Ruotsin esimerkki osoittaa, että hyvällä talouspolitiikalla voi menestyä myös ilman euroa. Pieni eurooppalainen maa kykenee sekä rahaliiton ulkopuolella että sen sisäpuolella sotkemaan asiansa tai hoitamaan niitä hyvin.
Ruotsi jättäytyi maan valtiopäivien eli Riksdagin vuonna 1997 tekemän päätöksen ja vuonna 2003 pidetyn samaan lopputulokseen päätyneen kansanäänestyksen tuloksen perusteella rahaliitto emun ulkopuolelle. Taustalla oli myös vuonna 1996 julkaistu akateemisesti painottunut emu-analyysi Sverige och EMU, joka päätyi ”odotetaan ja katsotaan” -suositukseen.
Rahaliittojäsenyyden sijaan Ruotsi on onnistuneesti vakiinnuttanut rahapolitiikkansa, joka perustuu kruunun kelluvaan kurssiin ja itsenäisen keskuspankin ylläpitämään inflaatiotavoitteeseen.
Rahaliittokysymys ei näiden päätösten jälkeen ole ollut kovin painokkaasti esillä ruotsalaisessa politiikassa. Koska Ruotsin oma rahataloudellinen järjestely on toiminut kohtuullisen hyvin, äänestäjien mielipiteissä ei ole ollut nähtävissä sellaista emu-myönteisyyden lisääntymistä, joka olisi tarjonnut poliittisille päättäjille motiivin tai mahdollisuuden aktiivisesti uudelleen ajaa rahaliittojäsenyyttä.
Kun rahataloudellisia ratkaisuja mietittiin Suomessa ja Ruotsissa 1990-luvulla, ei vielä ollut kovin suurta varmuutta siitä, miten hyvin pieni ja avoin talous onnistuisi ylläpitämään itsenäistä rahapolitiikkaa. Tuoreessa muistissa olivat 1990-luvun alun korkokriisit ja Suomen sekä Ruotsin epäonnistuneet yritykset ylläpitää vakaata valuuttakurssia. Kelluvan valuutan järjestelmä oli siksi päättäjille ja tutkijaekonomisteille 1990-luvulla aika uusi ajatus.
Epävarmuus on sittemmin hälvennyt, ja nykyään sekä päättäjät että tutkijat ovat yleisesti sitä mieltä, että itsenäinen keskuspankki kykenee huolehtimaan rahataloudellisesta vakaudesta asettamalla inflaatiotavoitteen ja antamalla oman valuutan arvon kellua. Kunhan talouspolitiikka on muuten uskottavaa ja valtion tulo- ja menotalouden eli finanssipolitiikan hoito ei johda kestämättömään velkakierteeseen, kelluva kurssi ja itsenäinen keskuspankki ovat osoittautuneet toimiviksi instituutioiksi. Ruotsin Riksbanken sai vuoden 1999 uuden keskuspankkilain myötä itsenäisen aseman ja onkin menestyksellä suoriutunut rahataloudellisen vakauden ylläpitämisen tehtävästä.
Viimeaikainen rahoitusmarkkinakriisi on toki hieman horjuttanut uskoa siihen, että inflaatiotavoitteesta huolehtiminen on riittävä keino ylläpitää rahataloudellista vakautta.
Islannin pankkikriisi ja ruotsalaispankkien vaikeudet Baltian maissa ovat herättäneet kysymyksiä pienen valuutta-alueen pankkivalvonnan tarpeista ja pankkijärjestelmän vakavaraisuudesta.
Näistä epäilyistä huolimatta taloustieteilijöiden enemmistö ei nykyään ehkä pidä rahataloudellista ratkaisua – oma valuutta tai jäsenyys suuressa valuuttaunionissa – kansakunnan menestyksen kannalta kovin ratkaisevana. Pieni eurooppalainen maa kykenee sekä rahaliiton ulkopuolella että sen sisäpuolella sekä sotkemaan asiansa että hoitamaan niitä hyvin.
Ulkopuolisuuden uhka liioteltu
Eurojäsenyys ei toki ole täysin vailla taloudellisia vaikutuksia. Ekonometriset analyysit (esimerkiksi Harry Flamin ja Håkan Nordströmin vuonna 2006 julkaistussa artikkelissa Euron och utrikeshandeln: hur mycket handel förlorar Sverige årligen?) viittaavat siihen, että yhteinen valuutta kiihdytti euromaiden keskinäistä kaupankäyntiä ja että Ruotsin ulkomaankauppa on ulkopuolisuuden vuoksi kasvanut hieman hitaammin kuin mitä eurojäsenyyden tapauksessa olisi ollut asian laita.
Muutamat tutkimustulokset viittaavat siihen, että euromaiden kauppa on lisääntynyt vahvasti myös puolivalmisteissa ja tutkimuspanoksissa.
