Christophe Champin: Afrique noire, poudre blanche. L’Afrique sous la coupe des cartels de la drogue, André Versaille éditeur 2010, 156 sivua.
Länsi-Afrikka lukeutuu maailman köyhimpiin alueisiin. Se on myös globaalin huumekaupan viimeisin linkki ja uhri. Alueen kautta kulkee vuosittain kymmeniä tonneja huumeita, joiden arvo liikkuu yli miljardissa eurossa. Interpolin arvioiden mukaan kaksi kolmasosaa Euroopassa myytävästä kokaiinista kulkee Länsi-Afrikan kautta.
Radio France Internationalin toimittaja Christophe Champin on seurannut Länsi-Afrikan tilannetta vuosien ajan ja kirjoittanut huumekaupasta yksityiskohtaisen reportaasin Afrique noire, poudre blanche. Kirja on silmät avaava kuvaus kokaiinikaupan historiasta, sen globaalista verkostosta ja vaikutuksista läpikulkumaihin. Champin osoittaa, kuinka huumekartellien vaikutus ylettyy valtionhallinnon ja armeijan ylimmille tasoille Guinea-Bissaun kaltaisissa narkovaltioissa, joissa huumekauppa lisää korruptiota, rikollisuutta sekä poliittista epävakautta.
Huumeiden kysyntä on kasvanut Euroopassa räjähdysmäisesti viime vuosina ja tarjoaa kokaiinintuottajille tähtitieteellisiä voittoja. Euroopan rajavalvonnan tehostumisen seurauksena Etelä- Amerikan huumekartellit joutuivat etsimään vaihtoehtoisia reittejä Euroopan markkinoille.
Länsi-Afrikka osoittautui täydelliseksi yhteistyökumppaniksi: sillä on sopiva maantieteellinen sijainti; lainvalvonta ja poliisi ovat alivarustettuja ja heikkoja; valtiot korruptoituneita; ihmiset köyhiä ja etsivät epätoivoisesti uusia tulonlähteitä. Koska kokaiinikaupan arvo on niin valtava verrattuna valtioiden tulotasoon, viranomaiset ovat helposti lahjottavissa.
Guinea-Bissaussa sotilaat monopolisoivat nopeasti paikallisen huumekaupan, jota ovat seuranneet poliisin ja armeijan väkivaltaiset yhteenotot huumekauppaan liittyvien pidätysten ja etsintöjen yhteydessä. Veristen valtataistelujen seurauksena maan armeijan johdossa on nyt henkilöitä, jotka Yhdysvaltain viranomaiset ovat määrittäneet paikallisen huumekaupan johtajiksi.
Kansainvälinen yhteisö havahtui huumeongelman laajuuteen muutama vuosi sitten. Viitteet Länsi-Afrikan huumekaupan yhteyksistä Pohjois-Afrikan al-Qaidaan ja Italian mafiaan herättivät Yhdysvaltojen ja Euroopan mielenkiinnon. Huumekauppa on terroristeille ja muille rikollisjärjestöille erinomainen tulonlähde. Kiinniottojen määrä kasvoi sen jälkeen kun seitsemän EU-maata yhteistyössä Yhdysvaltojen kanssa lähetti apuvoimia partioimaan rannikkoa. Pian kartellit kuitenkin hakeutuivat uusille reiteille ja siirtyivät käyttämään yksityiskoneita, joiden on helppo laskeutua laajoille valvomattomille autiomaa-alueille.
Huumeiden tuontia voidaan rajoittaa lainvalvontaa vahvistavilla kansainvälisillä tukitoimilla, mutta kuten Champin toteaa, varsinainen ongelma on huumeiden kysynnän kasvu sekä huumekaupan huikeat tulomahdollisuudet köyhissä maissa, joissa vaihtoehdot ovat vähissä.
Kirjan tarkoituksena ei ole levittää afropessimismiä, vaan luoda keskustelua, jotta ratkaisuja ongelmaan etsittäisiin edelleen. Aihepiiri on tärkeä, sillä kyse ei ole vain huumeiden salakuljetuksesta. Länsi-Afrikka tarjoaa loistavat puitteet myös muunlaiselle kansainväliselle rikollistoiminnalle.
Alueella harjoitetaan aseiden, luonnonvarojen, lääkkeiden ja myrkyllisten jätteiden salakuljetusta sekä ihmiskauppaa. Asiantuntijoista pessimistisimmät katsovat, että Länsi-Afrikkaa odottaa Meksikon kohtalo. Siellä tuhansia ihmisiä kuolee vuosittain kartellien ja asevoimien välisessä huumesodassa.
Pelko Länsi-Afrikan valtioiden kriminalisoitumisesta on todellinen. Sen seuraukset olisivat huolestuttavia Euroopalle ja katastrofaalisia afrikkalaisille.
Kirjoittaja toimii Ulkopoliittisen instituutin projektikoordinaattorina