Aikakauslehti politiikasta, taloudesta ja kansainvälisistä ilmiöistä
 

Islamistirap aseena uskonsodassa

Ilmari Käihkö

Somalialainen taistelujärjestö Al-Shabaab rekrytoi uusia uskonsotureita rapin ja musiikkivideoiden avulla. Myös amerikkalaissotilaat ovat kokeilleet siipiään musiikkivalistuksen saralla.

Terroristijärjestö Al-Qaidan suurin saavutus on ääri-islamistisen kapinan globalisoituminen: järjestö on onnistunut yhdistämään lukuisia paikallisia konflikteja maailmanlaajuisen jihadin eli pyhän sodan kehykseen, joka on nyt kaikkien kapinaryhmien käytettävissä.

Al-Qaidan propagandaa on tosin alettu moittia vanhanaikaiseksi sen jälkeen kun järjestö julkaisi ensimmäisen numeron englanninkielisestä Inspire… and inspire the believers -lehdestä. Wikileaksin aikakaudella tämä haastatteluja ja pomminteko-ohjeita sisältävä, huonosti taitettu verkkolehti tuskin tavoittaa laajaa lukijakuntaa.

Sen sijaan verkkoon ladattu islamistirap on helposti saatavilla – ja se yhdistää rytmin, sanoman ja visuaalisen kuvaston tehokkaasti laajempaan globaaliin kehykseen. Ääri-islamistien ja muun maailmanvälillä käydään kamppailua ihmisten sydämistä ja mielistä, mikä usein jää väkivaltaisten uutiskuvien taakse. Tässä kamppailussa väkivalta saa usein välineellisen arvon, ja sitä käytetään etenkin netissä leviävässä propagandassa.


Musiikkia merirosvoille

Islamistien materiaalia on viiden viime vuoden aikana ilmestynyt arabian lisäksi myös muilla kielillä, sillä musiikintekijät pyrkivät laajentamaan yleisöään. Videoyhteisö YouTubesta voi esimerkiksi katsoa Tšetšenian mujahideenien taistelua ja leirielämää Kaukasuksen metsissä. Somalialaisen taistelujärjestön Al-Shabaabin amerikkalaisvahvistus Omar Hammami nousi puolestaan otsikoihin vuonna 2009 räppäämällä amerikanenglanniksi jihadin puolesta kappaleellaan Blow by blow.

Kappale sai pian vastustajan, kun somalialainen Waayaha-Cusub-ryhmä julkaisi kolmekielisen kappaleensa No to Al-Shabab, jossa kehotetaan vastustamaan tätä ääriryhmää. Kappaleen videossa jopa vilahtaa vastapuolen räppäri Hammami. Waayaha-Cusubin levyä jaettiin huhtikuussa 7000 kappaletta Kenian pääkaupungin Nairobin Eastleighissä, joka on tunnettu somalidiasporastaan. Lähiöön on jäljitetty niin Somalian merirosvojen kuin ääri-islamistienkin tukiverkostoja. Musiikki on siis hyvin kansainvälistä propagandaa, joka pureutuu yhtä kansainvälisiin ongelmiin.

Sissinimellä Abu Mansoor Al-Amriki ”Amerikkalainen” esiintyvä Hammami ei totisesti osaa laulaa. Esityskieli kertoo, että kohdeyleisö on lännessä, jossa kappaleen hittipotentiaali on olematon. Al-Shabaabin julkaisemien videoiden katsominen on Hammamin epämusikaalisuuden takia yhtä piinaa.

Sen sijaan brittiläinen Dirty Kuffar ”Likainen vääräuskoinen”, on sekä musiikillisesti että visuaalisesti paras – ja luultavasti tunnetuin – islamistinen rapkappale. Sen taidokkaasti tehty video alkaa CNN:n uutispätkällä, jossa yhdysvaltalaiset sotilaat hurraavat ammuttuaan haavoittuneen irakilaisen siviilin. Tuottamiseen on selvästi panostettu, ja lopputulos on tekstien kera visuaalisesti näyttävä. Itse video liittää Irakin lukuisiin muihin konflikteihin Israelista Venäjälle, joissa muslimit ovat osapuolena.

Militarismi näkyy konfliktien lisäksi myös vokalistien asusteissa: aseistautuneet ja naamioituneet räppärit yhdistävät perinteisen maastopuvun urbaanien aktivistien käyttämään mustaan huppariin. Nuoret britit laulavat jihadin ohella myös äärioikeistolaisesta National Frontista, joka rinnastetaan videolla kansallissosialisteihin ja Ku Klux Klaniin.

Laulu loppuu nauruun lentokoneen iskeytyessä WTC-torneihin ja pitkään listaan maita, jotka ovat ”Yhdysvaltain väkivallan uhreja vuodesta 1945”. Kappaleen takana olevat Sheikh Terra ja The Soul Salah Crew ovat osoitus siitä, miten islamistinen propaganda suunnitellaan paikallisiin oloihin ja kulttuuripiiriin. Palestiinassa koettu vääryys yhdistyy Englannissa arkipäiväisempään ja konkreettisempaan rasismiin.

Sanoman räätälöiminen lisää entisestään värväyspotentiaalia. Hammamin arvioidaan vajavaisesta musikaalisuudestaan huolimatta auttaneen satojen ulkomaalaisten taistelijoiden rekrytoinnissa Al-Shabaabin joukkoihin.


