman maailmanperintökohteena.
Vastustuksesta huolimatta Gazpromin johtaja Aleksei Miller on ajanut pilvenpiirtäjän rakentamista eteenpäin, mitä ilmeisemmin psykologisista syistä: Miller haluaisi rakentaa kotikaupunkiinsa jotain suurta.
Talouskriisin akuutissa vaiheessa mikään ei uhannut Matvijenkon valtaa. Medvedev on kuitenkin eräiden tutkijoiden mukaan alkanut vaihtaa pitkään istuneita kuvernöörejä. Tämä aalto näyttäisi saavuttaneen Pietarin tämän vuoden kesäkuun loppuun mennessä, jolloin Osejevski nimitettiin ensimmäiseksi varakuvernööriksi. Osejevskilla on uudessa virassa vaikutusvaltaa useimpiin talouskomiteoihin ja etulyöntiasema kamppailussa Pietarin kuvernöörin paikasta.
Tieto Aleksandr Vahmistrovin väistymisestä ja Osejevskin nimityksestä uudeksi varakuvernööriksi tuli ilmi juuri ennen Pietarin talousfoorumia, jossa Venäjän Sberpankin eli säästöpankin johtaja German Gref ilmoitti pankin sijoittavan seuraavan vuosikymmenen aikana 219 miljardia ruplaa Pietarin isoihin rakennushankkeisiin.
Summasta on tarkoitus sijoittaa 60 miljardia ruplaa läntisen moottoritien rakentamiseen ja 25 miljardia ruplaa Nevan ali Pietarin keskustassa kulkevaan Orel-tunneliin. ”Tsaarin lahjalta” vaikuttava tuki annettaisiin halpojen lainojen muodossa. Se vaikuttaa selkeältä tuelta mahdolliselle uudelle kuvernöörille.
Toinen epäsuora merkki Valentina Matvijenkon erottamissuunnitelmista ovat olleet takaiskut hänen poikansa Sergei Matvijenkon liiketoiminnassa. Jo syksyllä 2009 riippumattomat taloustutkijat alkoivat laatia hinta-arviointia Sergei Matvijenkon yrityksistä. Maaliskuun lopussa 2010 Pietarin hallitus viivästytti rakenteilla olevan hallintopalatsin Smolna-2:n valmistumista vuodesta 2010 vuoteen 2014.
Sergei Matvijenko hallinnoi hallintopalatsia rakentavia yrityksiä, ja hallintopalatsin valmistuminen takaisi hänelle hyvät tulot. Heinäkuun alussa 2010 Sergei Matvijenko erosi Sankt-Peterburg-pankin varajohtajan tehtävistä. Pankki on ollut kaupunginhallinnon tärkeä tukija.
Kuvernööri Matvijenko on nyt lähempänä kuvernöörikautensa päättymistä kuin koskaan aiemmin. Ei ole mahdotonta, että Pietarissa tapahtuu vallanvaihto jo syys-lokakuussa, jolloin Matvijenko joutuisi eroamaan ennenaikaisesti.
Uusi kuvernööri ehtisi istua virassa noin vuoden ennen Pietarin kaupunginduuman ja Venäjän duuman vaaleja. Molemmat vaalit järjestetään oletettavasti lokakuussa 2011. Uusi kuvernööri on vastuussa Yhtenäisen Venäjän hyvistä vaalituloksista Pietarissa.
Kirjoittaja johtaa Center for Program and Policy Evaluation -tutkimuslaitosta Moskovassa
Suomennos ja toimitustyö: Natalia Deviatkina ja Ville Ropponen