Aikakauslehti politiikasta, taloudesta ja kansainvälisistä ilmiöistä
 

Suomalaiset tuntevat historiansa

Politiikkaa menneisyydellä

Joonas Pörsti

Sotahistorian rinnalle nousee kertomus suomalaisen hyvinvointivaltion rakentamisesta.

Suomalaiset ovat oppineet tuntemaan historiansa kertomuksena kansallisesta selviytymisestä. Yhä edelleen historiaa opetetaan kouluissa yhtenäisenä tarinana, jonka vaiheita ovat kansakunnan synty, repivä sisällissota, talvisodan yhtenäistävä kokemus ja sotien jälkeinen jälleenrakentaminen.

"Tällainen draaman kaari on lähtökohtana jokaisessa kansallisvaltiossa, joka on rakentanut historiaansa", sanoo valtiotieteen tohtori Pilvi Torsti Helsingin yliopistosta. Hänen vetämässään Historiatietoisuus Suomessa -hankkeessa on koottu väestöllisesti edustava kyselyaineisto, jossa yli 1200 suomalaista on kertonut historiaa koskevista näkemyksistään.

Tutkimuksen alustavien tulosten perusteella suomalaisten käsitys historiasta on nykyään monipuolinen. "Samaan kuvaan pystytään sisällyttämään vahvaa isänmaallisuutta sekä tiettyä säröisyyttä, traumaattisuutta ja lopulta avautuminen muun maailman kanssa", Torsti sanoo. Hän arvelee, että tämä on avoimen yhteiskunnallisen keskustelun ja tutkimuksen ansiota.

Sotien jälkeisinä vuosikymmeninä koulunsa käyneille ei esimerkiksi kerrottu mitään Suomen ja Saksan liittolaisuudesta. Nykyään useimmille suomalaisille on kyselyaineiston mukaan jo aivan ilmeistä, että Suomi teki sodan aikana yhteistyötä Saksan kanssa.

"Kansalaiset suhtautuvat näihin vaiheisiin paljon rennommin kuin mitä voisi päätellä julkisesta keskustelusta", Torsti päättelee. "Esimerkiksi Oula Silvennoisen vuonna 2008 valmistunut väitöskirja Suomen ja Saksan turvallisuuspoliisin yhteistyöstä sodan aikana herätti julkisuudessa paljon kärkeviä puheenvuoroja."

Kipeät kokemukset esiin

Kiinnostavaa aineistossa on, kuinka paljon vastaajat arvostavat omalta lähipiiriltä kuultua muistitietoa.

"Oman suvun tarinoihin luotetaan Suomessa yhtä paljon kuin yliopistotutkimukseen. Poliitikkojen historiaa koskeviin lausuntoihin (taas) luotetaan vielä vähemmän kuin romaaneihin ja näytelmiin", Torsti jatkaa.  Poliitikkojen historiaa koskeviin lausuntoihin luotetaan vielä vähemmänkuin romaaneihin.

Toisaalta neljä viidesosaa vastaajista kertoi, ettei traumaattisista sota-ajan kokemuksista ole puhuttu paljoa edes perheen tai suvun kesken. Vaikeista vaiheista on kuultu mutkan kautta, ja etenkin nuoret haluaisivat kuulla niistä enemmän.

"Ehkä se kertoo siitä, että sodan traumaattista puolta on tuotu julkiseen keskusteluun vasta viime vuosina. Moni kaipaa menneisyyden traumojen ja kipeiden kokemusten käsittelyä julkiseen keskusteluun, koska ne ovat melkein jokaisessa suvussa keskeisiä."

Mistä suomalaisuus sitten rakentuu historiallisesti? Sotahistorian rinnalle suomalaiset näyttävät nostavan hyvinvointivaltion rakentamisen. Ilmaisen koulutuksen ja muiden julkisten palveluiden merkitys tuli vastauksissa yleisesti esiin.

"On rakennettu jotain, josta ollaan yksiselitteisesti ylpeitä – ja nyt mietitään, mikä sen tulevaisuus on globaalissa maailmassa."