Epäpyhää kulttuuria

Länsimaissa asuvien terroristien on tavallisesti helppoa matkustaa synnyinmaahansa tekemään iskuja, koska he voivat matkustaa ulkomailla yleensä vapaasti. Esimerkiksi Somaliassa itsemurhaiskuja ovat toteuttaneet yhdysvaltalaiset ja englantilaiset somalit. Vapaamman liikkuvuuden avulla he voivat myös hankkia käytännön taitoja maailman taistelukentiltä myöhempiä iskuja varten.

Internet yhä tärkeämpi islamistien radikalisoitumisessa. Esimerkiksi yhdysvaltalais-jemeniläisen Anwar al-Awlakin Internet-saarnat on liitetty toukokuussa Englannissa tapahtuneeseen murhayritykseen. Al-Awlaki on Yhdysvaltain tappolistalla, ja monet hänen videoistaan on sittemmin poistettu YouTubesta, mutta käytännössä Internetin sensuroiminen on mahdotonta.

Islamistien lisäksi myös heidän vastustajansa ovat turvautuneet musiikkiin. Yhdysvaltalaissotilaiden Afganistanissa kuvaama video Lady Gagan Telephonesta on kerännyt YouTubessa jo lähes kuusi miljoonaa katsojaa. Yhdysvaltain puolustusvoimat tuskin osallistui videon tekoon, mutta se olisi epäilemättä kannattanut: videolla tanssivat sotilaat antavat Afganistanissa työskentelevistä sotilaista inhimillisemmän kuvan kuin yksikään puhdas propagandavideo.

Sen sijaan Waayaha-Cusubin levyn rahoitus tuli Yhdysvaltojen Nairobin suurlähetystöstä. Jokainen osapuoli ymmärtää musiikin propaganda-arvon mahdollisuudet.

Islamistirap on kiehtovaa siihen olennaisesti liittyvän ironian ja paradoksin tähden: ääriuskonnolliset muslimit käyttävät vihaamaansa länsimaista kulttuuria materiaalina ja hyödyntävät sitä omiin tarkoituksiinsa. Tiukan uskontulkinnan kannattajat tavallisesti kieltävät rapin ja muun nykymusiikin kuuntelun. Esimerkiksi Al-Shabaabin hallitsemilla alueilla ainoa sallittu musiikki on arabiankielinen messuaminen.

Islamin oppien mukaan hallitussa maailmanlaajuisessa kalifaatissa, jota monet ääriryhmät tavoittelevat, ei siis ole tilaa likaisten vääräuskoisten ohella myöskään Sheikh Terran ja The Soul Salah Crew’n musiikillisille hengentuotteille, vaikka ryhmä voittaa puhtaasti musiikillisin kriteerein useimmat rapmuusikot mennen tullen.


Linkit artikkelissa mainittuihin videoihin:

Al-Shabaab: Blow by Blow 

Waayaha Cusub feat. Ukoo Fulani: No to Al-Shabaab

Dirty Kuffar

Telephone Remake

 
Ulkopolitiikka 4/2010

Pääministerin EU-politiikka

Teija Tiilikainen

"Suomi otti paikkansa EU:n ytimessä"

Matti Remes

Kirjatutka: Vastuun harmaalla vyöhykkeellä

Teija Tiilikainen

Rakkaudesta metsään

Joonas Pörsti

Pikatie Kiinaan

Martina Ahola

Kielipeliä Alpeilla

Martina Ahola

Tulkinnat ohjaavat arktista geopolitiikkaa

Sami Moisio

Arktinen alue politisoitui uudelleen

Justiina Dahl

Suomi tukeutuu Arktiseen neuvostoon

Martina Ahola

Venäjä tarvitsee merenalaista kaasua

Tiina Kirkas

Norja katsoo pohjoiseen

Joonas Pörsti

Liuskekaasu sekoitti energiapelin

Antti Kivimäki

Ilmastonmuutoksen torjuja vai kiihdyttäjä?

Antti Kivimäki

Afganistan on jaettu maa

Joonas Pörsti

Politiikan trendikäs Pohjola

Kaisa Korhonen

Valtionrakennusta tyhjän päällä

Salla Nazarenko

Lohikäärmeen kolme neulansilmää

Ralf Lillbacka

Kansalaistoimintaa vihrein tunnuksin

Ari Ihander

Ydinaseiden valvonta kaipaa isoa remonttia

Martina Ahola

Kohti Yhdysvaltain vai Ranskan mallia?

Teija Tiilikainen

EU: n ulkosuhde-uudistus voi jäädä hampaattomaksi

Anna-Karin Friis

Afrikan aika on edessä

Olai Voionmaa ja Lauri Tähtinen

Islamistirap aseena uskonsodassa

Ilmari Käihkö

Ratkaisu Niilillä

Timo Behr

Afganistanin sodan pojankasvot

Noora Kotilainen

Kirjavieras: Irrallaan yhteiskunnasta

Martina Ahola

Kirjatutka: Pelko on kuin halla

Niina Sarkonen

Kirjatutka: Oikeistopopulismin yliote

Kaisa Korhonen

Kirjatutka: Islamistien oppi-isä

Janne Hopsu

Kirjatutka: Niukkuuden ulkopolitiikkaa

Jyrki Ruohomäki

Kirjatutka: Huumesotaa ja uppoavia eskimokyliä

Jani Saxell

Kirjatutka: Valtionyhtiöt politiikan välineinä

Lauri Tähtinen

Kenraalien terassilla

Lauri Voionmaa

Kirjatutka: Salaliittoteoria muovaa historiaa

Vadim Kononenko

Wikileaks herätti nukkuvan leijonan

Vilho Harle

Kiinassa kymmeniä miljoonia ympäristöpakolaisia

Ralf Lillbacka