Pietarin uudet kulissit
Pienten ja keskisuurten yritysten tukeminen on jäänyt Pietarissa vähälle huomiolle.
Pietarin taloussuunnitelman mukaan kaupungin talouden tuli kasvaa nopeasti ja lähes kaksinkertaistua vuosina 2007–2011. Kaupunginhallinto odotti teollisuusyritysten jatkavan muuttoaan keskustasta lähiöihin, mikä vapauttaisi keskustan liiketilaa turismille ja palveluille.
Kuvernöörin hallinnon tavoitteena oli nostaa autoteollisuus talouskasvun veturiksi sekä jatkaa investointeja talonrakennukseen ja liikenneinfrastruktuuriin. Orel-tunnelin ohella suunniteltiin meriliikenteen uuden matkustajaterminaalin ja läntisen moottoritien rakentamista.
Kaupungilla riitti kunnianhimoisia rakennusprojekteja. Gazpromin puoliksi omistaman Ohta Centerin pilvenpiirtäjän ja hallintopalatsi Smolna-2:n lisäksi kaavailtiin jalkapallojoukkue Zenitille näyttävää kotistadionia.
Syksyllä 2008 alkanut maailmanlaajuinen talouskriisi pakotti kaupungin johdon muuttamaan kunnianhimoisia suunnitelmiaan. Suotuisasti kehittynyt teollisuus ajautui vuoden 2008 lopulla shokkiin. Kaupungin teollisuuslaitosten tuotanto laski 30 prosenttia joulukuussa 2008, ja tavarakuljetusten määrä putosi rautateillä 35–45 prosenttia viimeisellä vuosineljänneksellä.
Lähes kaikkien Pietarin teollisuusalojen tuotanto kääntyi laskuun. Rahoitusala selvisi kriisistä hieman paremmin, vaikka useita keskisuuria pankkeja menikin konkurssiin.
Kaupunki keskitti vuonna 2009 talouskriisin vastaiset voimavaransa kahteen avainkohteeseen: läntisen moottoritien ja Zenit-stadionin rakentamiseen. Osallistumista muihin hankkeisiin vähennettiin, tai lopetettiin kokonaan.
Kaupunki tuki toisin sanoen suuria rakennushankkeita pienten ja keskisuurten yritysten kustannuksella. Useat asiantuntijat pitivät tätä politiikkaa virheenä, sillä keskisuuret yritykset tarjoavat vakaamman verokertymän ja perustan taloudelle, ja pienet yritykset taas luovat runsaasti työpaikkoja.
Kuvernöörin tehtävää todennäköisesti havittelevan Mihail Osejevskin eteneminen vallan käytävillä vuonna 2010 liittyy kaupunginhallinnon aiempaa myönteisempään suhtautumiseen keskisuuriin yrityksiin. Useat tarkkailijat uskovat myös, että ulkomaalaisten sijoittajien kohtelu paranee, jos Osejevski nimitetään kuvernööriksi.
Venäjän federaation tilastokeskuksen mukaan teollisuustuotannon volyymi-indeksi nousi sekä Pietarissa että sitä ympäröivälläLeningradin alueella vuoden 2010 ensimmäisellä neljänneksellä verrattuna viime vuoden vastaavaan aikaan. Erityisesti autoteollisuus, metalliteollisuus sekä lääke- ja elintarviketeollisuus ovat elpyneet.
Useiden taloustieteilijöiden mielestä kasvu ei ole vakaata, vaan johtuu pääosin talouskriisin aikana tyhjentyneiden varastojen täyttämisestä. Jos Leningradin alueen teollisuustuotanto onkin kasvanut, niin Pietarin kaupungin teollisuustuotannon kasvu on lähes nollan tasolla.
Jonkinasteisesta talouden vilkastumisesta Pietarin alueella kertoo kuitenkin kodinkoneiden, viihde- elektroniikan ja asuntokaupan piristyminen. Lainoja myönnettiin alkuvuodesta runsaasti pienille ja keskisuurille yrityksille, ja rautatiekuljetukset ovat kasvussa.
Myös henkilöautojen myynti on vilkastunut. Kasvu tosin johtuu lähinnä siitä, etteivät ihmiset ostaneet juuri lainkaan autoja puoleentoista vuoteen. Kun kysyntä tyydytetään, kasvu laantuu.
Jos globaalin talouskriisin toinen aalto ei vuoden 2010 aikana iske Pietariin erityisen lujaa, talouden elpymisestä on toiveita. Talouskasvun vetureita ovat lähiaikoina koneenrakennus- ja kemianteollisuus sekä elintarviketeollisuuden osalta tupakkateollisuus ja olutpanimot.
Ulkomaisten investointien määrä Pietarin taloudessa on kasvanut verrattuna Venäjän keskiarvoon, mutta uusia hankkeita ei ole aloitettu, vaan on keskitytty vain vanhojen projektien loppuun saattamiseen. Jos uusia investointeja ei lähitulevaisuudessa tule riittävästi, Pietarin taloutta odottaa jälleen taantuma.
Pietarin suuret poliittiset projektit Ohta Center ja Smolna-2 ovat nyt vaarassa jäädä toteutumatta, ja Zenit-jalkapallostadion valmistuu aikaisintaan vuoden 2011 lopussa. Luultavasti vasta uuden kuvernöörin nimitys selventää niiden tulevaisuudennäkymiä ja rakentamisen aikataulua. Puhtaasti taloudelliset hankkeet, kuten läntinen moottoritie, edistyvät sen sijaan hyvin.
Kirjoittaja johtaa Center for Program and Policy Evaluation -tutkimuslaitosta Moskovassa
Suomennos ja toimitustyö: Natalia Deviatkina ja Ville Ropponen