Tutkimuksessa kysyttiin myös vastaajien tulevaisuuteen liittyviä odotuksia. Erityisesti vanhempien ihmisten vastauksissa nousi esiin huoli ympäristöstä sekä globaalista väestönkasvusta ja muuttoliikkeistä.

Tutkimuksen tekijöillä oli etukäteen tiedossa, että Suomessa harrastetaan paljon historiaa. Silti he yllättyivät siitä, kuinka paljon suomalaiset ovat menneisyytensä kanssa eri tavoin tekemisissä. "Tämä on todellinen historiakansa, ja se koskee myös nuorempia sukupolvia", Torsti sanoo.

Vastaava tutkimus kansalaisten historiakäsityksistä on tehty useissa muissa maissa. Yhdysvaltalaisen tutkimuksen tekijät pitivät suorastaan vallankumouksellisena löytönä, kuinka paljon ja monipuolisesti amerikkalaiset tuntevat historiaansa – vastoin tiettyjä ennakko-odotuksia.

"Nyt olemme saaneet Suomesta tilastoja, joissa kaikki pylväät väestön historiaharrastuksesta ovat vielä korkeampia kuin Yhdysvalloissa. Se on aika merkittävää", Torsti summaa.

Joonas Pörsti/UP

Lisätietoa: www.historiatietoisuus.fi

 
Ulkopolitiikka 1/2011

Pyöreitä vuosia

Teija Tiilikainen

Jaakko Iloniemi: Näin syntyi Ulkopolitiikka

Joonas Pörsti

Vastahakoinen johtaja

Timo Behr

Iloniemen virstanpylväät

Joonas Pörsti

Pyssyjä pasifisteille?

Juha Mäkinen

Silminnäkijä: Herra B:n passitoimisto

Salla Nazarenko

Kirjatutka: Mitä taloustieteen oppikirjat eivät kerro?

Henri Purje

"Huone täynnä kaasua"

Juha Mäkinen

Nuoren polven ulkopolitiikka

Paavo Lipponen

Ministerit lomalla

Joonas Pörsti

Taistelukenttänä menneisyys

Igor Torbakov

Valtio muistaa puolestasi

Johanna Nykänen

Suomalaiset tuntevat historiansa

Joonas Pörsti

Sotaa ja rauhaa luokkahuoneissa

Juha Mäkinen

Egyptin vallanvaihto alkoi tietoverkosta

Henri Onodera

Venäjä kurottaa länteen

Hiski Haukkala

Venäjän ymmärtämisen taidosta

Katri Pynnöniemi

Rakkauden vuoksi tai siitä huolimatta

Anna Virkama

Antakaa meille Lopez ja sopimus

Reeta Paakkinen

Dilma Rousseffin kova testi

Mikael Wigell

Euroopan oikeiston nousu taittuu

Joonas Pörsti

Islamin vastainen populismi etenee Hollannissa

Niina Sarkonen

Opposition kannatus nousee Saksassa

Susan Villa

Talouskriisi koettelee Espanjaa

Teemu Sinkkonen

Viro etsii uusia tavoitteita

Susan Villa

Oikeiston valtakausi loppunee Tanskassa

Niina Sarkonen

Suomi ilmastodiplomatian kärkeen

Oras Tynkkynen

Kriisinhallinta vailla suuntaa

Oskari Eronen, Jari Mustonen, Markus Peltola

Kahtiajako leimaa Yhdysvaltain mediaa

Lauri Seppälä

Teollisuusmies pettyi euroon

Yrjö Lautela

Demokratialla irti ydinaseista

Tarja Cronberg

Obaman kahden rintaman sota

Olli Ruohomäki

Kiina tien päällä

Lauri Tähtinen

Suomen historia brittitutkijan hampaissa

Jonathan Clements

Juoksuhiekkaa Tunisiassa

Louis Clerc

Sauli Niinistö: Velanmaksun aika

Juha Mäkinen

Välineet ja mekanismit

Juha Mäkinen