Etelä-Sudan voi hyvin olla suomalaisten rauhanturvaajien seuraava kohde ja presidentti Martti Ahtisaaren johtaman Crisis ManagementInitiativen seuraava projekti.
”Olen vinkannut puolustusministeri Jyri Häkämiehelle Etelä-Sudanista nyt, kun Tšadin-operaatio loppui”, ulkoministerin erityisedustaja Pekka Haavisto kertoo.
Vielä on epävarmaa, millainen ja minkä organisaation johtama kriisinhallintaoperaatio Etelä-Sudaniin on tulossa. YK:n turvallisuusneuvosto antoi kesäkuussa sihteeristölle valtuutuksen aloittaa uuden operaation suunnittelu.
Suomi on pyrkinyt osallistumaan 2000-luvulla Nato- ja EU-operaatioiden ohella myös YK:n kriisinhallintaoperaatioihin, tosin huomattavasti pienemmässä mittakaavassa. Suomi kampanjoi parhaillaan saadakseen paikan YK:n turvallisuusneuvostoon vuosiksi 2013–2014, mikä lisää tarvetta näkyä YK-lipun alla.
Sotilaallista läsnäoloa tarvitaan paitsi etelän ja pohjoisen rajalle myös LRA:n luoman uhkan ja etenkin alueen sisäisen turvallisuustilanteen vuoksi. Etnisten ryhmien välisten väkivaltaisuuksien pelätään yltyvän entisestään, kun yhteinen vihollinen poistuu. Dinka-heimo dominoi vapautusliike SPLM:ää ja etelän noin 40 muuta heimoa syyttävät heitä ylivaltaan pyrkimisestä.
CMI:n Afrikka-ohjelman johtajan Kirsi Joenpolven mukaan Etelä-Sudanin tilannetta seurataan toimistossa. CMI on valmis osallistumaan rauhanrakentamiseen, jos sitä pyydetään. Se voisi Joenpolven mukaan olla mukana esimerkiksi edistämässä keskusteluja, joissa pyritään rakentamaan ryhmittymien välistä luottamusta.