Aikakauslehti politiikasta, taloudesta ja kansainvälisistä ilmiöistä
 

Kirjatutka: Huumesotaa ja uppoavia eskimokyliä

Mika Mäkeläinen: Villi Länsi. Kirjapaja 2010, 216 s.

Jani Saxell


Mika Mäkeläinen työskenteli Washingtonissa Yleisradion pääkirjeenvaih­tajana dramaattisena aikana vuosina 2006–2009. Irakin ja Afganistanin sodat rapautuivat päämäärättömiksi raharei’iksi. Epäonnistunut huumesota teki Meksi­kon Juárezista ”maailman vaarallisim­man kaupungin”.

Vauhdikas matka- ja reportaasikirja Villi Länsi näyttää, millaista vuoristora­ta-ajelua 2000-luvun ensi vuosikymmen oli amerikkalaisille. Rajattomaan kas­vuoptimismiin perustunut asuntokupla puhkesi, talouselämä joutui tihrusta­maan Kiinan perävaloja. Vuosikymme­nen lopulla työttömyys jämähti kymme­neen prosenttiin.

Ensimmäisen afroamerikkalaisen presidentin Barack Obaman virkaanas­tuminen herätti monissa suuria toiveita. Mäkeläinen huomauttaa, että vaaliju­listukset ovat törmänneet hallitsemisen realiteetteihin – koskivat ne sitten Guan­tánamoa, kahden rintaman sotaa, ilmas­topolitiikkaa tai taloudellista elvytystä. Demokraatit pumppasivat rahaa pikku­kaupunkien perheyritysten reaalitalou­den eli Main Streetin sijasta Wall Streetin virtuaaliseen loistalouteen.

Onko Amerikka todella astumassa uuteen aikaan? Vastausta voi etsiä vaik­kapa Guantánamon ”vankileirien saaris­tosta”. Leirillä voi kehittää arabian tai paštun taitoa. Vankien perusvarustuk­seen kuuluvat Koraani, rukousnauha ja -matto. Maahan maalatut nuolet osoit­tavat rukoussuunnan Mekkaan. Kirjas­tonhoitaja kertoo Harry Potterien ja autolehtien suosiosta. Kiinan uiguurit ovat paremmassa turvassa Guantána­mossa kuin kotimaassaan.

Vankien olojen kohentaminen alkoi George W. Bushin loppukaudella. Lien­nytyslinjaa ajava Obama ei ole saanut kampanjalupaustaan ”Gitmon” sulkemi­sesta vielä toteutettua. Uusi presidentti on ollut haluton tutkimaan edeltäjänsä aikaisia väärinkäytöksiä.

Mäkeläinen tutkii kirjeenvaihtajana kovaotteisesti tukahdutettua vankikapi­naa ja kolmen vangin kuolemaa kesä­kuussa 2006. Virallisesti kyse oli itse­murhista. Tunnonvaivoja saaneet sotilaat ovat puhuneet raa’asta kidutuksesta.

Mäkeläisen sympatiat ovat arjessaan sinnittelevien tavallisten amerikkalais­ten, paikoilleen jämähtäneen keskiluo­kan ja kurjistuvan köyhälistön puolella. Toisaalta Mäkeläinen kertoo kirjassaan myös amerikkalaisesta tekemisen mei­ningistä, kekseliäisyydestä ja optimismis­ta, toisin kuin mustanpuhuvan kaikkitie­tävät USA-kriitikot, jotka näkevät maas­sa pelkkää korruptiota ja suuryritysten valtaa.

Atlantin takaisen kansalaisaktivis­min kahdet kasvot tulevat esiin, kun Mäkeläinen kartoittaa Yhdysvaltain Meksikon-vastaista rajaseutua, uutta ”villiä länttä”. Aavikolla partioi 20 000 rajavartiolaitoksen miestä sekä puoli­sotilaallisia vapaaehtoisia, jotka pyrkivät pysäyttämään köyhät meksikolaiset. Toi­saalta lukuisat ihmisoikeusjärjestöt toi­mittavat aavikoiden ja kanjonien kautta tuleville maahan pyrkijöille vettä, huopia ja lakiapua.

