Aikakauslehti politiikasta, taloudesta ja kansainvälisistä ilmiöistä
 

Kirjatutka: Islamistien oppi-isä

John Calvert: Sayyid Qutb and the Origins of Radical Islamism. Hurst and Company 2010, 377 s.

Janne Hopsu


Egyptiläinen Sayyid Qutb (1906–1966) oli yksi 1900-luvun vaikutusvaltai­simpia islamistisia ajattelijoita. Kun lattia aukesi hirttoköysi kaulassa seisovan Qut­bin alta kairolaisessa vankilassa elokuus­sa 1966, teloituksen symbolinen ilmavir­ta aiheutti monen nuoren ideologisen heräämisen. Heidän joukossaan olivat niin Gulbuddin Hekmatyar, joka on ny­kyisin Yhdysvaltojen terroristilistalla ole­va afganistanilainen sotapäällikkö, kuin al-Qaidan nykyjohtajiin kuuluva Ayman al-Zawahiri.

Qutb inspiroi yhä islamisteja. Hänen radikalismistaan ei kuitenkaan kulje viivasuoraa polkua nihilistiseen ääri-is­lamismiin, vaikka molempien uskonnol­lis-ideologinen kartta on samanlainen ja päämääränä on yhteiskunnan islami­sointi.

Yhdysvaltalaisessa Creightonin yli­opistossa Lähi-itää tutkivan John Calver­tin Qutb-elämäkerta kuvaa kiihkotta ja monipuolisesti, kuinka kasvuympäristö ja yhteiskunnan epäkohdat, murrokset ja aatevirtaukset vaikuttavat poliittisesti ajattelevaan ihmiseen.

Qutb varttui brittihallintoa vastusta­vassa ilmapiirissä ja havainnoi myös maaseudun kurjuutta. Egypti moderni­soitui, ja sen perinteinen kulttuuri tallau­tui länsimaisen sekularistisen rappiomo­raalin ja materialismin alle. Näin koki valtion virkamiehenä työskennellyt, kir­jallisesti lahjakas Qutb.

Calvert avaa lukijalle, kuinka Qutb sai ideologisia vaikutteita absoluuttiseen ja metafyysiseen tuonpuoleiseen ojentau­tuvan konservatiivisen islamin ohella myös nationalismista ja imperialismin vastustamisesta, ”kolmannen maailman” oikeudenmukaisuusvaatimuksista sekä bolševistisesta etujoukkoajattelusta. Qutbin kokemukset ja ajattelu kiteytyi­vät kuitenkin islamissa eivätkä vasem­mistolaisuudessa.

Qutb vieraili Yhdysvalloissa 1940-lu­vun lopussa. Tunnettu matka sementoi hänen ehdottomuutensa: Yhdysvallat oli rasistinen imperialisti; maassa kaikki oli moraalisesti kelvotonta aina ilmastoon ja hiustenleikkuuseen asti. Calvert ei kuitenkaan näe matkaa ratkaisevana käännekohtana. Qutb lensi Atlantin yli mukanaan jo valmiiksi väkivahvat nega­tiiviset ennakkoluulot.

Qutbin varhainen uskonnollis-esteet­tinen maailmankuva kapeni ja kivettyi mustavalkoiseksi ehdottomuudeksi van­kilassa, jonne hänet vei toiminta 1950-lu­vulla laittomaksi julistetussa Muslimivel­jeskunnassa. Kaltereiden takana Qutb kirjoitti paljon. Juuri tätä tuotantoa ny­kyiset ääriainekset lainaavat.

Qutb oli vallankumouksellinen. Hä­nen mielestään Nasserin Egypti ja koko maailma eli jahiliyyan, vääriä jumalia palvovan tietämättömyyden tilassa. Hän ei pitänyt kadunmuslimeita uskottomi­na, mutta vaati heitä sisäistämään isla­min kaiken kattavana oppina.