Tällaisten vaikutusten suuruuden tarkka arvioiminen on vaikeaa, mutta muutamat tutkimustulokset viittaavat siihen, että rahaliitto olisi kasvattanut euromaiden keskinäistä kauppaa peräti 20–25 prosenttia. Ruotsi olisi saman analyysin mukaan saavuttanut vuosina 2002–2005 euroalueen sisällä olemalla jopa 13–14 prosenttia suuremman ulkomaankaupan euromaiden kanssa. Muutamat tutkimustulokset viittaavat myös siihen, että euromaiden kauppa on lisääntynyt vahvasti myös puolivalmisteissa ja tutkimuspanoksissa, mikä kertoo siitä että yhteinen raha todella integroi talouksia ja periaatteessa tehostaa voimavarojen käyttöä.
Vaikka Ruotsin vienti ja tuonti olisivatkin olleet jäsenyystapauksessa 13–14 prosenttia suurempia, jäsenyyden hypoteettinen vaikutus elintasoon ja bruttokansantuotteeseen on tietysti hyvin pieni. Lisäksi Ruotsikin tietysti hyötyy jonkin verran euromaiden intensiivisemmästä keskinäisestä kaupasta.
Jonkin verran on spekuloitu myös sillä, onko eurojäsenyys edistänyt työn tuottavuutta. Suomea ja Ruotsia vertaamalla on kuitenkin vaikea päätyä mihinkään kovin tiukkaan johtopäätökseen, koska kummankin maan tuottavuuden kasvu on ollut aina nykyiseen finanssikriisiin asti erittäin hyvää.
On siis vaikea päätyä johtopäätökseen, jonka mukaan ulkopuolisuus olisi merkinnyt Ruotsille kovin suuria taloudellisia menetyksiä. Samat näkökohdat pätevät pitkälle myös toiseen suuntaan: ne uhkakuvat joilla jäsenyyden lykkäämistä tai kokonaan torjumista aikoinaan perusteltiin, vaikuttavat vastaavasti liioitelluilta. Ruotsin suhdannekehitys ei varsinkaan ole ollut kovin ”epäsymmetristä” suhteessa euroalueeseen, ja Ruotsin keskuspankin Riksbankin ja Euroopan keskuspankin korot ovat liikkuneet aika lailla samassa tahdissa.
Eurosta ei synny debattia
Euron taloudellisia vaikutuksia laskemalla ei siten Ruotsissa saa aikaan samanlaista intensiivistä poliittista keskustelua kuin vaikkapa veroista, työttömyysturvasta ja sairasvakuutuksesta. Talouspolitiikan näkökulmasta on tärkeintä, että muu talouspolitiikka on sovitettu maan rahataloudelliseen ratkaisuun. Tämä koskee erityisesti työmarkkinoita ja palkanmuodostusta. Ruotsin suuret ammattiliitot ovatkin kohtuullisen hyvin oppineet ottamaan huomioon oman keskuspankin pelotteen: liian suuret palkankorotukset johtavat koron nousuun.
Jos Ruotsi olisi euroalueessa, palkanmuodostusta olisi mitä ilmeisimmin uudistettava niin että palkkamalttia onnistuttaisiin ylläpitämään ilman omaa keskuspankkia. (Olen tarkastellut Ruotsin palkanmuodostuksen muutoksia viime vuosikymmeninä Kansantaloudellisessa aikakauskirjassa 2/2008 julkaistussa artikkelissa Ruotsin kokemukset palkanmuodostuksen uudistamisesta.) Eurojäsenyydellä ei liene pitkällä aikavälillä mitään merkitystä reaaliseen palkkatasoon.
Ruotsin talouskehitys on viimeisen 15 vuoden aikana joka tapauksessa ollut suotuisaa ja rahapolitiikka kohtuullisen onnistunutta. Tämä lienee yksi syy sille, että kysymys emu-jäsenyydestä on pysynyt poissa ruotsalaisesta poliittisesta keskustelusta. Mielipidemittaukset ovat viime vuosina toistuvasti osoittaneet, että rahaliittojäsenyyden kannattajien osuus on ollut 30–40 prosenttia, kun taas vastustajiin on lukeutunut noin 50 prosenttia kansasta.
Vuoden 2008 lopulla alkaneen talouslaman aikana nämä lukemat ovat muuttuneet kahteen suuntaan. Kruunu heikkeni rajusti vuoden 2008 viimeisellä vuosineljänneksellä, ja tämä ruotsalaisten kansainvälisen ostovoiman heikkeneminen myötävaikutti todennäköisesti siihen, että rahaliittojäsenyyden suosio kasvoi. Marraskuussa 2009 näyttikin ensi kertaa sitten vuoden 2002 siltä, että jäsenyyden kannattajia oli mielipidemittauksissa enemmän kuin vastustajia.