Mäkeläinen tuo suomalaiseen Ame­rikka-keskusteluun myös ympäristön ja alkuperäiskansat. Alaskassa eskimokyliä on suistumassa mereen eroosion, tulvien ja ilmastonmuutoksen vuoksi. Kanadan Albertassa eletään uutta mustan kullan ryntäystä: Kanadan ja Venezuelan öljy­hiekkaesiintymissä on enemmän jalostet­tavaa polttoainetta kuin muun maailman perinteisissä öljykentissä. Kääntöpuole­na on intiaanien perinnemaisemien muuttuminen avolouhosten ja jätevesial­taiden kuunmaisemaksi.

Kun kirjeenvaihtaja lähtee juttukei­kalle Kanadaan kriisisyksynä 2008, ko­tiin on varastoitu ruokaa ja autoon bensaa. Pitkän lentomatkan jälkeen ei tiedä, mitä pankkimaailmasta on enää jäljellä. Talokin menee alta: konkurssiin ajautuva vuokraisäntä haluaa suomalais­perheestä eroon. Yleisradioyhtiön kir­jeenvaihtajan työ on melkoista sankari­matkailua.

Kirjoittaja on vapaa toimittaja ja kirjailija.

 
Ulkopolitiikka 4/2010

Pääministerin EU-politiikka

Teija Tiilikainen

"Suomi otti paikkansa EU:n ytimessä"

Matti Remes

Kirjatutka: Vastuun harmaalla vyöhykkeellä

Teija Tiilikainen

Rakkaudesta metsään

Joonas Pörsti

Pikatie Kiinaan

Martina Ahola

Kielipeliä Alpeilla

Martina Ahola

Tulkinnat ohjaavat arktista geopolitiikkaa

Sami Moisio

Arktinen alue politisoitui uudelleen

Justiina Dahl

Suomi tukeutuu Arktiseen neuvostoon

Martina Ahola

Venäjä tarvitsee merenalaista kaasua

Tiina Kirkas

Norja katsoo pohjoiseen

Joonas Pörsti

Liuskekaasu sekoitti energiapelin

Antti Kivimäki

Ilmastonmuutoksen torjuja vai kiihdyttäjä?

Antti Kivimäki

Afganistan on jaettu maa

Joonas Pörsti

Politiikan trendikäs Pohjola

Kaisa Korhonen

Valtionrakennusta tyhjän päällä

Salla Nazarenko

Lohikäärmeen kolme neulansilmää

Ralf Lillbacka

Kansalaistoimintaa vihrein tunnuksin

Ari Ihander

Ydinaseiden valvonta kaipaa isoa remonttia

Martina Ahola

Kohti Yhdysvaltain vai Ranskan mallia?

Teija Tiilikainen

EU: n ulkosuhde-uudistus voi jäädä hampaattomaksi

Anna-Karin Friis

Afrikan aika on edessä

Olai Voionmaa ja Lauri Tähtinen

Islamistirap aseena uskonsodassa

Ilmari Käihkö

Ratkaisu Niilillä

Timo Behr

Afganistanin sodan pojankasvot

Noora Kotilainen

Kirjavieras: Irrallaan yhteiskunnasta

Martina Ahola

Kirjatutka: Pelko on kuin halla

Niina Sarkonen

Kirjatutka: Oikeistopopulismin yliote

Kaisa Korhonen

Kirjatutka: Islamistien oppi-isä

Janne Hopsu

Kirjatutka: Niukkuuden ulkopolitiikkaa

Jyrki Ruohomäki

Kirjatutka: Huumesotaa ja uppoavia eskimokyliä

Jani Saxell

Kirjatutka: Valtionyhtiöt politiikan välineinä

Lauri Tähtinen

Kenraalien terassilla

Lauri Voionmaa

Kirjatutka: Salaliittoteoria muovaa historiaa

Vadim Kononenko

Wikileaks herätti nukkuvan leijonan

Vilho Harle

Kiinassa kymmeniä miljoonia ympäristöpakolaisia

Ralf Lillbacka