Käytännössä Qutb myös hyväksyi Muslimiveljeskunnan aseellisen koulu­tuksen, joka oli suunnattu Nasserin vä­kivaltakoneistoa vastaan. Hän kuitenkin ymmärsi, ettei veljeskunta kykenisi Nas­serin tuhoamiseen.

Qutb uskoi, että yhteiskunnasta ve­täytynyt uskovien etujoukko voi sano­maa levittämällä muuttaa ”jumalatto­man” menon pikku hiljaa, ehkä vuosi­kymmenien päästä. Jos muu ei auta, is­lamin valta toteutuu viime kädessä väkivaltaisesti, mutta siviiliuhreja tietoi­sesti välttäen.

Calvertin mukaan pyhä sota eli jihad oli Qutbille selkeästi islamin laajentu­mishalun ilmenemismuoto. Ei-muslimil­la oli kolme vaihtoehtoa: kääntyä isla­miin, pysyä erityisveroa maksavina kris­tittyinä ja juutalaisina, tai menettää henkensä ja omaisuutensa.

Calvert puolestaan katsoo, että Qut­bin ja muiden radikaalimuslimien ”toi­set” demonisoiva islam-visio jättää ai­dolle poliittiselle vuorovaikutukselle vain vähän tilaa.¨

Kirjoittaja on MTV3:n ulkomaantoimittaja.

 
Ulkopolitiikka 4/2010

Pääministerin EU-politiikka

Teija Tiilikainen

"Suomi otti paikkansa EU:n ytimessä"

Matti Remes

Kirjatutka: Vastuun harmaalla vyöhykkeellä

Teija Tiilikainen

Rakkaudesta metsään

Joonas Pörsti

Pikatie Kiinaan

Martina Ahola

Kielipeliä Alpeilla

Martina Ahola

Tulkinnat ohjaavat arktista geopolitiikkaa

Sami Moisio

Arktinen alue politisoitui uudelleen

Justiina Dahl

Suomi tukeutuu Arktiseen neuvostoon

Martina Ahola

Venäjä tarvitsee merenalaista kaasua

Tiina Kirkas

Norja katsoo pohjoiseen

Joonas Pörsti

Liuskekaasu sekoitti energiapelin

Antti Kivimäki

Ilmastonmuutoksen torjuja vai kiihdyttäjä?

Antti Kivimäki

Afganistan on jaettu maa

Joonas Pörsti

Politiikan trendikäs Pohjola

Kaisa Korhonen

Valtionrakennusta tyhjän päällä

Salla Nazarenko

Lohikäärmeen kolme neulansilmää

Ralf Lillbacka

Kansalaistoimintaa vihrein tunnuksin

Ari Ihander

Ydinaseiden valvonta kaipaa isoa remonttia

Martina Ahola

Kohti Yhdysvaltain vai Ranskan mallia?

Teija Tiilikainen

EU: n ulkosuhde-uudistus voi jäädä hampaattomaksi

Anna-Karin Friis

Afrikan aika on edessä

Olai Voionmaa ja Lauri Tähtinen

Islamistirap aseena uskonsodassa

Ilmari Käihkö

Ratkaisu Niilillä

Timo Behr

Afganistanin sodan pojankasvot

Noora Kotilainen

Kirjavieras: Irrallaan yhteiskunnasta

Martina Ahola

Kirjatutka: Pelko on kuin halla

Niina Sarkonen

Kirjatutka: Oikeistopopulismin yliote

Kaisa Korhonen

Kirjatutka: Islamistien oppi-isä

Janne Hopsu

Kirjatutka: Niukkuuden ulkopolitiikkaa

Jyrki Ruohomäki

Kirjatutka: Huumesotaa ja uppoavia eskimokyliä

Jani Saxell

Kirjatutka: Valtionyhtiöt politiikan välineinä

Lauri Tähtinen

Kenraalien terassilla

Lauri Voionmaa

Kirjatutka: Salaliittoteoria muovaa historiaa

Vadim Kononenko

Wikileaks herätti nukkuvan leijonan

Vilho Harle

Kiinassa kymmeniä miljoonia ympäristöpakolaisia

Ralf Lillbacka