Keväällä 2010 asenteet muuttuivat kuitenkin taas nopeasti toiseen suuntaan, sitä mukaa kun Kreikan ja muiden euroalueen ongelmamaiden talousvaikeuksien vakavuus paljastui rahoitusmarkkinoilla. Kesällä 2010 mitattiin ennätysvahvaa eurojäsenyyden vastustusta. Peräti 60 prosenttia ruotsalaisista olisi äänestänyt eurojäsenyyttä vastaan ja vain 28 prosenttia puolesta. Lisäksi jo vuonna 2009 alkanut kruunun arvon palautuminen sai lisävauhtia keväällä 2010 ja ruotsalaiset saivat taas havaita kansainvälisen ostovoimansa kasvavan.
Heikko kruunu sai siis ilmeisesti monet ruotsalaiset toivomaan itselleen euroa. Tämä perustelu on tietysti taloustieteilijöiden näkökulmasta nurinkurinen, koska kruunun heikkous varmaan jonkin verran puskuroi kansainvälisen rahoituskriisin vaikutuksia Ruotsin metsäteollisuuteen ja edesauttoi näin lamasta selviytymistä.
Toisaalta olisi väärin ajatella, että kruunun heikkous olisi ollut kovin tietoinen valinta. Kruunu heikkeni vuodesta 2008 lähtien paljon enemmän kuin mitä talouspolitiikan päättäjät toivoivat tai olivat osanneet ennustaa.
Kruunun heikkous herätti keskustelua Suomessa, jossa epäiltiin Ruotsin tietoisesti hankkineen epäreilua kilpailuetua. Valuuttakurssin kansantaloudellinen merkitys ei kuitenkaan enää ole lainkaan niin suuri kuin vaikkapa 1950-luvulla. Vientiteollisuus käyttää nykyään paljon tuontipanoksia, jotka kallistuvat oman valuutan heikentyessä. Lisäksi vientiteollisuuden tuotteet ovat yksilöllisempiä kuin ennen, minkä vuoksi vientiyritykset voivat jossain määrin hinnoitella tuotteitaan uudelleen valuuttakurssin liikkuessa.
Ruotsi pysyy ulkopuolella
Koska taloudelliset argumentit puolesta ja vastaan tuskin johtavat kovin selkeisiin johtopäätöksiin, eurojäsenyyttä arvioidaan Ruotsissa vastaisuudessakin pitkälti yleispoliittisista lähtökohdista käsin. Suomessa on totuttu ajattelemaan rahaliittoratkaisua kansallisen edun näkökulmasta, ja ulkopoliittisen johdon pyrkimys tuoda Suomi EU:n ytimeen myötävaikutti vahvasti maamme rahaliittojäsenyyteen.
Ruotsalaiseen poliittiseen perinteeseen kuuluu vahvemmin ajatus Ruotsista jonkinlaisena maailmaa parantavana yhteiskuntapolitiikan suurvaltana. Siksi poliittinen eliitti perustelee mielellään Ruotsin eurojäsenyyttä myös mahdollisuudella vaikuttaa myönteisesti Euroopan unioniin ja euroalueeseen. Tämän ajatuskulun mukaan Ruotsin siis pitäisi olla rakentavasti mukana ratkomassa Kreikan tapaisia ongelmia ja myötävaikuttamassa vastuulliseen taloudenpitoon Euroopassa.
Tämä näkökulma ei ehkä olisi Suomessa samalla tavalla luonteva, koska Suomen ulkopolitiikka on luonnollisista syistä muotoiltu kansallisen edun ja kansallisen itsekkyyden näkökulmasta. Monet ruotsalaisen poliittisen eliitin jäsenet pelkäävät varmaan myös sitä, että Ruotsi jää ulkopuolisuuden vuoksi eurooppalaisen päätöksenteon sivuraiteelle eikä pääse mukaan EU:n ytimeen.
Tällainen poliittisen eliitin mielissä elävä uhkakuva tuskin kuitenkaan saa tavallisia äänestäjiä euron puolelle. Syrjäytymisen uhkakuvan todellisuutta on tietysti vaikeaa arvioida, etenkin kun koko euroyhteistyö on muutamien jäsenmaiden valtiontaloudellisten vaikeuksien vuoksi suurten rakenteellisten uudistusten tarpeessa. Todennäköistä lieneekin, että Ruotsi pysyy vielä 2010-luvun euroyhteistyön sivustakatsojana. Se tietää pääsevänsä tarpeen vaatiessa nopeasti mukaan, jos rahaliiton tulevaisuudenkuvat selkiytyvät.
Juhana Vartiainen
Kirjoittaja on Konjunkturinstitutetin tutkimusjohtaja Ruotsissa